Parte a echipei Primăriei Orașului Lipova, Adrian Antoche se ocupă din 2015 de organizarea concursului de ciclism „ROCAA”, pe dealurile din zona Lipovei. Acesta ne-a povestit despre cum a pornit povestea concursului, despre cum s-a dezvoltat acesta de la an la an, despre cât de unită e bresla organizatorilor de competiții sportive din Arad, dar și despre alte activități faine pe care le susține, la Lipova.
JURNAL ARĂDEAN. Rocaa a ajuns la ediția a cincea, cum a pornit povestea?
ADRIAN ANTOCHE. Totul a pornit de la un coleg biciclist, care m-a făcut și pe mine să mă apuc, la nivel de amatori, de ciclism. El m-a convins să facem un concurs de ciclism. În 2015 a fost prima ediție, unde am avut în jur de 40 de concurenți. În anul următor au fost 210, al treilea an 300, al patrulea vreo 340 și anul ăsta 369. Anul ăsta l-am avut programat în 13 aprilie, dar a fost o rupere de nori și a trebuit reprogramat concursul. Ca număr de participanți, suntem undeva pe locul doi în rândul competițiilor de ciclism din Arad.
Cine te-a ajutat cel mai mult în povestea ROCAA?
A.A. Cel mai mult în anul trecut ne-a ajutat Decathlonul. Ei ne-au căutat pe noi, ei sunt partenerii principali ai evenimentului. Au fost alături de noi anul trecut, la ediția a cincea și ne vor ajuta și anul viitor. Organizatori ai evenimentului sunt Primăria Orașului Lipova și Asociația Rocaa, dar Decathlonul ne ajută la lucruri pe care nu le putem face prin intermediul Primăriei. E o gură de aer pentru noi parteneriatul cu Decathlonul, pentru că ne ajută cu lucruri pe care nu le putem plăti din banii primiți de la Primărie, de exemplu.
Un alt om care ne-a ajutat foarte mult a fost Cristi Nemeș, care, din păcate, a plecat dintre noi. Omul ăsta m-a ajutat enorm, habar nu aveam despre cum se face o competiție sportivă, eu venind din partea de organizat spectacole. Și el m-a îndrumat cumva, mi-a confirmat lucrurile de care am sau nu am nevoie. Sprijin am și de la cei de la Șiștarovăț, de la Primărie, de la poliție și, desigur, de la cei 25 de voluntari care ne sunt alături la fiecare ediție.
De ce ROCAA?
A.A. I-am dat numele ăsta pentru că traseul are pe parcursul său o rocă imensă, deasupra Lipovei, unde este o cruce, cele pe care le vedeți și pe sigla concursului. Și ne-am gândit să legăm cumva denumirea concursului de locurile pe care le „vizitează” concurenții noștri, să și promovăm puțin Lipova prin intermediul concursului Lipova.
La prima ediție spuneai că a trebuit să chemi tu participanți, iar la a doua v-ați trezit cu două sute de bicicliști amatori înscriși. Cum a evoluat concursul, de la an la an?
A.A. E o evoluție de vreo 200% de la un an la altul, cred. Gândiți-vă că în primul an au fost vreo 3-4 profesioniști. Primul traseu a avut 24 de kilometri și anul viitor vom ajunge la 54 de kilometri. S-a dezvoltat incredibil, anul viitor vom avea un traseu de 24 de kilometri, pentru amatori, să-i încurajăm și pe începători și pe cei din Lipova să participe, dar și un traseu de 54 de kilometri cu o diferență de nivel de aproximativ 900 de metri, pentru profesioniști sau semi-profesioniști, pentru că de la an la an avem tot mai multe persoane din categoria asta care vin la noi.
Am participat anul ăsta la mai multe competiții de ciclism pentru amatori din județ. Pe la toate am văzut cam aceleași fețe. Ce crezi că ar trebui făcut că să atragi oameni noi către acest sport?
A.A. Avem o trupă de vreo 20 de francezi și vreo 15 unguri care vin an de an de prin 2017, așa că la noi nu sunt chiar aceleași fețe la toate edițiile. Cicliștii vin la noi și pentru sport, dar și pentru peisajele frumoase pe care le avem pe traseu. Și să știți că au început și locuitorii din zonă să fie mai grijulii cu peisajele. De la an la an vedem schimbare, pentru că noi începem de prin februarie să pregătim traseul și vă spun sincer, tot mai puține gunoaie găsim aruncate pe dealuri, prin pădure.
Pentru amatori am lăsat traseul de 24 de kilometri, deoarece avem inclusiv din Lipova tineri care, văzând că vin oameni din toată țara la concurs, și-au făcut propria echipă de mountain bike. Și nu putem să creștem lungimea traseului și pe ei să-i lăsăm la o parte, trebuie să facem ceva și pentru ei, să îi păstrăm alături de noi.
Nu susții doar Rocaa, te-am văzut și pe la alte evenimente sportive din județ, organizate de alte persoane. Cum stă treaba în bresla asta, vă ajutați între voi, sau ești un caz mai aparte?
A.A. În județul Arad cel puțin nu există rivalități între organizatori. Cu Cipri Filimon, de la Euromediu, organizăm și o competiție împreună, Ziridava Road Race, așa că pot să spun că în Arad chiar ne ajutăm unii pe alții. Ne sprijinim cum putem, dacă au ei eveniment care trece pe la noi prin zonă, îi ajutăm cu punctele de hidratare, de exemplu. Dacă avem noi nevoie de sprijin din partea altora, îl primim fără probleme, așa că suntem destul de uniți.
Pe lângă concursul de ciclism, faci și alte lucruri faine la Lipova. Spune-ne câteva cuvinte despre ce faceți la Centrul Recreativ din Lipova.
A.A. Avem două cercuri de dans, am readus la viață ansamblul Lipovana, avem zece perechi de dansatori, grupă mare și grupă mică. Toți părinții din Lipova își duc copiii la dansuri populare și nu doar de la Lipova, ci și din Zăbrani, Chesinț, toți vin aici la noi. Pe lângă activitățile permanente, avem și evenimente pe care le organizăm aici. Teatru pentru copii, spectacole de comedie. Cele pentru copii le organizez din 2014, ca să aibă copiii ceva care să îi bucure, cu actori, magicieni, teatru de păpuși. Recent l-am avut pe Doru Octavian Dumitru, pe 1 Decembrie l-am avut pe Ricardo Caria, sălile au fost tot pline, așa că nu uităm nici publicul matur. Încercăm să organizăm evenimente care să bucure pe toată lumea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!