Decizia a fost luată la nivelul şcolii după sosirea raportului Corpului de Control al MECTS care obliga conducerea şcolii la refacerea statelor de plată, în termen de cinci zile. Războiul însă nu s-a terminat, mai ales că reprezentanţii IŞJ aduc acuze conducerii şcolii arădene bazate, conform declaraţiilor, pe concluziile acestui raport. Mirela Aldescu, inspector şcolar general susţine că au fost găsite nereguli grave la Generală nr.5.
Nereguli şi reguli
Unul din punctele fierbinţi ale raportului a fost cel al salarizării cadrelor didactice, şcoala arădeană fiind „ultimul mohican” al aplicării sentinţei 402.Chiar dacă precizările MECTS au fost foarte generale, inspectorul şcolar general a formulat o acuzaţie punctuală: „Salariile au fost calculate pe baza unei grile trimise pe email de către sindicalişti”. O acuzaţie gravă care vizează nu doar Generala 5 ci mai mult de jumătate din şcolile arădene care timp de doi ani au aplicat aceeaşi sentinţă.Ceea ce pare a fi şi mai grav este lipsa de reacţie a instituţiilor statului (primării, ministerul finanţelor) care au plătit atâta vreme aceşti bani pe baza unor state de plată făcute după un banal email trimis de cineva. Geu de crezut că o asemenea eroare ar fi trecut neobservată de Curtea de Conturi sau alte instituţii de control care pe parcursul celor doi au verificat primării sau şcoli din judeţ.
Conform documentelor puse la dispoziţie de directorul şcolii arădene, Maria Paşcalău, grila de salarizare a venit pe mail dar nu de la sindicalişti ci de la centrul bugetar „Elena Ghiba Birta” sub semnătura ec. Rodica Pasca. „Cu centrul bugetar comunicăm pe email, e firesc să fie aşa. Grila e cea dată de legislaţia anului 2008 iar sentinţa a modificat doar coeficientul de salarizare” a subliniat Paşcalău. Cu precizări la acest punct vine şi liderul SDÎ Arad, Dănuţ Ieneşescu: „Salarizarea pe sentinţă are la bază Dispoziţia sentinţei care s-a aplicat prin modificarea operată în programul informatizat de salarizare la nivelul judeţului Arad de către cei care administrau la acea vreme programul. Mai mult, am depus personal înscrisuri cu sentinţa şi drepturile salariale ce decurg de aici la Ministerul Educaţiei şi la Ministerul Finanţelor şi am solicitat suplimentarea fondurilor pentru punerea ei în aplicare, ceea ce s-a şi întâmplat din 2008 încoace” a precizat Ienăşescu.
Modificări în acte oficiale
O altă acuzaţie gravă făcută de Mirela Aldescu la adresa şcolii a fost adăugarea „ de către cineva” (nu s-a precizat nici un nume) în raportul făcut de reprezentantul MECTS, după controlul din 2010 a unor tematici suplimentare de control, presupunem noi legate de salarizare. Potrivit precizărilor inspectoratului vizita funcţionarului ministerial în 2010 la Generală 5 a avut mai mult un caracter de vizită decât una de control. Directorul Paşcalău ne-a prezentat documentul care arată care a fost tematica controlului din 2010 în Şcoala Genrală nr.5 iar la punctul III era precizat negru pe alb verificarea reîncadrării personalului didactic conform Legii 330/2009, statele de plată, statele de funcţii pentru 2009-2010. Cât despre adăugare unor paragrafe, directorul şcolii neagă cu desăvărşire acest lucru. Pentru lămurirea măcar a acestei situaţii poate ar fi bună o expertiză grafologică.
Alte nereguli
Nu a fost operate la timp anumite modificări în câteva cărţi de muncă, nu a fost făcută o adresă internă de delegarea a sarcinilor la plecarea din şcoală pentru trei zile a directorului, dar plecarea a fost anunţată la IŞJ cu precizarea delegării unei alte persoane (dir.adj)
Monica Ardelean
monica.ardelean@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!