ARAD. Judeţul Arad, prin Compania de Apă Arad, a câştigat un mega-proiect european, în valoare de aproximativ 117 milioane de euro, proiect care se referă la extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare din localităţile judeţului nostru. Deşi masterplanul a demarat încă din anul 2010, acesta nu a fost finalizat nici acum. Mai mult, unele lucrări sunt mult întârziate, constructorii altor lucrări au intrat în insolvenţă, iar acum stăm cu frica în sân că am putea pierde banii europeni nerambursabili din cauza acestor întârzieri. Dar autorităţile, în speţă şefii Consiliului Judeţean Arad, Companiei de Apă Arad şi Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Arad, ne spun că totul va fi bine.
Garanţiile verbale ale şefilor de instituţii nu mai par atât de credibile dacă ne uităm la lucrările care sunt în curs de realizare în prezent. Din capul locului trebuie să spunem că foarte multe dintre lucrările care au fost demarate au beneficiat de acte adiţionale prin care s-a prelungit termenul de finalizare a lucrărilor. De departe, cele mai multe probleme sunt la un contract încheiat încă din anul 2011 şi care vizează realizarea de staţii de epurare la Curtici şi Sântana.
După patru ani de zile de la semnarea contractului cu firma SC Conar SA, firmă care, practic, a dispărut de pe piaţa construcţiilor, stadiul lucrărilor efectuate este de numai 7,79 la sută. Ca atare, muncitorii mai au la dispoziţie, din acest moment, 11 luni de zile pentru a finaliza restul de aproape 93 la sută.
„Aceasta a fost o lucrare cu probleme pentru că, după întocmirea tuturor documentaţiilor tehnice necesare şi demararea lucrărilor, în zonă a fost descoperit un sit arheologic. Aşa că întreaga proiectare a trebuit refăcută şi s-a ajuns un nou termen de execuţie. Suntem siguri, însă, că lucrarea va fi finalizată până în noiembrie 2015”, s-a arătat încrezător Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad (CJA).
Un alt contract cu probleme este cel care vizează reabilitarea reţelelor de apă în municipiul Arad şi aducţiune la Fântânele, contract semnat cu firma SC Confort SA, o altă firmă aflată în insolvenţă. Pentru aceste lucrări a fost semnat deja un act adiţional care a prelungit termenul de finalizare. Teoretic, pe acte, investiţia ar trebui să fie gata exact joi, 18 decembrie. Dar constructorul anunţă că, în prezent, 78 la sută din lucrare este gata. Cu siguranţă restul de 22 la sută nu va fi finalizat în câteva ore. Aşa că, cel mai probabil, urmează un nou document care va prelungi termenul de finalizare a lucrărilor. Care va fi data limită? Nu se ştie. Probleme cu Confort SA sunt şi la un alt contract care vizează reabilitarea reţelei de canalizare din municipiu şi tratarea cu var a nămolului de la staţia de epurare. Constructorul nu a fost în stare să termine lucrarea la timp, a cerut un răgaz, aşa că noul termen de finalizare a fost stabilit pentru data de 6 octombrie 2015.
Un nou caz şocant se găseşte la Nădlac, acolo unde (din nou) firma Confort SA a câştigat licitaţia pentru realizarea unei staţii de epurare. Contractul a fost semnat, încă o dată, în anul 2011. De atunci şi până acum s-a reuşit realizarea a numai 7,91 la sută din proiect (!), iar lucrarea ar trebui să fie gata în luna mai a anului viitor. Greu de crezut, dar autorităţile stau liniştite.
Lucrări care nici nu au început
Că unele lucrări sunt în mare întârziere, nu mai miră pe nimeni. Dar că unele lucrări nici măcar nu au început, deşi contractele au fost semnate în urmă cu aproape un an de zile, asta este deja strigător la cer. De exemplu, contractul semnat cu asocierea SC Inteco Holding SRL şi Proms Concept Group SRL, care vizează reabilitarea captării de apă, staţie de tratare şi rezervoare de apă în Ineu a fost semnat în data de 6 ianuarie 2014. De atunci şi până acum nu s-a lucrat nici măcar o zi. „Nu s-a raportat progres fizic. Se aşteaptă autorizaţia de construire”, se arată în documentele Companiei de Apă. Un caz asemănător avem şi la construcţia unor staţii de epurare în Pâncota şi Păuliş. Contractul a fost semnat încă din luna august a acestui an, dar nici acolo nu s-a pus mâna nici măcar pe o lopată. Pentru că, potrivit celor de la Compania de Apă, acolo se lucrează în prezent la obţinerea avizelor pentru proiectare.
Niciun contract în regulă
Deşi unele lucrări contractate în cadrul masterplanului apă-canal au fost deja finalizate, nici măcar într-un contract nu au fost respectate termenele. Toate au beneficiat de acte adiţionale pentru prelungirea termenelor de execuţie.
Putem rămâne fără bani
„Lucrările vor fi finalizate la timp”, au spus în cor Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Gheorghe Bănăţean, directorul Companiei de Apă Arad, şi Adrian Tăşedan, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Arad. Toţi cei trei sunt optimişti şi spun că ce nu s-a făcut în trei ani de zile se va face într-un singur an. Noi toţi, arădenii, sperăm să aibă dreptate. Pentru că, dacă toate lucrările nu vor fi finalizate în anul 2015, vom rămâne fără finanţare europeană. Pentru că una dintre cerinţele cele mai importante ale Uniunii Europene este ca lucrările să fie gata până anul viitor. Dacă depăşim şi cu o zi termenul, va trebui ca autorităţile să plătească lucrările din bugetul propriu şi din împrumuturi. Iar acest lucru ar fi o piatră grea de dus pe umerii celor trei instituţii implicate în proiect.
Citiți principiile noastre de moderare aici!