Inspecția Judiciară vine (și) la Arad. Instituţia a anunțat că în perioada următoare va efectua un control tematic privind măsurile luate de procurori și conducerile parchetelor din cadrul Ministerului Public în vederea soluționării dosarelor cu autori cunoscuți mai vechi de 5 ani de la data sesizării, iar în perioada imediat următoare inspectorii instituției sunt așteptați și la Arad.
La Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, în circumscripția căruia se află Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, cel de pe lângă Judecătoria Arad, precum și parchetele din județul Arad, existau în anul 2017, în total, potrivit Inspecției Judiciare, 81 de cauze mai vechi de 5 ani. Față de alte parchete din țară – unde numărul dosarelor mai vechi de 5 ani se ridică la 364 – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța – sau la 382 – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași – Parchetele din raza Curții de Apel Timișoara au doar câteva zeci de asemenea dosare. Iar la nivelul județului Arad numărul dosarelor mai vechi de 5 ani variază între nouă și… zero.
În urma unei solicitări adresate Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad am aflat că instituția are în lucru 9 astfel de dosare, în timp ce la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad se află în lucru un dosar mai vechi de 5 ani de la data sesizării. La Parchetele din județ situația stă și mai bine. Astfel, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gurahonţ se află în lucru un singur dosar mai vechi de 5 ani de la data sesizării, iar la Parchetele de pe lângă Judecătoriile Ineu, Chişineu Criş şi Lipova nu se află în lucru dosare mai vechi de 5 ani de la data sesizării.
Potrivit reprezentanților Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, „majoritatea dosarelor cu o vechime mai mare de 5 ani, au ca obiect infracţiuni de natură economico-financiară”, iar cauzele care au determinat prelungirea în timp a soluţionării acestor dosare au fost „complexitatea cauzelor dată de numărul mare de persoane fizice şi juridice cercetate precum şi de volumul mare de probe administrate şi examinate, efectuarea unui număr mare de comisii rogatorii naţionale şi internaţionale, efectuarea de expertize fiscale”.
Toate aceste dosare mai vechi de 5 ani sunt instrumentate de organele de poliţie judiciară şi se află în supravegherea procurorilor din cadrul parchetelor sus amintite. Raportul Inspecției Judiciare privind controlul va fi înaintat Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii până la 13 iulie 2018.
Citiți principiile noastre de moderare aici!