– Aţi fost unul dintre profesorii care aţi predat în cadrul Masteratului internaţional. În ce a constat expunerea d-voastră?
– În cadrul acestui Masterat am vorbit despre “Politica penală ca şi politică publică în contextul dezvoltării sustenabile”. Ţinând seama de faptul că tema acestui Master Intensive Programme este axată pe dezvoltarea locală şi delocalizarea industrială, am considerat că şi această problemă, a politicilor publice, este una de actualitate.
– Cum au interacţionat studenţii?
– Studenţii au fost foarte interesaţi de această abordare interdisciplinară în contextul în care încă de la început au subliniat faptul că una dintre aşteptările lor se referă şi la cunoaşterea situaţiei din România.
– D-voastră reprezentaţi Universitatea de Vest din Timişoara. Cum vedeţi parteneriatul între Universitatea din care veniţi d-voastră, “Grupul de la Coimbra” şi Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad?
– În cadrul acestui parteneriat pot să spun că Universitatea de Vest din Timişoara se află la prima colaborare cu universităţile din cadrul “Grupului de la Coimbra” dar colaborarea dintre Universitatea noastră şi Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad este una de mai lungă durată, întrucât noi am mai colaborat şi în cadrul altor proiecte internaţionale coordonate de Universitatea din Padova. De exemplu, Masteratul IN.T.E.S.A., proiectul IN.T.E.L.JUST. şi acum, de curând, a fost aprobat de Comisia Europeană un nou proiect coordonat de Universitatea italiană – proiectul IN.S.P.I.RE., axat mai mult pe aspectele legate de fenomenul criminalităţii în spaţiul Uniunii Europene şi de reţelele de cooperare pentru combaterea criminalităţii.
– Cum caracterizaţi colaborarea dintre Universitatea d-voastră şi Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad?
– Colaborarea noastră este foarte bună şi consider că în cadrul acestei colaborări au contat întotdeauna atât aspectele instituţionale şi administrative cât şi aspectele legate de resursa umană implicată în realizarea acestor proiecte comune.
– Ce ne puteţi spune despre “Grupul de la Coimbra?”
– “Grupul de la Coimbra” este o organizaţie care include mai multe universităţi europene de tradiţie şi principalul obiectiv al acestui grup este acela de a promova colaborarea academică, excelenţa în educaţie şi cercetare, managementul calităţii în cadrul instituţiilor de învăţământ superior. În acest context în care şi în instituţiile de învăţământ superior din ţara noastră se pune accentul pe promovarea internaţionalizării şi pe dezvoltarea managementului calităţii consider că, deşi suntem cooptaţi în cadrul acestui Intensive Programme numai în calitate de parteneri ai acestui “Grup de la Coimbra”, este o mare realizare atât pentru Universitatea de Vest din Timişoara cât şi pentru Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad.
– La acest Masterat internaţional au participat masteranzi din cadrul Universităţii de Vest?
– Da, în cadrul acestui program au participat şi masteranzi de la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative de la Universitatea de Vest din Timişoara, în număr de 4. Din Italia, Franţa, Belgia şi Spania au participat şi masteranzi preocupaţi de cercetarea în domeniul geografiei, sociologiei, antropologiei, politicilor publice ş.a.
– Masteranzii care au participat la acest program au petrecut o zi la Universitatea de Vest din Timişoara. Vă rog să ne spuneţi în ce a constat vizita lor acolo?
– În Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara participanţii la acest Master Intensive Programme au avut posibilitatea de a se întâlni cu doi reprezentanţi ai stake-holderilor, mai precis ai investitorilor italieni în judeţul Timiş: Gilberto Tiveron -preşedintele “Confindustria” şi Alessio Castricini, administrator “ Group NewCo”. În cadrul acestor întâlniri au fost prezentate principalele aspecte ale colaborării româno-italiene, implicaţiile delocalizării asupra dezvoltării locale. Studenţii au adresat, la rândul lor, întrebări şi au purtat discuţii cu cei doi invitaţi, acestea contribuind la clarificarea mai multor aspecte legate de această implicare a firmelor italiene în dezvoltarea locală, în cadrul judeţului Timiş şi nu numai.
– Care au fost cele mai dese întrebări adresate de către studenţi?
– Au fost întrebările legate de investiţii, de eficienţa acestor investiţii în regiunea de vest a României şi cele legate de modalitatea în care s-a realizat angajarea personalului, de modul cum au ştiut să motiveze personalul pentru a rămâne pentru o perioadă mai îndelungată de timp în cadrul acestor firme, punându-se accent pe fidelitatea şi loialitatea personalului pe de o parte şi şi pe cealaltă de aspectele care ţin de deontologie.
– Din discuţiile pe care le-aţi avut cu studenţii masteranzi au fost interesaţi de universităţile din România?
• Da, au fost interesaţi şi pentru unii dintre ei a fost o experienţă inedită.
Citiți principiile noastre de moderare aici!