„Vaccinurile nu sunt sigure.” „Sănătatea nu vine din seringă.” „Tu știi ce conține un vaccin? Niciunul dintre acestea nu ar trebui să ajungă în corpul tău!” „Multe vaccinuri sunt produse pe celule de fetuși avortați și pe celule animale. Există riscul ca în celule să rămână reziduuri de ADN uman sau animal. Acestea pot fi încorporate în ADN-ul gazdei, cauzând mutații genetice.” „Aditivii toxici din vaccinuri pot provoca: boli autoimune, alergii alimentare, sindromul colonului iritabil, eczeme, Alzheimer, leucemie, ticuri, sindromul morții subite la sugar, ADHD, leziuni ale creierului, diabert tip I, artrită, cancer, fibromialgie, astm, autism, întârzieri de dezvoltare, epilepsie, întârzieri de vorbire, lupus.”
Aceste mesaje înfiorătoare, tipărite pe niște pliante, au fost găsite de arădenii care locuiesc pe strada Gheorghe Lazăr din municipiu, dar și de șoferii care și-au lăsat mașinile parcate pe această stradă. Fluturașii erau lăsați pe parbrizele autoturismelor, sub ștergătoare.
„Eu am lucrat în sănătate și știu ce înseamnă vaccinul. Această propagandă antivaccinare este un adevărat atentat la sănătatea publică! Au copiat de pe internet toate substanțele nocive posibile și spun că acestea sunt conținute de vaccinuri! Dintr-odată, toate bolile și toate relele de la vaccin ni se trag! Astfel de mesaje sunt lipsite de orice urmă de responsabilitate. Sunt un semnal înfiorător” – opinează o arădeancă ce a găsit pe parbrizul propriei mașini pliantele antivaccinare și a venit cu ele la redacția Jurnal arădean/ Aradon.
Am transmis, la rându-ne, pliantele antivaccinare Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad. Iată precizările instituției:
„În contextul epidemiei de rujeolă care a evoluat în județul Arad, în perioada 2015-2017 cu 6 decese și 1.200 de cazuri de îmbolnăvire și, mai recent, în contextul înregistrării de la debutul sezonului rece a 7 cazuri de deces, numai în județul Arad, la pacienți diagnosticați cu gripă, se impune intensificarea eforturilor de prevenire a bolilor transmisibile. Acest efort trebuie să fie unul comun – părinți, cadre medicale, mass-media – pentru a alege în mod informat și asumat măsurile de prevenire adecvate. Informarea este importantă, însă la fel de importante sunt și sursele de informare. În acest sens se impun câteva sfaturi pentru părinți privind evaluarea surselor de informare despre vaccinare de pe internet.
Verificați cine este proprietarul paginii de internet, cine sunt autorii și organizațiile care-i sprijină și care este scopul acestora! Verificați dacă informațiile se bazează pe studii științifice solide. O pagină de internet de încredere va preciza numele autorului al cărui articol apare pe site și va oferi informații bazate pe cercetări științifice solide, nu pe opinii. Pentru susținerea informațiilor trebuie să se ofere referințe către publicații academice oficiale. Nu în ultimul rând, discutați cu medicul de familie și solicitați-i opinia referitoare la aceste informații!” – îndeamnă dr. Dana Cîrnațu, purtător de cuvânt al DSP Arad.
Amenzi de la 10.000 la 25.000 de lei
Totodată, Direcția de Sănătate Publică Arad atenționează: „campaniile de informare, educare și comunicare cu privire la sănătate publică trebuie să fie avizate de Ministerului Sănătății, în conformitate cu prevederile art.44 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și, în conformitate cu hotărârea de guvern 857/2011, se sancționează cu amendă de la 10.000 la 25.000 de lei”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!