ARAD. Un dosar care părea „cusut cu aţă albă” încă din stadiul de anchetă a ajuns la final. După ani de zile în care şi-a „strigat” nevinovăţia, după ani de zile în care a arătat, cu documente, faptul că a achitat taxe şi impozite în Germania şi, drept urmare, nu era nevoie să le plătească şi în România, după ani de zile în care a fost chemat la declaraţii şi prin sălile de judecată, Viorel Lazăr, omul de afaceri care a avut o fabrică de mezeluri în municipiu, a fost declarat nevinovat. 13 dosare penale au fost deschise pe numele lui, în ultimii ani, toate finalizându-se cu neînceperea urmăririi penale. Şi asta pentru că Lazăr a dovedit, cu acte, faptul că plătea dările în Germania. În cazul ultimului dosar, însă, nici anchetatorii şi nici judecătorii Tribunalului Arad nu au luat în seamă acele acte. Drept urmare, în luna aprilie a acestui an, Tribunalul Arad l-a condamnat pe omul de afaceri la patru ani de închisoare, dar şi la plata a aproximativ şapte milioane de euro, cu titlu de prejudiciu.
„Sunt vânat la mine în ţară, asta se întâmplă. Totuşi, am încredere în justiţie şi sunt convins că adevărul va ieşi la suprafaţă. Voi merge până în pânzele albe pentru a-mi dovedi nevinovăţia”, spunea Lazăr după condamnare.
Şi pare că lupta omului de afaceri a fost, în final, încununată de succes. Curtea de Apel Timişoara a desfiinţat în totalitate sentinţa Tribunalului Arad şi l-a achitat pe Viorel Lazăr.
Asta înseamnă că infracţiunea de care este acuzat omul de afaceri nu a fost comisă. „Admite apelul declarat de inculpatul Lazăr Viorel împotriva sentinţei penale nr. 97 din 23 aprilie 2019 a Tribunalului Arad. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi rejudecând: achită pe inculpatul Lazăr Viorel sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată”, se arată în soluţia pe scurt a Curţii de Apel Timişoara, care a fost pronunţată luni 23 septembrie. Fiind găsit nevinovat, acum Lazăr va trebui să se lupte în secţiile civile ale instanţelor şi pentru banii lui. Pentru că, spre deosebire de judecătorii Tribunalului Arad, care l-au şi condamnat şi l-au şi pus să plătească prejudiciul, judecătorii din Timişoara nu se cred atât de „experţi” şi au decis ca posibilele prejudicii să fie judecate de instanţele civile, nu de cele penale. „Lasă nesoluţionată acţiunea civilă exercitată de ANAF – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad. Menţine măsurile asigurătorii dispuse de organul de urmărire penală şi menţinute de Tribunalul Arad asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului Lazăr Viorel şi a părţilor responsabile civilmente SC Lazăr & Sohne SRL Arad şi L&A Fleisch SRL Arad, aceste măsuri asigurătorii încetând de drept dacă partea civilă nu introduce acţiune în faţa instanţei civile în termen de 30 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii”, mai spun magistraţii Curţii de Apel Timişoara.
Ceva firesc
Contactat pe marginea rezultatului acestui proces, Viorel Lazăr a spus că „este ceva firesc, este ceva normal. Nu sunt vinovat, iar justiţia a demonstrat acest lucru, într-un final. Diferenţa dintre judecătorul de la Timişoara şi cel de la Arad este că cel de la Timişoara s-a uitat şi peste bilanţurile contabile din Germania, lucru pe care cel din Arad nu l-a făcut. Tot aşa, judecătorul din Arad care a comandat o expertiză contabilă nu a luat în calcul această expertiză, iar cel de la Timişoara a avut-o în vedere. Practic, bilanţurile contabile şi expertiza comandată de Tribunalul Arad arată clar faptul că nu s-a comis nicio evaziune fiscală şi că toţi banii au fost contabilizaţi. Pe această cale, vreau să mulţumesc familiei că a fost alături de mine în acest proces şi avocatului meu care s-a zbătut pentru a scoate adevărul la suprafaţă”.
Afaceri închise
Sentinţa de achitare a lui Viorel Lazăr este, însă, una amară. După ce procurorii au pus sechestru pe toate bunurile celor două firme implicate în dosar, respectiv Lazăr&Sohne şi L&A Fleisch, activitatea acestora a fost suspendată şi, într-un final, au ajuns în incapacitate de funcţionare. Drept urmare, chiar dacă este nevinovat, Lazăr a pierdut două afaceri care funcţionau şi care ofereau locuri de muncă pentru sute de arădeni.
Trimite articolul
Xfelicitari ”magistratilor” !
Ca nu (prea) mai are nimic de pierdut, acum ar trebui dusi in instanta cei de la care a pornit declinul. PS: nu am nici o treaba cu dl. Lazar
Cineva este fraier,cel care l-a condamnat sau cel care l-a achitat. Cum pot fi date doua sentinte total opuse? Asa s-a intimplat in ultimii 15 ani. Firmele romanesti distruse pentru a fi inlocuite de firme straine. In afara de Tiriac,toti bogatii Romaniei au trecut pe la galera. Unii dintre cei care au distrus afaceristii romani trebuie recompensati cu functii la Bruxelles. Pentru ultrasi,au mai fost achitati unii carora le-a facut dosar DNA. Unul era de peste Prut.)))))))
La Arad justitia este putreda…..doar s-a dovedit de atatea ori ! Ce face CSM-ul ??
De ce a platit darile in Germani si nu in Romania asa cum este normal si romaneste..Un papagal salvat de sistemul nemtesc pas-cu-pas.
Cine o fi fost cel care a vrut cu tot dinadinsul sa il ruineze pe dl Lazar ? Atacul asupra acelei societati si a proprietarului ei a fost in mod clar o ,,actiune,, dupa tiparul fostilor activisti ai partidului comunist ce urmareau cu câinosenie ,,dusmanul de clasa,, pana la anihilare totala . Dar Dumnezeu intoarce raul facut cu dobanda , fiți siguri de asta.
Stiam eu ca e nevinovat… am mai si scris cu ceva timp in urma ca e nevinovat..
Acum, din ce bani se platesc despagubirile pentru inchiderea afacerilor lui?
Cine mai are curaj in Romania, sa porneasca o afacere care sa acorde locuri de munca oamenilor?
Asta inseamna ca magistratii sa nu raspunda pentru deciziile pe care le iau,este inadmisibil ca doua instante sa dea sentinte diametral opuse.Cine plateste prejudiciile financiare si cele morale aduse acestor firme cat si D-lui LAZAR.MIROASE A RAZBUNARE CU INFLUENTA POLITICA!!!!!Rusine pentru justitia gen NADAS
Când odiosul Dragnea și ciuma roșie PSD,au propus în coduri și răspunderea magistraților,cine sărit că arși,ciuma portocalie,plus Jerry,cine plătește distrugerea unei afaceri și a unei familii,soarta unor salariați,aud ceva domnilor portocalii? ,Nu mă cenzurați,nu cumva ăsta e statul paralel?
Daca a pierdut afacerile sa dea statul roman ticalos in judecata,sa ceara daune si apoi sa fie recuperate de la asa zisii magistrati care l-au trimis in judecata si l-au condamnat,ca astia au averi enorme,dar puse pe numele unor interpusi,dupa ce iau salarii nesimtite si pensii la fel ! Sa urmeze exemplul fratilor Micula de la Oradea,care vor lua milioane de dolari de la stat !!
Ce-i mai foloseste lui Lazar faptul ca e declarat nevinovat ? Poate doar ca scapa de inchisoare. Instanta din Timisoara da dovada ( si ea ) de …ipocrizie, nedistrugand si invinuirile pe care s-au bazat procurorii, si judecatorii aradeni la proces . Adica , cind omul e nevinovat si se scrie negru pe alb, ca nu a facut evaziune, (că Decizia este limpede…. ” nu s-a comis nicio evaziune fiscală şi că toţi banii au fost contabilizaţi ” ) de ce se mentin acuzatiile de evaziune ? Pare ilogic,..dar tipic Justitiei originale romanesti. Omului i s-a distrus afacerea,au fost trimisi in somaj oameni, s-au pierdut , de catre stat, bani din taxe, etc, afaceristul a fost plimbat prin justitie, a avut nervi, noti nedormite, indoieli, poate si suferinte organice, etc ( pare mai mult o actiune de razbunare ,in folosul unor concurenti in afacere). Urmeaza alte procese civile, alti nervi,alta “distractie”, care probabil se va finaliza….tot la Timisoara.Trista poveste !.
Apropos de pierderea afacerii,si de pagube : Fratii Micula au dat statul roman in judecata..in America, au castigat procesul si Romania trebuie sa le plateasca despagubiri de vreo 300 milioane de dolari.(..nu este gluma..! ) Nu ii vor plati cei care i-au trimis in judecata, cei ce i-au acuzat si judecat, banii vor fi platiti…de la buget. Cu banii astea faceam sute ( poate ) de kilometri de autostrada, spitale regionale etc. Pina cind sintem prosti ? Recent, Ministrul Transporturilor Dl. Cuc a reziliat un contract cu Asociatia de firme Comsa, pentru portiunea de Autostrada Holdea-Ilia, cind aceasta era gata , deja”. La nici o luna o instanta internationala a interzis Romaniei sa retina suma considerata garantie, semn ca, la final s-ar putea ca Romania sa piarda procesul. Si fara autostrada in functie…si cu banii dati.Cam asta se intampla ..in “frumoasa si interesanta” Romania !