ARAD. Mai multe firme din ţară, dar şi din străinătate şi-au exprimat interesul de a veni cu bani la Arad şi de a-i investi în CET Arad! Cel puţin acestea sunt semnalele primite din partea conducerii centralei arădene. În plus, pentru că interesul a fost exprimat ferm, CET a decis prelungirea termenului de primire a ofertelor de asociere în participaţiune, pentru ca şi potenţialii investitori din Europa să aibă timpul necesar traducerii tuturor documentelor!
Centrala Electrică de Termoficare Arad a anunțat „prelungirea termenului de depunere a ofertelor privind atragerea mediului privat de către SC CET Arad SA pentru retehnologizarea sursei de producere a energiei termice în Municipiul Arad”.
Potrivit informaţiilor din documentul semnat de administraţia SC CET Arad SA, „în urma publicării anunţului de intenţie, mai mulţi ofertanţi, atât din ţară, cât şi din comunitatea europeană şi-au manifestat, prin scrisori de intenţie, interesul privind această asociere.
Având în vedere solicitările primite în derularea corespondenţei cu investitorii interesaţi de această lucrare, pentru evitarea discriminării ofertanţilor străini din UE, în cadrul procesului de întocmire a ofertelor, motivele invocate fiind de timpul necesar traducerii tuturor documentelor precum şi perioada de timp necesară formulării soluţiei tehnice optime, care se suprapune cu perioada concediilor, SC CET Arad SA a hotărât prelungirea termenului iniţial de depunere a ofertelor”.
Noul termen este mijlocul lunii septembrie. Aşa cum vă informam în urmă cu peste o lună, CET intenţionează să semneze un contract de asociere în participaţiunie cu o firmă privată, română sau străină, firmă care să se ocupe de (şi să asigure finanţarea pentru) realizarea unor investiţii de 40,4 milioane de euro.
„SC CET Arad SA a făcut publică intenţia sa de a demara o nouă investiţie prin anunţul de intenţie publicat la începutul lunii iulie 2014. Investiţia se referă la retehnologizarea sursei de producere a energiei termice în Municipiul Arad, prin realizarea unui ciclu combinat cu turbină de gaze, cazan recuperator şi acumulator de căldură. Pentru atingerea acestui obiectiv, SC CET Arad SA urmăreşte atragerea mediului privat, modalitatea juridică avută în vedere este încheierea unui contract de asociere în participaţiune”, precizează administraţia centralei.
Potenţialii investitori străini, sau autohtoni sunt aşteptaţi, cu braţele deschise, de către CET Arad. Societatea a făcut încă un pas, a publicat „Anunţul de intenţie” spre atragerea mediului privat, „pentru retehnologizarea sursei de producere a energiei termice în Municipiul Arad de la CET Arad prin realizarea investitiei Centrala pe ciclu combinat cu turbină pe gaze, cazan recuperator şi acumulator de căldură”.
Doi ani
Asociatul nu va prelua, efectiv, centrala. Conform documentelor de licitaţie, SC CET Arad SA va fi asociatul principal. Asociatul secund (investitorul) va trebui să finanţeze investiţia în realizarea turbinei de gaze, a cazanului recuperator şi a acumulatorului de căldură, estimată la peste 40 milioane euro, investiţie care ar trebui finalizată în 24 de luni. Odată finalizată investiţia, va demara exploatarea comercială a „sursei de producţie de energie în cogenerare de înaltă eficienţă”. De atunci vor începe decontările instalaţiilor care fac obiectul investiţiei, care se vor face eşalonat, pe ani şi luni până la finalul termenului contractului de asociere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!