- Domnule președinte, opoziția s-a năpustit ca un tăvălug împotriva PSD, după ce partidul a decis că îl va susține în continuare pe Liviu Dragnea, acesta fiind condamnat în primă instanță. A făcut bine partidul luând această decizie?
DOREL CĂPRAR. Eu cred că oamenii au înțeles că ofensiva nu este împotriva lui Liviu Dragnea, ci împotriva readucerii justiției române în matca normalității, după ce pe timpul dictaturii lui Băsescu a fost subordonată politic prin legi arbitrare votate de către majoritatea parlamentară aflată la cheremul acestuia. Or, cum Liviu Dragnea este președintele partidului de guvernământ care a decis, prin programul de guvernare, că starea de fapt profund nocivă instaurată prin teroare și șantaj trebuie să înceteze, adversarii politici fac tot posibilul ca acesta să fie condamnat, pentru ca PSD să cedeze. Acest lucru nu se va întâmpla, în ciuda presiunilor și manevrelor din interior și din exterior, pentru că aceasta ar însemna condamnarea definitivă a României la marginalizare pe plan european și mondial.
- Totuși, dacă este așa, de ce protestează diverse asociații profesionale din domeniul justiției?
DOREL CĂPRAR. Nu protestează judecătorii și procurorii, ci niște indivizi care se erijează în reprezentanți ai acestora, niște „cozi de topor” ai opoziției și ai intereselor străine. Forurile cu adevărat reprezentative ale justiției au fost parte activă a reformei demarate de către Guvernul PSD-ALDE, au fost cele care au formulat principalele inițiative legislative din pachetul de legi ale justiției. Uriașa mașină de propagandă a statului paralel face tot posibilul să prezinte protestele ca pe unele ale poporului, când, de fapt, este tocmai invers. Din păcate, mulți oameni de bună credință au căzut în capcană, ajungând să servească interesele unor năimiți ale cercurilor de interese. Statul paralel nu este o poveste, cum susțin Iohannis și opoziția, este o realitate cruntă. Acest stat paralel a pus stăpânire pe România, iar PSD s-a angajat să-l oprească.
- Eșecul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului, poate fi socotit un succes al PSD?
DOREL CĂPRAR. Fără îndoială, eșecul lamentabil al moțiunii constituie un plus pentru PSD, dar dincolo de rezultatul votului aș remarca înfrângerea catastrofală pe care au suportat-o cei care se erijează în apărători ai justiției, când, de fapt, ei vor doar să o mențină slabă și captivă. Cred că, de fapt, nu căderea Guvernului a fost scopul lor, pentru că știau că nu au nicio șansă, ci folosirea moțiunii pentru o amplă manipulare a maselor, chemate să facă scandal și presiuni la Parlament. Au dat sfoară în țară, s-au folosit de ONG-uri și chiar de unele firme care au dat liber angajaților ca să participe la proteste! Unde s-a mai pomenit așa ceva? Este total lipsit de logică. Revenind, este bine că participarea redusă a oamenilor a demonstrat că manipulările au devenit evidente pentru cei mai mulți dintre români.
- Credeți că vor fi de mai mică amploare de acum încolo?
DOREL CĂPRAR. Cred că se vor accentua, pe măsură ce ne apropiem de finalizarea și adoptarea legilor justiției. Nu mai putem tolera tergiversarea, justiția trebuie repusă pe făgașul său normal cât mai repede cu putință. Cei care sunt împotrivă vor apela la tot felul de șicanări, vor invoca Mecanismul de Control și Verificare, celebrul MCV, care la fiecare raport zice că România a făcut progrese și că trebuie să continue. Care progrese, dacă de la doar trei capitole pe justiție s-a ajuns, prin „grija” guvernelor Băsescu și Ciolș la 12? Este limpede că acest MCV este un instrument politic, folosit pentru tergiversarea acceptării României în Schengen, unde, potrivit legislației europene, am fi avut dreptul să fim de mulți ani.
- S-a pus problema adoptării Codurilor Penale prin Ordonanță de Urgență, ceea ce a stârnit un val de proteste…
DOREL CĂPRAR. Sunt de acord că acestea trebuie adoptate prin dezbatere parlamentară, iar noi asta și dorim, dar procedura trebuie urgentată. Tocmai de aceea a fost convocată sesiune extraordinară. Cu toate acestea, dacă procedurile nu se urgentează, dacă se fac tot felul de manevre pentru a împiedica adoptarea codurilor, cred că trebuie luată în considerarea varianta OUG. Pentru România chiar este o urgență, iar PSD trebuie să dea dovadă de fermitate, pentru că dacă face pași înapoi de fiecare dată când grupurile de presiune fac scandal nici într-o sută de ani România nu va intra în normalitate. Din păcate, președintele României nu numai că nu susține eforturile Guvernului în această direcție, dar dă impresia că apă la moară celor interesați în menținerea stării de fapt. Ce altceva putem înțelege, când ia în derâdere o decizie a Curții Constituționale a României, doar pentru a o păstra pe Kovesi în fruntea DNA?
- Unii spun că Iohannis ar trebui suspendat. Dumneavoastră ce credeți?
DOREL CĂPRAR. Decizia trebuie luată în partid, după ce vor fi analizate toate consecințele unei decizii radicale. Ne dorim, mai mult ca oricând, stabilitate, dar trebuie văzut dacă nu cumva, ezitând să luăm măsuri necesare, prevăzute în Constituție, riscăm să ne confruntăm cu o instabilitate și mai mare. Prea sunt mulți cei care confundă democrația cu anarhia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!