Arad. Insulele ecologice de colectare selectivă a deșeurilor amplasate de municipalitate în cartierele Alfa și Confecții se dovedesc a fi o adevărată bătaie de cap din cauza modului în care sunt folosite de către arădeni. Nu de puține ori, insulele sunt înconjurate de gunoaie aruncate aiurea, plase cu deșeuri „rezemate” de containere, iar de colectare selectivă, în multe cazuri, nici nu poate fi vorba. De altfel, chiar în noaptea de Anul Nou una dintre insule a fost incendiată de către autori rămași necunoscuți. Reamitim că insulele ecologice sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, monitorizate de către Direcția Generală Poliția Locală, tocmai pentru a descuraja astfel de situații, însă rezultatele se cam lasă așteptate.
34 de sancțiuni
Începând cu luna februarie, polițiștii locali cu atribuții în domeniul protecției mediului din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Arad au intensificat patrularea în cartierele Alfa, respectiv Confecții, în zona insulelor ecologice, în vederea depistării persoanelor care nu colectează selectiv deșeurile.
În acest sens, agenții constatatori din cadrul Biroului Protecția Mediului și cei din cadrul serviciilor de ordine publică au aplicat, doar în aceste două cartiere, 34 de sancțiuni contravenționale, în sumă de 15.300 lei, pentru încălcarea prevederilor HCLM nr. 297/2015 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a serviciilor publice de salubrizare din municipiul Arad.
„Astfel, au fost identificate și sancționate în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu nereguli ale utilizatorilor privind menținerea curățeniei în jurul platformelor, executarea operațiunii de colectare în recipientele cu care sunt dotate punctele de colectare, conform sistemului de colectare stabilit de administrația publică locală, colectarea separată a deșeurilor reciclabile rezultate din activitățile desfășurate, menținerea în stare de curățenie a spațiilor și a recipientelor de colectare. Direcția Generală Poliția Locală Arad desfășoară continuu o activitate de monitorizare a abandonului de deșeuri și eliminării acestora în afara spațiilor autorizate în acest scop. O atenție specială a fost acordată cartierelor Alfa și Confecții, unde au fost amplasate recent noile platforme de colectare selectivă. Echipajele patrulează atât dimineața, cât și în cursul după amiezii, dând curs atât sesizărilor adresate de cetățeni, cât și semnalărilor Dispeceratului Poliției Locale în momentul surprinderii cu ajutorul camerelor de supraveghere, în jurul platformelor, a persoanelor care nu se conformează prevederilor legale. În unele situații, echipajele DGPL, deși sesizate de dispeceri, ajung la fața locului în câteva minute, interval de timp suficient pentru ca respectivii contravenienți să dispară. Surprinderea în timp real a făptuitorilor și dislocarea rapidă a echipajelor este chiar mai dificilă în timpul nopții”, explică Poliția Locală.
Au împărțit pliante
Pentru a-i familiariza pe arădenii care folosesc insulele de colectare selectivă cu acest proces, polițiștii locali cu atribuții în domeniul protecției mediului spun că au inițiat campanii de conștientizare a populației privind colectarea deșeurilor, prin împărțirea de pliante cetățenilor din cartierele menționate. „De asemenea, personalul Biroului Protecția Mediului și al Biroului Evidența Persoanelor din cadrul poliției locale, împreună cu funcționari ai serviciului edilitar din primărie, au organizat, în luna martie a.c., întâlniri repetate cu reprezentanții asociațiilor de proprietari cărora le sunt alocate noile platforme, în vederea prezentării modului de funcționare a acestora și regulilor care li se aplică. DGPL Arad reiterează că fapta utilizatorilor de a nu respecta obligațiile prevăzute de HCLM nr. 297/2015 este sancționată cu amendă cuprinsă între 30-1.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv între 500-2.500 lei pentru persoanele juridice”, mai spun cei de la Locală.
Alte 200
Cu 1,9 milioane de lei (plus TVA), Primăria a achiziţionat într-o primă fază, 43 de insule ecologice, cu 500 de containere, pentru Alfa şi Confecţii. Alte 200 de insule ecologice pentru care s-a obţinut o finanţare de peste 2 milioane de lei rin PNRR ar urma să fie montate în cartierele Aurel Vlaicu şi Micălaca.
Trimite articolul
XPolitia locală =patrula gunoaielor
-
Dann,
Asa cum faci gunoi pe Internet, faci si la acele tombetoane.-
Locuiesc la casa, nu am ce sa caut pe la boxele se gunoi 🤣
-
-
Parca ziceau ca le fac subteran
-
Da,ziceau,in campania electorala
-
Vrem in Schengen dar habar nu avem cum sa aruncam gunoiul civilizat.
Asta e realitatea in Romania, oricat de destepti sau “mari si tari” ne credem. Nu suntem civilizati… si va dura cateva sute de ani pana ne vom civiliza.
-
Ce spui de sistemul de colectare a sticlelor de plastic amplasat în diverse parcari ale unor magazine, care nu funcționează. Am sunat la nr.de tel.afisat pe aparatul de primire sticle le-am adus la cunoștință ca nu funcționează și si-au cerut scuze. Am venit de la 20 de km cu ele selectate. Am vrut sa fiu civilizat dar …nu am cu cine.
-
Nici astia nu-s din alta tara. Doar brand-ul…Am patit la fel, dar eu mai insist totusi. Ce-i haios, ca-n magazin auzi cat de responsabil trebuie sa te simti, pentru a aduce plasticul pentru reciclare si cum se pune la dispozitie aceste containere pentru a te ajuta…M-am gandit o data sa fac o sesizare la protectia consumatorului, poate se mai misca ceva…
-
Cam peste tot așa arată platformele de colectare a gunoaielor. Nici nu știu cum am putut fi atât de naivi că LA NOI va funcționa. Ăsta este nivelul de civilizație.
Nu știu cum este la Arad, dar în alte localități gunoaiele colectate selectiv sunt aruncate la grămadă în mașina gunoierilor.
Cu țăranii din satul Arad nu te pui, că te bat cu ignoranta și nesimțirea lor. Huo