Despre planuri de viitor și realizări, despre relația cu propriul partid și relația cu presa, despre UTA, despre Arad și administrație, într-un interviu cu primarul Călin Bibarț.
Jurnal Arădean: Domnule primar, să începem direct. Care sunt realizările cu care vă mândriți în această primă parte de mandat?
Călin Bibarţ: Am să vă răspund la fel de direct că eu nu obișnuiesc să mă mândresc. Dar, ca să răspund la întrebarea dumneavoastră, cred că un motiv de satisfacție ar fi faptul că după anii de pandemie, cu explozii de prețuri la energie și gaz, cu războiul care a dat lumea peste cap, toate acestea având efecte în economie, Aradul a reușit să meargă înainte și ca element esențial, să atragă, doar prin PNRR, o sumă record de aproape 144 milioane de euro, bani care se vor regăsi în proiecte ce vor însemna, între multe altele, sporirea flotei de tramvaie și autobuze noi, renovarea energetică a unui număr însemnat de blocuri și școli din Arad, amplasarea în municipiu a insulelor ecologice de colectare selectivă a deșeurilor, proiectul privind amenajarea unui modern campus preuniversitar tehnologic și poate cel mai important, modernizarea și trecerea la cogenerare a CET-Hidrocarburi. Și apropo de sporirea flotei de tramvaie, nu știu câți au remarcat faptul că deja avem peste jumătate din flota de tramvaie înnoită. La acestea se adaugă proiecte ce se vor finanța prin POR sau prin Programul „Saligny”. Nu e puțin lucru!
JA: O bună parte din lucrurile pe care le-ați enumerat se vor regăsi în lucrări viitoare. Despre cele deja realizate întrebam.
C.B. Sunt multe, mai ales ținând cont de contextul în care ne-am aflat. N-aș vrea să uităm finalizarea proiectului privind modernizarea celor 55 de străzi de pământ din municipiu, o lucrarea amplă care a fost prea repede uitată, apoi, finalizarea celor 7 fastpark-uri, finalizarea noului parc din Micălaca zona 300, reabilitarea și modernizarea terenului de sport de la „Moise Nicoară”, la care se adaugă o mulțime de parcări rezidențiale care nu au fost cuprinse în programul de regenerare urbană. Și dacă tot vorbim despre lucrări, suntem implicați în câteva de amploare, cum ar fi noul pod peste Mureș și noua axă ce va face legătura cu Aradul Nou, reabilitarea deja începută a Bulevardului Revoluției sau modernizarea Pieței Catedralei vechi. N-aș vrea să omitem o lucrare de anvergură, despre care s-a scris și la dumneavoastră, lucrarea de pe strada Mărului. O zonă neglijată inadmisibil de mult, o adevărată pată pe obrazul orașului, zonă pe care în curând o vom recâștiga pentru Arad. Cu sprijinul important al Primăriei s-au deblocat lucrările de la Pasajul CF din Micălaca. Și nu în ultimul rând, am făcut doi pași uriași pentru dezvoltarea viitoare a Aradului. Am elaborat și pus la dezbatere Planul Urbanistic General, plan care nu mai fusese nici măcar actualizat de mulți ani și am reușit trecerea Cetății în proprietatea municipiului, un act absolut necesar și obligatoriu pentru acțiunile ulterioare legate de acest obiectiv important.
JA: Apropo de lucrările în curs, vi se reproșează faptul că multe lucrări nu sunt anunțate din timp.
C.B. Aș preciza că toate lucrările sunt anunțate pe pagina primăriei. Sunt transmise și comunicate de presă prin compartimentul de relații mass-media, aceste comunicate fiind preluate în presă. Ba mai mult, organizez și eu periodic conferințe de presă sau fac postări pe Facebook. N-aș vrea să fiu malițios, dar nici nu putem bate din ușă în ușă pentru a anunța oamenii. Dacă știți alte posibilități de comunicare rapidă, suntem deschiși la orice propunere.
JA: Dacă tot menționați presa, nu e greu de observat că nu este prea prietenoasă cu dumneavoastră.
C.B. Sunt conștient că o persoană aflată într-o funcție publică devine automat țintă și subiect de presă. Din păcate, de multe ori nu se face diferența dintre opinie, oricare ar fi ea, și dezinformare! Dacă sunt de acord că democrația înseamnă dreptul fiecăruia la opinie, nu pot să fiu însă de acord cu denaturările voite sau cu informațiile false, intenționat lansate în spațiul public. Personal, am fost tot timpul de părere că a intra în polemică pe teme inventate, sau doar răutăcioase, este pierdere de vreme. Cu siguranță realitățile din teren, dincolo de ce se scrie sau se spune, sunt cele care au ultimul cuvânt.
JA: Este de notorietate relația destul de afectată cu partidul din care faceți parte. Care este de fapt situația?
C.B. Haideți să clarificăm puțin lucrurile. În opinia mea partidul înseamnă cei mulți și nu câteva persoane cu care nu te poți înțelege, indiferent ce funcții ocupă momentan acestea. De asemenea consider că trebuie să primeze interesele celor mulți, nu a acelor câteva persoane. Asta dacă se dorește binele partidului, și nu interesele… de gașcă. În fond, nici într-o familie biologică nu se înțeleg între ei toți, tot timpul. Dar relația există și chiar dacă uneori ea se limitează la aspecte instituționale, important este că ea există. Pe de altă parte, eu sunt concentrat cu precădere asupra activității administrative, considerând că, atunci când avem rezultate pentru cetățeni și pentru oraș, recompensa politică din partea oamenilor se întoarce ca beneficiu. Din păcate, unii amestecă prea mult politica cu administrația.
JA: Aș vrea să clarificăm două aspecte. Primul, am publicat un sondaj făcut la cererea structurilor PNL centrale, în care apăreți drept câștigător sigur al unui nou mandat de primar. Al doilea, a circulat un zvon privind o eventuală candidatură a dumneavoastră pe listele PSD. Există varianta în care, dacă PNL-ul local nu vă menține drept candidat la alegerile viitoare, ați fi dispus, având în vedere popularitatea pe care o arată sondajul, să candidați din partea PSD?
C.B. Sincer să fiu, mă amuză întrebarea. Aș vrea de la bun început să precizez că eu am bătut la ușa unui partid, o singură dată, acum 26 de ani. Ușa e aceeași, oamenii s-au mai schimbat și la propriu și la figurat. În ceea ce privește sondajul, nu eu l-am comandat și nici n-am lansat eu vreun zvon. Evident, că din punct de vedere politic, e absurd ca un partid care are un candidat ce se bucură de încrederea oamenilor, lucru reflectat și în măsurători sociologice, să nu meargă la alegeri cu acel candidat. Știți, la alegerile locale, unde votul este acordat direct candidatului, nu este ca la cele parlamentare, unde se negociază liste care sunt puse în fața cetățeanului. Din punctul meu de vedere acesta este raționamentul corect și cam așa ar trebui abordată problema. Că există și alte păreri, aceasta este una dintre caracteristicile democrației. În ceea ce privește trecerea la alte partide, e normal faptul că fiecare partid își dorește să câștige și e lucru cunoscut în politică faptul că partidele caută întotdeauna candidați credibili, iar că alte partide caută sau curtează anumite persoane nu face decât să sublinieze că acele persoane contează politic și sunt bine situate în opțiunile electoratului.
JA: Un răspuns de politician. Revenind la administrație, aș deschide un subiect care frământă o bună parte dintre arădeni: UTA. Se discută mult în jurul situației de la clubul acesta care este parte din sufletul arădeanului, se discută despre unele aspecte ce țin de funcționalitatea stadionului, despre un gazon care trebuie schimbat.
C.B. Trebuie să lămurim două lucruri. Primul, acela că UTA este un club privat, nu al municipalității. Al doilea, că stadionul, spre deosebire de majoritatea celorlalte stadioane din țară, a fost construit exclusiv din banii arădenilor, drept pentru care el este al întregului oraș, nu al clubului UTA. În ceea ce privește clubul de fotbal, oamenii trebuie să știe că primăria, din banii tuturor, sprijină financiar UTA cu peste 1 milion de euro anual, fiind astfel cel mai mare contributor la bugetul activității sportive. De altfel, primăria se străduiește în fiecare an să susțină financiar toate activitățile sportive din Arad. Dar, UTA, așa cum ați spus, este în mai mare măsură parte din sufletul arădeanului și cum nevoile din acest sport sunt mai mari, „felia” cea mai mare, este direcționată spre ei. Deși, vă mărturisesc, avem și alte sporturi care ar trebui susținute mai substanțial. Este greu să gestionezi în așa fel lucrurile când e vorba de gusturi, preferințe, pasiuni. Fiecare crede că pasiunea sa este cea mai importantă. Știți foarte bine că, atât cât îmi permite poziția oficială, am căutat mereu să fiu un factor de mediere, în limita legii. Dar am afirmat mereu că îmi doresc ca sprijinul pe care îl acordăm să se concretizeze în performanță! În privința stadionului și a tot ce ține de el, lumea trebuie să nu uite că la preluarea mandatului meu stadionul nu era finalizat! Cu toate acestea, l-am terminat și l-am omologat la timp, astfel încât echipa, nou promovată, să poată juca acolo. Evident, că dacă am fi reproiectat sau reamenajat, acest lucru nu s-ar mai fi petrecut la termen. Problemele care mai sunt le vom rezolva toate pe rând. Din păcate și aici, ca și la alte lucrări, stăm la mâna unei legislații greoaie și de multe ori ineficientă, ca să mă exprim elegant. În ceea ce privește gazonul, licitația este finalizată, în următoarea perioadă vom semna contractul și ne vom apuca de lucru. Optimist cum mă cunoașteți, sunt convins că vom avea un stadion pe măsura pasiunii minunaților suporteri arădeni și sper ca și din partea echipei să avem rezultate pe măsură.
JA: Viitorul sună bine pentru Arad?
C.B. Cred că da. Pasarela nouă și modernă peste Mureș, o dorință veche a locuitorilor din zona Trei Insule, va fi finalizată până la finele anului viitor. În toamna asta începem lucrările la o altă zonă neglijată de mult timp, porțiunea căii de rulare pentru tramvai din zona Făt-Frumos. Lucrăm acum la PUZ-ul în vederea amenajării unui parc și a unei zone de agrement în Vlaicu, avem proiectul privind modernizarea Falezei Mureșului și a celor două parcuri centrale, Parcul Eminescu și Parcul Zsolt Török (fostul Parc al copiilor). Cel mai important însă, anul viitor vom demara lucrările la retehnologizarea CET-ului. Și sunt încă alte câteva proiecte în diverse faze „birocratice”.
JA: Ați spus că sunteți optimist. Să fim și noi?
C.B. Bineînțeles, aș vrea să le transmit și arădenilor același optimism; Aradul merge înainte și va avea o față mult mai frumoasă pe măsură ce vor trece zilele. Dar fiindcă ne apropiem de o mare sărbătoare creștină, Adormirea Maicii Domnului, aș vrea să le urez tuturor ce poartă numele Maria, sau derivate ale acestuia, o sărbătoare binecuvântată și, evident, tradiționalul „La mulți ani!”.
Trimite articolul
XBine Bibi! Nu ești un mare politician, diplomat nici atat, măcar gospodar să fii.
-
ce gospodar? Pe strada Crasna, firma careia i s-a incredintat lucrarea de DOI ANI tot lucreaza la schimbarea tevilor si inca nu au terminat Dar nici muncitori nu mai sunt in zona.Strada arata ca dupa bombardament! de unde ati scos-o pe asta cu realizarilesi cu gospodarul????? din sacosa cu arogante poate
Spune nu drogurilor! Spune nu alcoolului! Alege sa traiesti in universul asta si nu intr-o lume paralela …
cu parcarile e clar: sa fiti voi bogati si atat, nu se urmareste nimic altceva. bibilica fa-ti valiza, ca nu mai ai mult. sunt si alti flamanzi care asteapa…
Il mai voteaza Joska Bacsi! Ce sondaj s-a facut de a aparut el ca si castigator la un nou mandat? Ce administratie e asta? De atatia ani totul se face de mantuiala. Trebuie sa ia sfarsit aceasta era de a face totul doar ca sa fie facut si trebuis sa trecem la o era in care totul e facut perfect si cu gandire, cu o logica, cu o ordine. Pana cand logica e abssnta o sa traim ca intr-un sat si tot ce ne va oferi acest oras vor fi pacanele, farmacii si banci.
-
Să te țină ăl de sus 100 de ani pe pămānt!Tot n-ai să apuci alea vremuri!
SA MEARGA ;A CETATEA ALBA CAROLINA SA VADA CUM SE FACE TREABA SA IA NOTITE
-
Nicio sansa. Au avut timp sa aduca Cetatea Aradului in circuitul civil de zeci de ani si vor mai trece alti zeci de ani fara sa se intample mare lucru. Si e valabil pentru atatea alte lucruri in urbea noastra. De aceea Aradul este codas cand il comparam cu resedintele de judet invecinate. Conducerea Aradului se poate lauda zi si noapte, realitatea este aceea pe care o putem vedea singuri.
-
Omule, ai idee în câți ani a fost renovata cetatea Alba? Știi ca acolo n-a trebuit scoasă unitate militară? Până una alta Bibi a reușit ce n-au făcut cei dinainte, a trecut cetatea în proprietatea orașului, ca era a MAPN. Habar n-ai, dar scrii și tu…
Cat timp pnl va rqmane la conducerea aradului, acesta se va afla in declin continuu. Exista 2 categorii de oameni in orasul asta: boierii, adica penelistii, si restul, adica plebea, din care tot plecam care pe unde apucam. Va veti trezi intr-o zi singuri, galbenilor, fara slugi care sa va serveasca.
Dar de Muresel ce se mai aude?
-
E tot acolo : ))
-
Va deveni navigabil, până și bricul Mircea va ajunge să navigheze pe Mureșel 😂
-
Intreaba-i pe Sima ca sunt prieteni apropiati !
11 ofticati! Ce nu va convine? Ca nu mai au loc smecherii cu smecherii pe la primarie, că schimbă directori si face curatenie? Asa incet….ca bineinteles nu il lasa mai marii partidului…..! Ca Aradul ia o noua fata? Ca apar fatade renovate datorita presiunii puse de el?
E de 3 ani primar……il comparati cu Bolojan…..care a fost 3 mandate primar!
Despre ce viziune vorbesti tu? Viziunea e simpla……rezolva fatadele, rezolva strada Marului, rezolva schimbarea conductelor de incalzire, rezolva retehologizarea CeT…..rezolva strazile de pamant din oras……ca nah suntem oras si avem strazi de pamant ……..ce viziune iti mai trebuie ma?
-
Lasă-i Nicușor să urle la lună. O adunătură de frustrați, care au ca principală activitate denigrarea, ascunși în spatele ecranului. Toți au gura mare, dar toți sunt analfabeți funcționali. Nimeni nu ar fi bun pentru ei. Se adună pe aici și se înjură unul pe altul pe la știrile cu război, până apare altceva. Niște neica-nimeni. Oameni fără altă treabă se iau de ăia care fac ceva. Mi-e lehamite de ei, mă mir că le mai lasă comentariile.
-
Analfabeti functionali dar avem masterate, e ok. Poate am mai iesit din gaura si am vazut cum se face treaba buna in alte orase din RO cat si din vest, si ne-am sictirit de mediocritatea din Arad. Fara suparare, dar tu nu vezi orasul in care traiesti? Da, se fac lucruri, dar la nivelul la care suntem cred ca m-as bucura daca ar veni Robu primar in Arad.
-
Eu nu am Facebook așa că nu cunosc realizările despre care se vorbește.
Cetatea , după părerea mea este doar un zvon că a fost cedată primărie, nu am văzut nimic concret. Nici nu cred că in viața asta va face primăria ceva acolo.
Străzi asfaltate: cum este posibil ca pe o stradă să se execute lucrări de apă și canalizare pe fonduri europene și dacă se dorește a fi asfaltată, primăria spune că situația cadastrală nu permite. Doar la impozite permite.
Drumuri: Din caza covid-ului s-au aprobat terase pe carosabil. De ce terasa din piața Avram Iancu ocupă și acum strada?
Investiții: cât plătește municipalitatea pentru chirii pentru elevii de la Ghiba Birta sau pentru Poliție doar pentru că nu se lucrează pe șantiere? Cât durează lucrările la trotuar de la Podgoria la 30Decembrie?
Poate că cei cu Facebook o să răspundă.
Despre anarhia nocturnă de pe bulevardele centrale ale orașului, nu l-ați întrebat, despre faptul ca pe cei de pe Mărului ia revlocat în imobile din zona centrala unde doar distrug bunuri comune, scandal, prostituție și trafic/consum de droguri.
Au fost oare cei de la j.a. și ,,primarele care este” prin piața Avram Iancu seara/noaptea?
Multumim domniei voastre pentru tot ce ati facut pentru orasul nostru. Multumim de asemeni si echipei domnieii voastre cu care conduceti Primaria.
Cargus …drum bun si la revedere !!! lasa_ne , nu mai vrem sa auzim druba si gafele tale infantile !!! Cel mai slab primar , ever !!!
Asta e nivelul Aradului din pacate,nu poti sa ceri mai mult unui primar “redus” din toate punctele de vedere,pana la urma este vina noastra ca punem in functie astfel de oameni.
am o intrebare , cand a spus bibi ca unii s-au schimbat”” la propriu “”se refera la operatii estetice?