Jurnal arădean: Domnule manager, Spitalul Matern a fost mediatizat mai ales din punct de vedere negativ. Care este lucrul/aspectul/informaţia pozitivă cu care aţi contracara ceea ce s-a spus/scris până acum?
Sorin Prişcă: În scurta perioadă de când conduc spitalul, am descoperit o serie de elemente care mă fac să fiu optimist, atât din perspectiva rentabilităţii spitalului pe termen mediu, cât şi a creşterii calităţii actului medical. În discursul meu de învestitură, am vorbit de o anumită schimbare de atitudine a colectivului în sensul în care să nu mai primeze crearea de „vedete personale”, ci să dezvoltăm mai mult munca în echipă. Ea a existat şi până acum, dar a existat în primul rând această tendinţă de auto-impunere în lumea medicală concurenţială. Cu spiritul de echipă pe care l-am introdus, eu cred că rezultatele vor fi mult, mult mai bune. Noi lucrăm pe compartimente diferite şi conlucrarea între ele era, după părerea mea, într-un anumit sens, deficitară. Aceasta este o primă măsură care mă face să fiu optimist. Apoi, există posibilitatea creşterii fondurilor pe care le obţinem noi din venituri proprii. Am luat deja o serie de măsuri, împreună cu colegii din Comitetul Director. Spre exemplu, corelarea dintre Ambulator şi Compartimentul nostru de contracepţie, dar, pe fiecare sector în parte, am luat măsuri de eficientizare. Una peste alta, sunt optimist în cunoştinţă de cauză. Am fost pesimist, ca simplu medic primar, de peste 20 de ani, în spitalul acesta. Acum, din postura de manager, când cunosc mult mai multe şi am descoperit resursele spitalului, sunt mult mai optimist.
Jurnal arădean: Vorbeaţi de munca în echipă. Cum veţi stimula cadrele medicale să muncească în echipă, ştiut fiind că există un anumit tip de mentalitate destul de greu de schimbat?
Sorin Prişcă: Aveţi dreptate, această mentalitate există. Dar ceea ce mă interesează pe mine nu este rezultatul lor individual, ci rezultatul lor ca echipă. Pentru că eu am convingerea că între rezultatul lor, ca persoană, şi rezultatul lor, ca echipă, există o mare diferenţă. Pe sistemul vechi, aveam mari învingători şi mari „firme” personale şi un sentiment negativ la adresa spitalului. Pe echipă, lucrurile se vor schimba în mod cert.
Jurnal arădean: Cum apreciaţi că este afectat Spitalul Matern de concurenţa clinicilor private?
Sorin Prişcă: În niciun fel, pentru că sunt spitale cu un număr mic de paturi. Cu aceste spitale, noi urmează să încheiem, zilele următoare, contracte de colaborare, în baza cărora ar urma să preluăm noi cazurile lor dificile. Eu felicit colegii care au avut această iniţiativă – e un lucru remarcabil -, dar noi nu suntem în concurenţă cu aceste spitale. Noi concurăm cu maternităţile din Oradea, din Timişoara, cu marile spitale de obstetrică-ginecologie din ţară. Performanţele noastre profesionale, indicatorii noştri trebuie să se alinieze la aceste mari maternităţi. Eterna discuţie cu naşterile la Szeged, la Timişoara sau la clinicile private, e bine să fie tranşată: cât se naşte într-un an la Szeged, din Arad, se naşte, în medie, cam în una-două săptămâni la noi. La Timişoara, proporţia este asemănătoare, iar clinicile particulare sunt cu număr foarte mic de paturi şi, implicit, cu număr mic de naşteri. Deci, greul îl duce acest spital. Noi suntem vârful performanţei pe judeţ. În mod cert, nu există concurenţă.
Jurnal arădean: Enumeraţi câteva din proiectele dumneavoastră pe termen scurt şi mediu!
Sorin Prişcă: Pe primul, cu munca în echipă, vi l-am exprimat. Un alt palier vizează comunicarea cu pacienta, care, după părerea mea, a fost relativ deficitar: nu am ştiut întotdeauna să ne facem înţeleşi, să folosim cel mai adecvat ton şi, de aici, foarte multe nemulţumiri. În al doilea rând, am în vedere deschiderea spitalului spre populaţie, prin intermediul mass-mediei. Acestea, în planul comunicării. În planul rentabilităţii, există un plan de restructurare/rentabilizare/reorganizare pe care îl voi detalia când voi avea acordul superiorilor mei de la Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean. Un alt proiect este cel al creşterii veniturilor proprii şi, în acest sens, am făcut deja paşi concreţi şi am început un proces de îmbunătăţire. În sfârşit, vrem să dezvoltăm mai mult activitatea ştiinţifică. Avem potenţial uman şi o dotare – nu de ultimă oră, dar suficientă – care să ne permită să facem performanţă. Tot acest efort reprezintă o chestiune de credinţă pentru mine, fără de care nu aş fi acceptat să ocup această funcţie.
Jurnal arădean: Nu aţi făcut un secret din faptul că aţi fost sprijini politic pentru a deveni manager al Spitalului Matern. Cum vă vedeţi viitorul în această funcţie?
Sorin Prişcă: V-aş formula răspunsul pe două paliere. În primul rând, eu nu sunt membru al niciunui partid, dar este foarte adevărat că am fost şi sunt susţinut de PD-L. Este o realitate care mă onorează. Pe de altă, parte, cred că nu perspectiva rămânerii personale într-un asemenea post de conducere este importantă. La urma urmei, este important sprijinul pe care spitalul îl va primi, indiferent cine va ocupa acest post. Atâta timp cât eu îl voi ocupa, eu voi fi cel care va bate la uşile mai marilor cetăţii spre a ne ajuta. Pe intervalul de o zi, o lună, o săptămână, un an – cât voi fi în această postură -, voi demara tot ceea ce este necesar pentru bunul mers al lucrurilor, urmând ca, într-o ştafetă logică, să preia cineva, mai devreme sau mai târziu, această funcţie. Vă asigur că nu am nicio problemă din această perspectivă.
Sorin Prişcă
S-a născut la 21 mai 1954, la Cluj. Lucrează la Spitalul Matern din Arad din 1982. Este medic specialist din 1991, iar din 1995 – medic primar de obstetrică-ginecologie.
Despre Maternitate
Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Salvator Vuia” din Arad are 274 de paturi repartizate pe şase secţii: ginecologie, obstetrică fiziologică (săli de naştere), obstetrică patologic (gravide, avorturi spontane), neonatologie, neonatologie prematuri, terapie intensivă. Contra sumei de 100 lei, la Matern se efectuează, zilnic, între şase şi zece avorturi la cerere. În privinţa naşterilor, anual sunt înregistrate între 3.500 şi 4.000. Referindu-se la problema decesului la naştere, dr. Sorin Prişcă subliniază: „Conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, mortalitatea la naştere este de 1.3 la mie. La fel se moare şi la Arad, şi la New York, şi la Paris şi la Bucureşti.”
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!