Tribunalul Timiş a reţinut în motivarea deciziei că „examinând materialul probator administrat în cauză până la acest moment, judecătorul de drepturi și libertăți constată că, în urma derulării activităţii presupus infracţionale, inculpatul I.P.N., în calitatea sa de președinte al Consiliului Județean Arad, a pretins și primit de la numitul P.A.M. – reprezentant al SC Medicare Technics SA, prin intermediul denunțătorului D.C.I., sume de bani care nu i se cuveneau. În schimbul acestor foloase, inculpatul și-a exercitat influența pe care o avea asupra angajaților din cadrul Consiliului Județean Arad în vederea atribuirii către SC Medicare Technics SA a unui contract de achiziții publice având ca obiect furnizarea de aparatură medicală pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad în valoare totală de aproximativ 1.600.000 euro. Acţionând în această modalitate, inculpatul I.P.N. a încălcat în mod grav deontologia funcției publice deținute, producând un prejudiciu de imagine instituţiei pe care o conduce şi aducând o atingere importantă nu numai activităţilor de serviciu ale Consiliului Județean Arad, ci şi intereselor legale ale persoanelor”.
Lăsarea în libertate, pericol
Astfel, Tribunalul Timiş arată în motivare că „prin întregul său comportament inculpatul I.P.N. a dovedit disponibilitate în negocierea prerogativelor sale şi ale subordonaţilor săi, arătând că înţelege ca, în schimbul primirii unor foloase materiale, să procedeze la îndeplinirea atribuţiilor specific funcției sale în mod ilegal şi discreţionar, sub acest aspect neavând nici un fel de importanţă împrejurarea că rolul său în fruntea Consiliului Județean Arad era cel de a coordona politica statului la nivelul județului și de a avea în vedere, la luarea deciziilor, interesul cetățenilor județului Arad. Ca atare, în opinia judecătorului de drepturi și libertăți, referitor la persoana inculpatului, lăsarea acestuia în libertate prezintă un pericol pentru ordinea publică”.
În starea de fapt reţinută de procurori se arată că în faţa judecătorilor Tribunalului Timiş Nicolae Ioţcu a declarat că este nevinovat, că nu-şi poate explica declaraţiile denunţătorului – Drăgan Cristian – în contextul în care niciodată nu i-a cerut acestuia să facă ceva ilegal. În legătură cu sumele de bani despre care se afirmă că le-ar fi primit, Ioţcu a precizat în faţa Tribunalului Timiş că în seara zilei de 22 iulie 2015 nu a primit niciun ban de la Drăgan Cristian, iar în 24 iulie 2015 (n.r. data flagrantului), în timp ce cobora din autoturismul lui Drăgan, acesta i-a cerut să ia un pachet despre care a afirmat că-i aparține, fără ca el să cunoască conținutul acestui pachet, ulterior constatând că în plic se afla o sumă de bani. Potrivit DNA Timişoara, „declaraţiile inculpatului I.P.N. sunt, însă, contrazise de celelalte probe administrate în cauză”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!