Vă informam, în urmă cu aproximativ o săptămână, că Trei Insule este al treilea cel mai murdar cartier din România. Cel puţin aşa s-a stabilit în urma unui studiu realizat de Storia.ro, citat de project-e.ro. Interpelată pe această temă, Primăria Municipiului Arad (PMA) ne-a transmis că toate locuinţele de la Trei Insule sunt ilegale, iar utilităţile seamănă mult a improvizaţie.
Desigur, aceste informaţii nu au fost deloc pe placul „insularilor”. Unii dintre ei au ţinut să-şi manifeste nemulţumirea prin mesaje suburbane lăsate pe paginile de facebook Aradon sau Jurnal arădean. Alţii au reacţionat civilizat, cu argumente. Precum reiese din rândurile de mai jos.
„Vă mulțumesc că ați adus în atenția publicului problemele din această zonă; ca urmare a informațiilor transmise de primărie, doresc să clarific câteva aspecte care consider că au fost trunchiate, omise sau interpretate incorect și aduc spre clarificare și alte aspecte din aceasta zonă” – ne-a scris unul dintre locuitorii din zona Trei Insule. El stă aici dinainte de 1990, deținând o construcţie intabulată în cartea funciară și un contract de concesiune aferent terenului și construcţiei încheiat cu PMA. Cititorul nostru consideră că catalogarea Trei Insule ca al treilea cel mai murdar cartier din România „trebuie analizată în contextul unor probleme de fond majore, de care Primăria pare să se debaraseze”.
Cât de (i)legale sunt construcțiile?
„Este important de menționat că nu toate construcțiile din zona Trei Insule sunt ilegale, așa cum s-a insinuat în articol. Observ că din răspunsul oferit de PMA se insinuează că toate construcțiile sunt ilegale, probabil pentru a induce impresia falsă că dacă toate sunt ilegale probabil totul este <legal> însă există o situație complexă în care un număr semnificativ de construcții ilegale sunt tolerate de către Primărie, chiar și cele ridicate după 1989, iar unele fiind în construcție chiar în aceste zile. În acest sens, consider că Primăria are responsabilitatea administrativă de a lua măsuri concrete pentru a rezolva această problemă și a aduce situația în legalitate, nu doar la nivel declarativ. Trebuie luat în considerare că din partea Parcului Natural Lunca Mureșului au fost transmise către PMA solicitări pentru rezolvarea acestei probleme însă din partea PMA nu au existat reacții, construcțiile noi neautorizate fiind tolerate atât de Poliția Locală, cât și de administrația PMA” – susţine arădeanul.
Salubritate pentru 10% din rezidenţi
„Vreau să subliniez că există o problemă gravă cu colectarea și gestionarea deșeurilor în zona Trei Insule. În evidenţa PMA sunt 440 contracte de concesiune, însă mai puțin de 10% (conform evidenţelor contractelor Retim, există mai puțin de 50 de contracte încheiate la Trei Insule) dintre concesionarii din zonă au contract cu firma de salubrizare. Am adus această problemă la cunoştinţa Primăriei încă din anul 2020 pentru a se putea lua măsuri în vederea remedierii situației însă administrația nu a dat niciun semn că dorește rezolvarea acestei probleme. Rezultatul este că există terenuri abandonate și gropi de gunoi neautorizate unde cetățenii fără contract de salubritate aruncă deșeuri, ceea ce contribuie semnificativ la imaginea negativă a cartierului” – opinează cititorul nostru de la Trei Insule.
„Incompetență administrativă și neglijență”
„Primăria, în loc să abordeze cu seriozitate și responsabilitate problemele reale din zona Trei Insule, pare să se concentreze pe etichetarea tuturor locuitorilor ca fiind ilegaliști, deturnând astfel atenția de la propria sa incompetență administrativă. De asemenea, încălcarea sistematică a 2 hotărâri de consiliu local ( HCLM 119/2002, HCLM 285/2004) , care prevăd realizarea unui regulament de funcționare pentru zona Trei Insule, arată lipsa de implicare și seriozitate în abordarea situației. Lipsa unui regulament de funcționare pentru această zonă pare să reprezinte problema cea mai mare care duce la situația curentă de la Trei Insule. În lipsa unor reglementări impuse de administratorul domeniului public care concesionează aceste terenuri (PMA) aparent totul este permis și nimic nu este ilegal, aleile pietonale sunt folosite pentru circulaţia auto, zonele verzi sunt folosite ca spații pentru parcare iar terenurile abandonate ca gropi de gunoi sau terenuri optime pentru realizarea unor construcții ilegale” – exemplifică cititorul nostru.
Referindu-se la traficul auto și distrugerea spațiilor verzi pe Insula Mureş, arădeanul spune că acestea reprezintă „o problemă reală care se amână la nesfârşit, la fel ca majoritatea problemelor semnalate din această zonă”.
Arie protejată, cu funcţiune de agrement
Zona Insula Mureș (Trei Insule) se află în perimetrul Parcului Natural Lunca Mureşului, parc instituit prin Hotărârea Guvernului nr. 2151 din 30 noiembrie 2004 privind instituirea regimului de arie naturală protejată pentru noi zone și face parte din categoria a V-a International Union for Conservation of Nature. În conformitate cu legislaţia în vigoare, Insula Mureş este definită din punct de vedere funcţional ca Zona de dezvoltare durabilă administrată de către R.N.P. Romsilva Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului. Prin HCLM 160 din 1 iulie 1997, domeniul public Insula Mureș a fost preluat în administrare de către PMA, fiind declarată arie protejată, având ca funcţiuni dominante cea de agrement și case de vacanță.
Trimite articolul
XÎntreb, pur și simplu, canalizarea caselor unde se deversează?
N-am nevoie de răspuns, vă spun eu: în Mureș… Aria protejată, Lunca Mureșului… penibil.
Mergeți în week end acolo. Veți vedea de ce e al treilea cartiet insalubru bla, bla… Maneleală și țopârlănism ardelenesc de cea mai joasă speță
-
Nu au canalizare. O groapa in pământ și aia e.
Pe insulă trăiesc permanent mai mulți oameni decât în multe sate din țară. Ar trebui transformat în sat sau cartier. Mașinile și construcțiile noi nu deranjează decât pe cârcotași.
95% ce e pe 3 insule e ilegal. Am avut 30 de ani cabana acolo și nu doar una. Nu e nimini proprietar acolo. Primăria ar trebui sa demoleze tot și sa facă un parc și la revedere. Doar mizerie și câini vagabonzi și căsuțe de prost gust nimic mai mult.
-
Subscriu
insularii manevrati politic de falca si clica din jurul lui, niste vagabonzi traiesc intre caini si mizerie, balarii de 2 metri!!
Acolo inainte de 90 isi faceau locas de ghermeza toti care aveau un pic de functie in partidul comunist. Cei de la cadre, secu’, si pestii de atunci…Asa cum am spun in precedentul comentariu, buldozetul si la revedere….caz inchis…
Toate casele de la 3 Insule sunt ilegale dar garajele politistilor din Alfa sunt ilegale si toate casele din Centru luate cu Japca sunt legale ca si distrugerile industriei aradene cu exporturi , astazi suntem importatori fara viitor.Haiti al UE
Insularii pretind ca insula este proprietatea lor privată , așa ca sa facă ei din banii lor podul .95% Colibe construite ilegal, fara sa respecte nimica din standardele de construcții ( am fost la câteva lucrări in zona si am văzut) Un fel de Mărului mai civilizat . Pus toate la pământ si construit după norme. Dacă insula nu este privată nu ar fi trebuit sa fie deranjați omanii de prezenta altor oameni, cum nici eu nu sunt deranjat de cei care vin pe centru , eu locuind in Podgoria