Unii dintre diabeticii insulino-dependenţi din Arad s-au panicat pe bună dreptate din cauză că, săptămâna aceasta, nu au reuşit să-şi procure insulina. „Eu iau două tipuri de insulină şi mă înţep de cinci ori pe zi. La cinci farmacii a fost, ieri, soţia mea şi nu a reuşit să obţină insulina. Ce ne facem? Începe să fie criză de insulina, iar noi murim cu zile. Ce ne facem?” – întreabă un bolnav.
Răspunsul celor implicaţi
Ştiut fiind că în cadrul Spitalului Judeţean funcţionează un centru de diabet unde sunt luaţi în evidenţă bolnavii din tot Aradul, am încercat să aflăm câteva detalii de la conducerea unităţii. Dr. Mirandolina Prişcă, director medical al spitalului, ne-a spus: „La Centrul de diabet, noi doar eliberăm reţete, iar bolnavii îşi procură medicamentele de la farmaciile în care le găsesc. Nu e problema noastră, ca spital, asigurarea medicaţiei pentru bolnavii care nu sunt internaţi. Noi asigurăm antidiabetice pentru pacienţii internaţi şi pentru asta avem medicamente.”
În ceea ce priveşte farmaciile, este bine ştiut că acestea se confruntă cu probleme financiare de mai mult timp – lucru care afectează aprovizionarea cu medicamente, inclusiv cu antidiabetice. Daniela Barbu, preşedinte al Colegiului Farmaciştilor din Arad, precizează: „Nu ni s-au făcut plăţi din octombrie 2009. Deşi contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate prevede efectuarea plăţilor la 180 de zile, termenele au fost depăşite, ajungându-se acum la întârzieri de aproape 300 de zile. Noi avem, la rândul nostru, contracte cu depozitele de medicamente, în care e specificat că plata trebuie făcută la 180 de zile. Neavând bani să facem plata conform contractului, depozitele nu ne mai dau medicamente. Suntem blocaţi. Numai farmaciile mari, cu potenţial financiar, îşi pot permite să achiziţioneze medicamente.”
Care e poziţia Casei de Asigurări de Sănătate în situaţia dată? Aflăm de la dr. Gheorghe Domşa, preşedinte-director al instituţiei: „Aprovizionarea farmaciilor cu medicamente se derulează în funcţie de relaţia pe care acestea o au cu furnizorii de medicamente. Dacă deconturile încasate de către farmacii de la pacienţi s-ar duce către distribuitorii de medicamente, atunci relaţia cu distribuitorii ar fi, probabil, mai bună. De aceea sunt farmacii care nu au medicamente pentru că nu li se mai aduc medicamente şi sunt farmacii care au şi eliberează medicamente, inclusiv insulina.”
Farmacii
Printre farmaciile aradene care au în stoc sau pot aduce, pe comandă, insulina, se numără: Farmabios (tel. 0257-270613), Ivona (tel. 0257-274417) şi Remedium (0257-233195).
DIANA DUŢU
Citiți principiile noastre de moderare aici!