Asociaţia Absolvenţilor ALUMNI a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a organizat, recent, în campusul Universitar „Vasile Goldiş” în cadrul Zilelor Academice Arădene, ediţia a XXVI-a, întâlnirea informală: „Curricula academică şi traiectul profesional al absolvenţilor Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad” – ediţia a IX-a.
La eveniment au participat absolvenţi ai Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, din domeniile medicină, ştiinţe juridice, ştiinţele umaniste, ştiinţe economice, cadre didactice actuale şi foşti profesori. Conducerea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” a fost reprezentată de șef lucrări dr. Casiana Stănescu, prodecan al Facultății de Medicină și de prof. univ. dr. Aurel Darău, prorector al UVVG, care a transmis mesajul conducerii Universităţii – prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG şi prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii.
Redăm în cele ce urmează câteva impresii ale absolvenţilor Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”:
„Sunt mândră că am absolvit această Universitate”
Camelia Moler, absolventă promoţia 2008 a UVVG, profilul Engleză-Franceză – Limbi moderne aplicate: „Pot să spun că sunt mândră că am absolvit această Universitate, această Facultate, deoarece imediat după ce am terminat Facultatea am reuşit să obţin autorizaţia de traducător de la Bucureşti, de la Ministerul Justiţiei, ca atare chiar lucrez în acest domeniu şi colaborez cu foştii mei profesori din cadrul Universităţii “Vasile Goldiş” de la acest profil. Reuşim împreună să facem ceva util pentru învăţământul arădean: am scris cărţi împreună, suntem în lucru şi pe punctul de a scoate o altă cărticică de limba engleză pentru copii. Totodată lucrez în media, alături de colegul meu care este şi mentorul meu în ceea ce înseamnă jurnalism, lucrăm la un ziar numit “Educaţia”, întrucât o mică parte a timpului meu o dedic învăţământului şi nu există pe acest domeniu o revistă a judeţului nostru, ca atare ziarul “Educaţia” unde sunt redactor şef se ocupă de promovarea exclusivă a acestei ramuri de învăţământ de la nivel preşcolar până la cel universitar. Îmbin toate aceste puncte – învăţământ, traduceri autorizate, jurnalism – şi cu mare plăcere folosesc tot ceea ce această Universitate mi-a oferit. Sunt pe aceeaşi “lungime de undă”, dacă pot spune aşa, cu d-na prof. dr. asupra faptului că absolvenţii străini ai acestei Universităţi sunt mândri de profilul pe care l-au absolvit şi de cadrele didactice ale acesteia. Deoarece meseria de traducător îţi oferă şansa să colaborezi foarte mult, în profesia mea mă întâlnesc cu mulţi absolvenţi ai Universităţii noastre, pe diferite specializări, şi ne bucurăm şi suntem mândri că am absolvit această Universitate. Este o lume frumoasă, mă bucur foarte mult că am avut şansa să fac parte din ea şi sper ca această colaborare pe care o desfăşurăm să fie pe o perioadă îndelungată. Vă mulţumesc pentru că m-aţi ascultat”.
„Am avut dascăli incredibili, oameni adevăraţi formatori”
Ciprian Luca, absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Juridice, în anul 2002: „Trebuie să recunosc că deşi viaţa publică te face să nu fi o persoană foarte emotivă, pot să spun că, îmi creează o senzaţie interesantă împrejurările când am tangenţă cu Universitatea de Vest “Vasile Goldiş”, cu oameni care mi-au fost dascăli sau colegi de studenţie. Chiar zilele trecute m-am întâlnit la o acţiune a Primăriei, cu o fostă colegă şi acest lucru a constituit o foarte mare bucurie pentru mine. Deşi nu sunt din aceia care idealizează trecutul sau pune într-o aură cu mult sentimentalism ceea ce a fost, lucrul acesta îl spun şi celor care astăzi sunt elevi sau studenţi şi anume de a profita de aceste momente. Din păcate, noi ne aducem aminte ce frumos a fost după o anumită perioadă sau ne dăm seama de valoarea unui om după ce acesta nu mai este printre noi. Eu spun şi acum că am avut aici nişte dascăli incredibili, oameni adevăraţi formatori. Mi-aş dori ca şi astăzi să fie astfel de oameni în Universitate şi sunt ferm convins că ei există şi acum, însă eu nemaiavând o legătură directă cu Universitatea nu ştiu la ce nivel sunt dascălii sau studenţii dar cred că aşa cum unii dintre cei care am absolvit aici am dus renumele acesteia mai departe aşa vor face şi cei de acum şi generaţiile care vor urma. Din punct de vedere profesional am lucrat la Consiliul Judeţean Arad, am fost o perioadă parlamentar de Arad şi peste tot am spus cu mândrie că sunt absolvent al acestei Universităţi. Mă bucur că v-am întâlnit şi vă doresc tot binele din lume”.
„Am studiat la această Universitate în perioada anilor ’90”
Bruno Adi Biringer, colaborator al UVVG: „Mulţumesc mult pentru invitaţie şi am studiat la această Universitate în perioada anilor ’90. Ceea ce mă leagă foarte mult de această instituţie de învăţământ superior este faptul că am fost cel care în 1992 când am început studiile aici, având experienţa teatrală în urmă, am înfiinţat primul teatru studenţesc din Arad, după Revoluţie, şi acest lucru cu sprijinul d-lui rector de atunci dl. profesor Aurel Ardelean, care ne-a ajutat, ne-a finanţat deplasările în care am luat câteva premii naţionale, chiar locul I de două ori. Pe parcursul celor 8 ani de activitate a acestei trupe de teatru care iniţial s-a numit “Ţache” apoi “Oblio” pot spune că am făcut parte din viaţa studenţească a acestei Universităţi şi, de ce nu, poate în viitor îmi voi finaliza studiile tot aici, la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad”.
Adrian Manta, absolvent a două Facultăţi din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a două masterate, şi a modulului psiho-pedagogic, „Mă bucur să fiu din nou în Universitate, deşi am absolvit în anul 2011 şi îmi face mare plăcere să îmi revăd foşti dascăli, foşti colegi, actuali prieteni cu care păstrez încă legătura”.
„Sper ca drumurile să mă poarte către d-voastră”
Mihaela Chira, absolventă Filiala Baia Mare: „Sunt stabilită în oraşul d-voastră doar din luna septembrie a anului trecut, trăind în Baia Mare până atunci şi acesta este unul dintre motivele pentru care am acceptat invitaţia indirectă a d-voastră, din dorinţa de a mă integra cât mai repede, de a cunoaşte oameni noi, oameni de calitate şi ca profesor de educaţie fizică la Colegiul Naţional „Ghiba Birta” sper ca drumurile să mă poarte către d-voastră şi să stabilim o colaborare plăcută şi utilă pentru copiii, în slujba cărora mă aflu în prezent”.
„Am fost curios să particip la această întrunire”
Marius Cirin, profesor de educaţie fizică la Colegiul Naţional “Moise Nicoară” din Arad: „Am fost curios să particip la această întrunire, deoarece am predat la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad de la înfiinţare până în anul 2003. Sunt şi preşedintele Asociaţiei Profesorilor de Educaţie Fizică şi Sport din judeţul Arad, care editează o revistă, cred că singulară în peisajul editorial de la noi din ţară în domeniul educaţiei fizice şi sportului, revista “Olimpia” şi care apare şi cu sprijinul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, în primul rând a rectorului fondator şi preşedintelui acesteia, dl. prof. univ. dr. Aurel Ardelean. Cu sprijinul domniei sale am organizat şi o sesiune internaţională de referate şi comunicări ştiinţifice pe care o desfăşurăm de 14 ani, unde avem o participare foarte valoroasă din Japonia, din SUA, şi alte ţări. Deşi nu sunt absolvent al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, ci am terminat Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, am fost aici lector universitar timp de 10 ani şi cred că am creat absolvenţi ai acestei Universităţi şi pot să vă spun că la colegii şi şcoli de prestigiu din judeţul nostru am colegi mai tineri care mi-au fost studenţi, foarte bine integraţi în peisajul instituţiilor educative din judeţul Arad”.
„Am învăţat administraţie publică”
Samuel Caba, absolvent al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad: „Ceea ce am învăţat aici, administraţie publică, vreau să pun în practică în viitor. Vă felicit pentru demersul d-voastră de a organiza această acţiune şi asta denotă faptul că vă pasă de cei care au studiat la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad”.
Daniel Gică, absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Juridice în anul 2013: „Actualmente lucrez la o bancă. Facultatea de Drept m-a ajutat să devin persoana de astăzi şi anume prin voluntariat. Prin acţiunile făcute alături de colegul meu Adrian Manta, prin Liga Studenţească, prin organizaţia pe care am înfiinţat-o în anul 2010 dar care, din păcate, astăzi nu mai există şi aceasta trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toţi profesorii de la Facultatea de Drept pentru că partea de voluntariat a studenţilor trebuie să fie foarte activă în viaţa academică a Universităţii. Fac referire aici la organizaţia ELSA, care a luat fiinţă în anul 2010, la iniţiativa mea şi a încă doi colegi. Cred că acest lucru ţine şi de studenţi dar şi de profesori pentru că în timpul studenţiei noastre aveam o legătură foarte strânsă cu profesorii, mergeam nu doar la cursuri împreună cu ei, ci făceam şcoli de vară şi procese simulate, care îi ajutau pe tineri să fie în postura de judecător, avocat sau procuror. Mi-ar face mare plăcere ca aceste întâlniri organizate să continue an de an, deoarece mă simt mândru să fac parte din marea familie a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.
Marcel Grec, absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Juridice: „Este de fiecare dată o plăcere să ne întâlnim, foştii absolvenţi şi suntem conştienţi de faptul că este important să ţinem legătura cu ei întrucât istoria ne-a învăţat că foştii noştri absolvenţi, de obicei, au ajuns foarte bine să se integreze iar la rândul lor creează afaceri, lucrează în diverse instituţii”
„Facultatea de Medicină m-a ajutat să îmi formez o meserie atât de frumoasă”
Datu Daciana, absolventă a Facultăţii de Medicină a UVVG: „În prezent sunt rezidentă pe pediatrie împreună cu d-na. doctor Viorica Leordean Lazăr şi sper să mă integrez cât mai bine pe viitor în tot ceea ce ţine de activitatea acestei facultăţi, care m-a ajutat să îmi formez o meserie atât de frumoasă”.
Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” a fost imboldul vieţii mele
Viorica Leordean Lazăr, absolventă a Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”: „Pot să spun că această Universitate a fost imboldul vieţii mele, au fost cele mai frumoase clipe din activitatea studenţiei mele, am avut o echipă extraordinară – şi acum avem o echipă extraordinară doar că noi suntem extrem de ocupaţi – dar pe vremea studenţiei aveam extrem de multe activităţi, atât în societate cât şi cu implicare emoţională în toate activităţile societăţii. Îmi aduc aminte cu bucurie şi au pus amprentă pe mulţi colegi tot ceea ce am realizat până acum. Pe viitor îmi doresc foarte mult să fiu un om de bază în societate. Sunt medic specialist pediatru, mă pregătesc pentru a doua specialitate – nefrologie – şi îmi doresc foarte mult să dezvolt un compartiment de nefrologie pediatrică în Arad, deoarece sunt doar 9 medici de această specialitate la noi în ţară. Îmi doresc din toată inima ca la această Universitate şi în Spitalul nostru să dezvoltăm un departament pentru micii noştri copilaşi şi viitorul nostru să fie asigurat, să nu trebuiască să cerem ajutor în alte centre universitare sau în altă ţară. Îmi doresc foarte mult şi vreau să fiu implicată în activitatea didactică, ne dorim să atragem cât mai mulţi absolvenţi din Universitatea noastră, pentru că noi suntem cei care am fost şi la rândul nostru formăm oameni de bază ai societăţii noastre”.
Viorica Leordean Lazăr a prezentat şi o radiografie amplă a colaborării dintre Asociaţia Absolvenţilor şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” intitulată “Curricula academică şi traiectul profesional al absolvenţilor Universităţii de Vest «Vasile Goldiş» din Arad”:
„Valorificând o tradiţie educaţională îndelungată, care şi-a dovedit eficienţa în decursul timpului prin formarea unor personalităţi marcante în toate domeniile vieţii sociale, culturale şi economice din ţară şi străinătate, Universitatea noastră face astăzi din psihologia succesului o parte componentă a ethosului universitar. Asociaţia Absolvenţilor Universitari promovează iniţiative, întreprinde acţiuni prin dezvoltarea unei culturi a calităţii, prin creşterea preocupărilor faţă de cultura civică şi stimularea intensificării relaţiilor dintre corpul profesoral şi absolvenţi. Misiunea Universităţii noastre este de a crea prin calitatea înaltă a educaţiei oferite, premisele dezvoltării tinerilor ca personalităţi deschise, active, investigative, capabile să se implice în viitor în dezvoltarea comunităţii din care provin şi să se integreze eficient într-o lume globală, caracterizată prin dinamism, diversitate şi foarte mare exigenţă. Fiecare absolvent este sprijinit să îşi cunoască şi să îşi dezvolte potenţialul şi aptitudinile în funcţie de interesul şi motivaţiile personale, să îşi dezvolte astfel personalitatea încât traiectul lui existenţial, social şi profesional să se poată desfăşura sub semnul succesului. Universitatea noastră, în societatea actuală, formează politici de adaptare a absolvenţilor săi la rigorile economiei de piaţă moderne, dezvoltă aptitudinea absolvenţilor prin capacitatea de a valorifica şi specula fluxul mereu în creştere de informaţii profesionale în circulaţie la nivel european, prin toate aplicaţiile curriculare. Universitatea noastră şi absolvenţii se caracterizează prin două valori cardinale: profesionalism şi calitate. Tot acest parcurs educaţional şi formativ se realizează ca un act de comunicare profesională care creează o unitate de gândire între formator şi student, dar, în acelaşi timp, se creează zonele de comuniune din care se va naşte progresul în cunoaştere şi în dobândirea competenţelor. Acest tip de comunicare generează comunitatea înţelepciunii cu entuziasmul tinerilor discipoli oferind noi imbolduri menite să genereze acte creaţionale. Universitatea din care facem parte formează adevăraţi profesionişti în domeniile în care pregăteşte studenţii, considerând că numai în modul acesta poate să joace rolul care îi este destinat într-o cultură sau într-o epocă. Profesorii, studenţii şi absolvenţii săi manifestă o înaltă responsabilitate civică în spiritul valorile perene ale culturii naţionale şi universale, dedicaţi realizării idealului împlinirii individualităţii umane într-o societate liberă şi prosperă. Toţi ştim că viitorul aparţine celor care cred în frumuseţea propriilor vise. Am trecut pe scurt unele gânduri şi unele realizări dintre Universitate şi absolvenţii săi şi nu m-am referit în mod deosebit la absolvenţii medicinişti pentru că în toate facultăţile din cadrul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” există discipoli, există absolvenţi care sunt puncte forte în societate, atât în judeţul nostru, în ţara noastră cât şi peste hotare. Sunt foarte mândră, de fiecare dată când plec în străinătate sau când mă întâlnesc cu unii dintre absolvenţii Universităţii noastre că au realizări şi că duc mai departe imboldul şi perseverenţa cu care am fost formaţi”, a precizat în expunere dr. Viorica Leordean Lazăr.
„Pe această scenă a învăţământului noi, cadrele didactice şi d-voastră absolvenţii şi studenţii, suntem egali ca şi actori”
Prof. univ. dr. Aurel Darău, prorector al UVVG, a subliniat: „Raportul EUA, care a fost în anul 2013, ne este favorabil şi atât participarea partenerilor externi, a celor interni, a autorităţilor locale şi centrale, inclusiv Arhiepiscopia, ne-a dat o încredere, o solidaritate şi a oferit un suport puternic misiunii pe care Universitatea şi-a asumat-o. Pe această scenă a învăţământului noi, cadrele didactice şi d-voastră absolvenţii, studenţii, suntem egali ca şi actori. Din acest motiv venim la d-voastră să ne arătaţi de ce este nevoie şi în cadrul programelor pentru fiecare serie care începe, noi revizuim ceea ce trebuie, dacă avem “informaţii din teren”. Dacă ştim că nu se mai cer anumite discipline, anumite specializări, trebuie să ştim ce punem în loc şi ce conturează traiectul sau traseul profesional al unui candidat. Trebuie să ştim care sunt cerinţele pieţei muncii, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, prin faptul că suntem, iată, parte integrantă din Uniunea Europeană. Puteţi să ne ajutaţi pe plan local, sau la nivel central să vedem ce şi unde trebuie să facem o schimbare pentru ca şi pe viitor Universitatea noastră să fie una de top la nivelul întregii ţări”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!