Domnule director, se apropie iarna, care este situaţia CET?
Situaţia este foarte gravă. O spun tranşant: CET intră în insolvenţă dacă nu este sprijinit de Guvern. CET este prins într-o situaţie dificilă care s-a perpetuat în ultimii ani, s-au acumulat datorii fără să se facă investiţii. Sunt parteneri ai CET, ca Eon sau CFR Marfă care pot cere oricând intrarea în insolvenţă. Cred că Guvernul trebuie să intervină şi să asigure funcţionarea CET pe termen scurt, alături de Primăria Arad şi să asigure investiţiile pe termen lung, care ar salva centrala.
Aţi făcut referire în primul rând la Guvern, nu aţi amintit Primăria. De ce?
În ultimii ani, Primăria Arad este cea care a salvat CET. Dacă vă uitaţi pe un grafic al sprijinului acordat centralei în ultimii opt ani, veţi vedea că Guvernul a acordat peste 81 de milioane de lei CET Arad în 2010, în 2011 sprijinul a scăzut la aproximativ 49 de milioane de lei, apoi aproape că a fost sistat. În anii 2012, 2013, 2015 şi 2017 Guvernul nu a alocat deloc bani pentru CET. Un ajutor semnificativ am primit în 2016, 16 milioane de lei, iar în 2014 am primit 7,7 milioane de lei.
În schimb, Primăria Arad a crescut constant şi semnificativ alocările pentru CET, suplinind practic lipsa de sprijin a Guvernului. În 2014 am primit de la Primărie peste 13 milioane de lei, în 2015 peste 25 de milioane iar în 2016 peste 51 de milioane de lei.
Dar cum de s-a ajuns în această situaţie?
Problema de fond porneşte din 2002, când Guvernul a lăsat CET-urile la administraţiile locale, fără să asigure fondurile pentru investiţii promise. Dar nu vreau să reluăm în amănunt o problemă din trecut, sunt preocupat de ce avem de făcut pentru a ieşi din acest impas. Înţelegerea situaţiei CET a fost îngreunată de politizarea subiectului.
Guvernul poate să spună lejer: CET-urile sunt la primării, nu este treaba noastră să acordăm sprijin!
Ar fi o mare greşeală. Funcţionarea CET-urilor este o problemă strategică, de siguranţă naţională. Dacă o să vă uitaţi în ţară, toate au probleme, deci nu putem să vorbim despre o gestionare dificitară la nivel local, este o problemă generală. Vreau să spun foarte clar: dacă nu se modifică legea 325 din 2006 şi nu se acordă subvenţie direct la producător, celor care produc în cogenerare, dacă nu se fac investiţii masive, România va rămâne fără CET-uri.
Şi unii ar spune atunci, foarte bine, închideţi-le, punem centrale individuale!
Consumatorii casnici pot spune asta, dar la nivel strategic ar fi o iresponsabilitate uriaşă. Închiderea CET-urilor ar pune în pericol siguranţa energetică naţională, respectiv, populaţia, instituţiile publice, agenţii economici, consumatorii industriali. CET-urile asigură o pondere importantă în consumul naţional de energie electrică, aici nu este vorba doar despre apa caldă şi căldura care ajung la cetăţeni. În acest moment, Transilvania riscă să rămână fără o centrală de mare putere. Producerea energiei termice este condiţia ca aceste centrale să producă şi curent. Evident că primăriile sunt interesate de furnizarea căldurii şi a apei calde către populaţie, dar Guvernul, oricare ar fi el, trebuie să asigure strategic funcţionarea centralelor electro-termice, ca producătoare de curent. De altfel, la nivel european s-a stabilit că vor fi sprijinite formele de producere a energiei prin cogenerare de înaltă eficienţă, ceea ce România nu face. Dacă CET-urile vor fi închise, pentru că aici se va ajunge fără sprijin de la Guvern, vom avea o uriaşă problemă de mediu. Noi am investit în reducerea poluării, dar problema se va muta la sute de mii, milioane de centrale individuale poluante, o problemă greu de rezolvat. Deocamdată, prezent la Arad, ministrul energiei Toma Florin Petcu a spus că Guvernul trebuie să sprijine CET, prin Programul Naţional de Investiţii şi Ministerul Dezvoltării. Noi vrem acum să trecem de la intenţii bune la fapte concrete.
Revenind, însă, la CET Arad, căci aceasta ne arde pe noi, cum pot fi reduse pierderile? Pentru că în acest moment, ce se întîmplă e faptul că se acoperă pierderile!
Avem nevoie de sprijin pentru a continua investiţiile: turbină de gaz cu cazan recuperator, care să asigure funcţionarea pe toată perioada anului, cu randament de eficienţă energetică. Şi până atunci, evident, sprijin pentru a asigura funcţionarea, plata furnizorilor şi a salariilor. Aş vrea să închei acest interviu printr-un mesaj de sprijin pentru angajaţii de la CET: lucrez de 24 de ani în domeniu, aici sunt oameni dedicaţi şi implicaţi, care muncesc cu seriozitate. Nu este vina lor că s-a ajuns aici, cer să fie respectaţi!
Citiți principiile noastre de moderare aici!