Reprezentanţii Primăriei Arad se bat cu pumnul în piept că fac tot posibilul pentru aducerea CET Arad pe linia de plutire. Orice discuţie legată de CET e politizată, se aruncă în stânga şi în dreapta cu noroi, primarul Falcă susţine că vrea să salveze CET-urile, însă informaţiile venite dinspre CET spun cu totul altceva. CET Arad (centrala care produce energia termică, cea aflată pe şoseaua de centură) a organizat o mega-licitaţie pentru realizarea unei centrale cu ciclu combinat cu turbină pe gaze, cazan recuperator şi acumulator de căldură. În spatele acestei denumiri lungi se află, de fapt, un singur lucru: scăderea preţului de producţie a gigacaloriei şi, implicit, scăderea cheltuielilor arădeanului de rând care plăteşte căldură şi apă caldă.
Preţul de pornire al licitaţiei a fost unul uriaş, de peste 45,5 de milioane de euro, bani care au tras cu ochiul mai multor societăţi. Aceste societăţi s-au interesat despre licitaţia respectivă şi au aflat următoarele: lucrarea trebuie finanţată din fondurile proprii ale firmei care câştigă licitaţia, urmând ca banii să fie recuperaţi în 10 ani de zile de la punerea în funcţiune a centralei cu ciclu combinat. Lucrarea ar trebui finalizată în doi ani de zile, aşa că societatea câştigătoare ar fi urmat să îşi încaseze plata, eşalonat, peste 12 ani, urmând să primească o anumită sumă în fiecare an.
Până aici totul este clar. De aici se complică lucrurile. CET Arad a specificat în anunţul de licitaţie faptul că participă la lucrare cu activele şi terenurile pe care le deţine, obligându-se totodată să obţină avizele şi acordurile necesare, dar şi să asigure exploatarea şi întreţinerea centralei.
„Licitaţia pe care am organizat-o a fost una de interes. Am avut 5 sau 6 societăţi care s-au arătat interesate de această lucrare şi ne-au contactat în acest sens. Însă toţi au cerut întâlniri cu reprezentanţii Primăriei Arad. Vroiau să discute o modalitate de garantare a lucrărilor, să fie siguri că îşi vor recupera banii investiţi. Dar reprezentanţii Primăriei Arad au refuzat orice discuţie, nu au vrut să participe la nicio întâlnire cu posibilii investitori”, ne spun reprezentanţi ai CET.
Şocant, dar, dacă este să ne luăm după spusele celor de la CET, adevărat. Practic, spun cei de la CET, dacă Primăria ar fi fost de acord să participe la întâlniri cu investitorii, puteam spera măcar la faptul că în ceea ce priveşte încălzirea se va ajunge la cheltuieli mai mici. Dar cum municipalitatea nu a vrut nici măcar să îi vadă pe investitori, aceştia au plecat cu coada între picioare. „Din păcate, nici măcar o ofertă nu a fost depusă pentru această lucrare din cauza faptului că cei de la Primărie nu au vrut să participe la discuţii”, au spus cei de la CET.
S-a ajuns în situaţia în care o lucrare de o valoare uriaşă, 45,5 milioane de euro, a fost refuzată de toată lumea. Iar acest lucru se traduce foarte uşor: vom plăti, în continuare, una dintre cele mai scumpe gigacalorii din ţară. Şi acum, dar şi pe viitor. Pentru că viitorul pare tot mai cenuşiu, şi la propriu, şi la figurat, pentru CET. Centrala este îngropată în datorii, după ce CET Hidrocarburi a încasat banii de căldură plătiţi de populaţie, dar nu a mai plătit căldura produsă de centrala aflată pe şoseaua de centură.
Primăria nu spune încă nimic
Am încercat să contactăm purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad pentru a-i solicita un punct de vedere faţă de acuzele venite dinspre CET. Dar, din păcate, am primit doar promisiuni că vom primi
în scurt timp o declaraţie în acest sens. Aceasta nu a venit încă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!