Nu mai este de mult o noutate că Aradul a dobândit, de multă vreme, o vizibilitate incontestabilă pe harta francofoniei internaționale datorită Festivalului de Teatru Francofon AMIFRAN ce va marca, în toamna acestui an, 20 de ani existență neîntreruptă.
În primavara anului 1995, la Gent, în Belgia, lua ființă Rețeaua Festivalurilor de Teatru Francofon printre ai cărei membri fondatori se număra și asociația AMIFRAN alături de instituții ori asociații din Franța, Belgia, Italia, Ungaria și Canada.
Reprezentanții tărilor semnatare se angajau, pe de o parte, să promoveze practicarea teatrului în limba franceză în randul tinerilor cu varste cuprinse între 8 și 20 de ani iar pe de altă parte, să organizeze în respectivele țări o întâlnire anuală teatrală francofonă care să repezinte momentul de evaluare a activității atelierelor de teatru francofon din respectivele țări.
Nouă ani mai târziu, tot la Gent, Rețeaua dobândea personalitate juridică, devenea asociația internațională ARTDRALA cu principal obiectiv promovarea învățării limbilor străine prin teatru și mărea numărul membrilor la 16 adăugându-și țări de pe patru continente: Europa, Asia Mica, Africa și America de Nord. Tot în 1995 se hotărăște crearea unui moment forte în viața acestei structuri internționale printr-un Festival al Festivalurilor care sa reunească câte o trupa din fiecare dintre țările membre și care să itinereze an de an în interiorul Rețelei poposind din trei în trei ani în orașul francez La Roche-sur-Yon.
Între 16 și 21 aprilie va avea loc la Arad cea de a XVII a ediție a acestui Festival al Festivalurilor de Teatru Francofon și va reuni aproape 300 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 20 de ani din Austria, Franța, Belgia flamandă, Italia, Luxemburg, Ungaria, Cehia, Serbia, Rusia, Lituania, Maroc, Canada și, bineînțeles, România. Din cauza problemelor finaciare sau de alta natură nu au putut fi prezente reprezentatele Spaniei, Poloniei, Turciei, Egiptului, Libanului, membre și ele ale asociației ARTDRALA. Din România vor fi prezenți la Arad cu statut de «spectatori activi» elevi din Bucuresti, Constanța, Slobozia, Baia Mare, Târgu Jiu, Huedin, Bistrița și Dej; aceștia vor participa la toate activitățile propuse de festival mai puțin prezentarea unui spectacol. Aradul a mai găzduit Festivalul Festivalurilor în 1997 (ediția a IIa) și în 2004 (ediția a IXa) în locul Turciei, obligată să renunțe la calitatea de gazdă din cauza unor atentate din decembrie 2003.
Ediția din această primavară se înscrie în tradiția festivalurilor AMIFRAN: 13 spectacole după texte de repertoriu, adaptări, creații originale, 5 sesiuni de dezbateri pe tema prestațiilor teatrale ale tinerilor, 14 ateliere teatru, un spectacol al atelierelor, un concurs și o expoziție foto intitulată «Dincolo de cortină», un spectacol concurs având ca temă viața și opera lui Eugène Ionesco și piesa sa «Regele moare».
Atelierele teatru vor ocupa elevii pe parcursul a două dimineți iar animatorii francofoni vor propune temele cele mai divese: de la mișcarea scenică și coeziunea de grup, de la improvizație și dans, la comedia dell arte, la claun, la marionete și pantomimă. Ca în fiecare an, participanților străini li se propune și atelierul de dansuri populare românești. «Spectacolul atelierelor» de joi 19 aprilie ora 20 este, în același timp, și un moment de evaluare a deprinderilor dobândite în cadrul atelirelor cât și un schimb de experientă cu beneficii evidente pentru tinerii participanți. De altfel, în bună «tradiție AMIFRAN» întreg festivalul este plasat sub semnul «școlii spectatorului» dar și a folosirii limbii franceze ca mijloc viu de comunicare.
Vineri 20 aprilie Festivalul Festivalurilor va ieși în stradă în mijlocul arădenilor, în cadrul unei PARADE care va porni la ora 10 din Piața Avram Iancu având în frunte fanfara Liceului de Arta «Sabin Drăgoi», păpuși gigant, jongleuri pe catalige și se va deplasa pe Bulevardul Revoluției până pe esplanada din fața Palatului Administrativ unde cele treispezece trupe vor prezenta scurte spectacole în limba maternă.
Nu vom încheia fără să amintim că «Girouette de la nuit», cotidianul festivalului AMIFRAN va avea o ediție specială care va acoperi întreg Festivalul Festivalurilor și va avea o echipă de realizatori formată din elevii de la CN «Moise Nicoară». I
În pauzele dintre spectacole, care vor purta la această ediție numele de «entracte croquis», …..de la Liceul de Artă «Sabin Drăgoi» vor executa crochiuri ale invitaților din străinătate, lucrări pe care le vor oferi ca amintire de la Arad celor ce au accepat să pozeze.
Și trupa AMIFRAN? Ei bine, «amifranii» vor avea plăcuta și dificila misiune de a anima festivalul de la început și până la sfârșit fiind prezenți pe scenă nu numai la deschiderea și respectiv închiderea festivalului ci încă de 13 ori în «preludiile improvizații» ce prezintă spectacolele.
Această întâlnirea teatrală internațională francofonă de tineret este posibilă nu numai datorită sprijinului constant al Teatrului Clasic «Ioan Slavici», gazda acestui proiect de 20 de ani, ci și susținerii financiare a Consiliului Local Arad, a Consiliului Județean Arad, a Centrului Cultural Județean Arad, a Ambasadei Franței la București, a Autorității Naționale pentru Tineret și Sport, a Organizației Internaționale a Francofoniei București.
Așadar, de marți 17 aprilie și până vineri 20 aprilie, între 14h și 18h și 20h și 22h, la Teatrul Clasic «Ioan Slavici» va fi un adevărat dialog intercultural de tineret prin intermediul teatrului și al limbii franceze.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!