În interpelarea adresată domnului ministru Florian Dorel Bodog, senatorul USR de Arad prezintă situația în care s-a ajuns datorită unor ieftiniri forțate ale medicamentelor din România. Deși Agenția Națională a Medicamentului a primit notificări de discontinuitate temporară sau definitivă pentru peste 300 de medicamente începând cu iunie 2016, pentru unele neexistând alternative generice sau biosimilare, se pare că nu există nicio reacție din partea Guvernului!
Doctorul Wiener este îngrijorat de perspectivele sumbre în care se vor găsi numeroși pacienți și solicită în mod explicit o „strategie guvernamentală pentru asigurarea unei stabilități a prezenței pe piață a medicamentelor pentru boli cronice”. Situația devine tot mai gravă pentru că „peste 1500 de medicamente și vaccinuri au dispărut de pe piață după ultima ieftinire impusă în iulie 2015”. Dezechilibrul devine evident cu fiecare zi ce trece, iar guvernanții nu iau măsuri pentru a feri viața oamenilor de pericol.
Nu vă bateţi joc de bolnavi!
„Oare atunci când au introdus în programul de guvernare al PSD reducerea cu minim 35% a prețului pentru medicamentele inovative al căror brevet a expirat, au făcut vreun studiu de impact? Au ținut cont strategii partidului domnului Dragnea de constrângerile suplimentare impuse de taxa trimestrială de clawback, care acum este la nivelul de 18,89%, precum și de discounturile impuse pentru rambursarea de către CNAS a medicamentelor?! Eu cred că nici măcar autoproclamatul ocrotitor al sănătății arădenilor, senatorul Fifor, nu a luat în calcul aceste probleme ci s-au gândit cu toții la beneficiile lor electorale. Pentru acești politicieni cinici, programul de guvernare este mai important decât bolnavii. Poate află acum, în plină criză de medicamente, că astfel de lucruri se tratează cu finețe și cu mai multă inteligență, nu cu târnăcopul sau cu polemici pe Facebook ”, a declarat senatorul USR, Adrian Wiener.
Citiți principiile noastre de moderare aici!