Primăriile au la dispoziție fonduri de la Guvern și de la Uniunea Europeană pentru a dezvolta, moderniza sau „repara” infrastructura școlară. Există axe de finanțare atât pe Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL – fonduri guvernamentale), cât și pe Programul Operațional Regional (POR – fonduri europene). Prin PNDL au fost deja accesate peste 40 de proiecte destinate infrastructurii școlare în județul Arad, în total de aproximativ 143 de milioane de lei.
Multe primării au un deficit în ceea ce privește personalul capabil să scrie proiecte de finanțare, motiv pentru care cei de la Inspectoratul Școlar au ținut să anunțe că își oferă sprijinul oricărei autorități locale ce dorește să investească în infrastructura școlară prin POR sau PNDL.
În cadrul unei conferințe de presă organizată la finele săptămânii trecute, s-a atins subiectul investițiilor în infrastructura școlară din județ. Reprezentanții instituției au declarat că deși „bugetul pentru salarii a fost mutat direct la inspectorat, așadar ministerul nu mai trimite banii de salarii către primării, ci către noi, partea de infrastructură a rămas în grija Unităților Administrativ Teritoriale”.
„Am discutat deja cu administrațiile din mai multe localități, cum ar fi Vinga, Curtici sau Lipova, unde reprezentanții acestora au fost foarte deschiși la colaborare. I-am anunțat pe ei și îi anunțăm pe toți posibilii doritori că Inspectoratul Școlar Județean Arad este dispus să își ofere sprijinul pentru elaborarea proiectelor de modernizare sau extindere a infrastructurii școlare”, a declarat Inspectorul Școlar General al IȘJ Arad, Claudius Mladin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!