Jurnal arădean: Cum s-a născut Asociaţia Sindrom Down Arad (ASSDA)?
Andreea Matiuţ: Asociaţia s-a înfiinţat în cursul lunii octombrie 2009 la iniţiativa unor părinţi cu copii diagnosticaţi cu Sindromul Down. Scopul asociaţiei constă în informarea, consilierea şi susţinerea evoluţiei persoanelor cu dizabilităţi, în special a persoanelor cu Sindrom Down, a familiilor lor şi aparţinătorilor, integrarea educaţională, social-economică şi culturală prin crearea şi aplicarea unor servicii corespunzătoare care să le permită atingerea potenţialului lor maxim într-o societate care să-i accepte, respecte şi aprecieze.
Jurnal arădean: Care sunt obiectivele asociaţei pe termen scurt?
Andreea Matiuţ: Asociaţia vizează crearea unui centru de informare şi consiliere care să-şi înceapă activitatea în cursul lunii februarie 2010. Dorim să mediatizăm imaginea reală a persoanei cu Sindrom Down, a dificultăţilor pe care le întâmpină, să sensibilizăm opinia publică pentru a schimba mentalităţile (o mai uşoară integrare în societate, în grădiniţe şi şcoli normale pentru cei care au recomandarea unui psiholog, accesul la un loc de muncă, la o viaţa cât mai apropae de firesc). De asemenea, prin acest centru dorim să implicăm psihologi voluntari, serviciile din cadrul DGASPC, centre private, părinţii copiilor cu Sindrom Down.
Jurnal arădean: În ce stadiu vă aflaţi acum?
Andreea Matiuţ: Acum suntem în curs de renovare şi acreditare a sediului nostru destinat Centrului de informare şi consiliere, situat pe strada Episcopiei nr. 28.
Jurnal arădean: Unde puteţi fi găsiţi până când centrul va fi gata?
Andreea Matiuţ: Putem fi găsiţi în fiecare miercuri, de la ora 18.00, la sediul nostru situat pe strada Cozia nr. 7, iar începând din februarie 2010, pe strada Episcopei nr. 28. Putem fi contactaţi la adresele de email: nora@assda.ro, dana@assda.ro , andreea@assda.ro sau la telefoanele 0723.307157, 0724.765657. Îi rugăm pe părinţii copiilor cu Sindrom Down să ne sune la telefoanele de mai sus pentru a-i pune pe lista lui Moş Crăciun. Pe 17 decembrie, ora 18.00, la sediul de pe strada Cozia, dorim ca împreună cu cât mai mulţi copii cu Sindrom Down, să-i scriem Moşului o scrisoare.
Ce este Sindromul Down?
Este o anomalie genetică care are ca rezultat o lentoare în dezvoltarea fizică şi mentală, potenţialul persoanelor afectate fiind, în cele mai fericite cazuri, apropiat de normal. Sunt oameni extrem de sensibili, delicaţi, tandri, iubitori, se hrănesc cu dragostea celor din jur, dăruind necondiţionat dragostea lor. Dacă coeficientul de inteligenţă în cazurile cele mai bune nu depăşeste gradul mediu sau uşor, cel al inteligenţei emoţionale este cu mult deasupra persoanelor normale din punct de vedere genetic. Speranţa de viaţă a celor diagnosticaţi cu Sindrom Down este egală cu cea a unei persoane care nu suferă de această anomalie genetică.
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!