Dacă revendicările lor nu vor fi luate în seamă, sindicaliștii amenință cu greva generală. De ce sunt nemulțumiți? „DoamnaGraţiela Leocadia Gavrilescu, Ministrul Mediului, a promis că susține egalizarea salariilor, așa cum este normal și corect, între salariații Gărzii de Mediu și cei ai Gărzii Forestiere, având deopotrivă atribuții de monitorizare, inspecție și control. Deoarece până la această dată nu s-a materializat această promisiune, Biroul Executiv al Sindicatului Național al Gărzii de Mediu a hotărât declanșarea grevei de avertisment, în data de 26 aprilie, între orele 14.00 – 16.00. În această perioadă, nu se vor desfășura activitățile specifice Gărzii de mediu și nu se va lucra cu publicul în niciun comisariat al gărzii de mediu la nivel național”, se arată în comunicatul remis de sindicaliști.
Venit mic, față de volum de lucru
Până de curând, în subordinea Ministerului Mediului au funcționat ca instituţii publice cu personalitate juridică, atât Garda Naţională de Mediu, cât şi Gărzile forestiere, având deopotrivă atribuţii de monitorizare, inspecţie şi control, între acestea existând diferenţe salariale majore. „Câștigul mediu net la Garda Naţională de Mediu este de 1.513 lei, grila de salarizare pentru un debutant fiind de 1.065 lei net, iar pentru un comisar superior cu o vechime în muncă de 20 de ani, salariul net fiind de 2.117 lei, venit mult prea mic faţă de volumul, calitatea şi complexitatea muncii noastre, faţă de pregătirea şi profesionalismul dovedit de nenumărate ori, neputându-ne asigura un trai decent, fiind cu mult sub salarizarea celorlalte instituţii de control şi nu numai. Astfel, considerăm că este imperios necesar modificarea grilei de salarizare a personalului Gărzii Naţionale de Mediu, prin acordarea nivelului de salarizare aferent funcţiilor din cadrul Gărzilor Forestiere, salarii ce ajung la 4.000 de lei. Din punct de vedere al atribuţiilor şi competenţelor nu putem identifica diferenţe semnificative între cele două instituţii, de natură a justifica o asemenea diferenţă de salarizare”, a declarat pentru Jurnal arădean/Aradon, Valentin Neagoe, președintele Sindicatului Național al Gărzii de Mediu.
Atribuțiile inspectorilor
Trebuie menţionat însă că, în plus faţă de atribuţiile menţionate mai sus, Garda Naţională de Mediu funcţionează ca organ de specialitate în subordinea Ministerului Mediului, fiind principalul vector al Statului Român în asigurarea dreptului la un mediu sănătos garantat de Constituţie, având ca instrumente atât Legea mediului, Legea Fondului pentru Mediu şi legislaţia orizontală, Regulamentele europene, cât şi întreaga legislaţie transpusă după Directivele europene în domeniile relevante (calitatea aerului, calitatea apei, controlul poluării industriale, managementul deşeurilor, organisme modificate genetic, protecţia naturii, schimbări climatice, substanţe periculoase, zgomot).
Citiți principiile noastre de moderare aici!