JURNAL ARĂDEAN: La final de 2024, cum aţi caracteriza acest an din punctul de vedere al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad?
ECATERINA ISAC: Anul 2024 a fost un an „plin” pentru ITM Arad, de fapt ca și anii precedenți. Poate mai „plin” din toate punctele de vedere. Am avut multe campanii punctuale, pe diverse domenii de activitate, mult mai multe decât anii trecuți.
J.A.: A fost un an în care aţi avut foarte multe campanii de control şi informare. Cum au răspuns angajatorii?
E.I.: Da, așa este. Numărul de campanii a fost mult mai mare. S-a pus accent, în primul rând pe informare, apoi controalele propriu-zise. De exemplu, la fiecare act de control este atașată o informare referitoare la aspecte din legislația muncii cum ar fi eliberarea de adeverințe de vechime sau angajarea lucrătorilor (aspectele legale), plus informările pe care le fac fiecare echipă de control în timpul activității efective. Deci, informarea, anul acesta, a fost primul lucru care l-am urmărit în activitatea noastră. Zic că și angajatorii au răspuns pozitiv la acțiunile noastre, considerând un ajutor și un sprijin din partea instituției noastre, sprijin de care beneficiază permanent nu doar în acțiunile de control.. Acum, ce-i drept, acțiunile de control nu se termină întotdeauna plăcut pentru angajator dar și în acele cazuri, nu foarte multe la număr, controlul este întotdeauna însoțit de toate informările posibile, așa că tot răul are și un bine, nu?
JA: Există în continuare domenii sensibile în care „munca la negru” este prezentă. Care ar fi concluziile controalelor din acest an pe această speță?
E.I.: Da, din păcate există încă muncă „la negru” și, culmea, în domenii care sunt scutite de plata integrală a taxelor pe muncă. Acordul de a lucra fără forme legale este de ambele părți, atât a angajatorului cât și a muncitorului. Din păcate, după atâta informare, campanii, sancțiuni, tot nu se conștientizează riscurile. Care sunt mari, nu neapărat din punct de vedere al sancțiunilor ci mai mult din punct de vedere al securității în muncă, al asigurărilor sociale, al pensiei, al statutului de angajat… multe. Concluzia este că noi vom continua! În primul rând cu informările! Dar, după cum cred că deja se știe, avem toleranță zero pentru munca „la negru”. Nu facem concesii. Sancționăm orice derapaj în ceea ce privește acest aspect, atât angajatorul care a folosit munca fără forme legale cât și persoanele care au prestat activitate fără a avea încheiat contract individual de muncă.
J.A.: Revenind la relația cu angajatorii, ați avut mai multe întâlniri cu aceștia pe teme privind încadrarea muncitorilor străini non-europeni. Ce ar trebui să știe cei ce sunt interesați să „importe” forță de muncă?
E.I.: Da, am avut sesiuni de informare, împreună cu Serviciul pentru Imigrări al județului Arad (IGI), a angajatorilor care utilizează forța de muncă din afara UE. Rolul ITM începe din momentul în care IGI eliberează toate avizele necesare încadrării în muncă a acestor persoane. Deci, primul drum pe care angajatorii trebuie să îl facă este la IGI. După ce obțin toate avizele, dacă au nelămuriri, îi așteptăm la ITM pentru a le explica restul de formalități. Aici intervine un articol drag mie din Codul Muncii, art. 8 alin 1 ” Relaţiile de muncă se bazează pe principiul consensualităţii şi al bunei-credinţe”. Cu acest articol se definește tot ceea ce privește relația angajat-angajator, indiferent de naționalitate.
JA: Referindu-ne la siguranța și securitatea la muncă, cum a fost anul 2024 în ceea ce privesc accidentele de muncă?
E.I.: Din păcate, în anul 2024 s-au produs mult mai multe accidente decât anul precedent. De exemplu, dacă anul trecut am înregistrat un număr de 358 accidente cu incapacitate temporară de muncă, anul acesta am avut 401. Sau dacă anul trecut am avut 24 evenimente soldate cu deces, anul acesta au fost 31. Ca și cauze, de multe ori nu a fost vinovată victima, de multe ori a fost vinovat angajatorul sau alt coleg. Nu se respectă normele de securitate în muncă, există grabă, neatenție, lacune în instrucțiunile de lucru, în proceduri, toate ducând la evenimente nedorite. Domeniile preponderente în care s-au produs evenimente sunt tranporturile, automotivele și HORECA.
JA: În final, ITM este și o „supapă” pentru angajații sau angajatorii care nu găsesc o cale comună în conflictele de muncă. Ați putea să ne rezumați aspectele sesizate de angajați, respectiv angajatori, și problemele pe care aceștia le au?
E.I.: ITM este într-adevăr cum bine ați spus, o „supapă” pentru ambele părți și sincer, acest lucru ne bucură. Se apelează la ITM atât pentru aspecte ce țin de competența noastră cât și pentru probleme la care noi nu putem interveni dar putem îndruma spre instituțiile specializate, lucru pe care îl facem cu plăcere. Ca și aspecte sesizate ce țin de competența noastră aș menționa neplata salariului. Este principalul aspect semnalat. Din păcate noi nu putem să obligăm angajatorul să își achite obligațiile salariale dar putem să mediem, într-un fel, relația între cele două părți, astfel încât rezultatul să fie unul pozitiv, lucru pe care îl și facem efectiv. Alt aspect ar fi condițiile de muncă. Aici intervine serviciul de control securitate și sănătate în muncă ce verifică această latură. Rezolvarea acestei probleme ține de angajator, căruia i se trasează măsuri de intrare în legalitate, cu termene scurte și precise. Un alt aspect este nedeclararea la ITM, de către angajator, al unui accident produs în incinta unității, accident care a dus la incapacitatea temporară de muncă a unui angajat. În aceste situații se intervine prompt de către colegii mei din cadrul serviciului de control securitate și sănătate în muncă și se impune, prin măsură cu termen imediat, să se cerceteze evenimentul semnalat și rezultatele cercetării să fie înaintate spre avizare către ITM. Și un ultim aspect, mai des întâlnit, este semnalarea muncii fără forme legale de angajare. Și în aceste cazuri se intervine imediat, de foarte multe ori împreună cu jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad care ne sprijină în aceste acțiuni. Anul acesta, până la ora actuală, ITM Arad a înregistrat un număr de 510 sesizări, față de anul trecut când au fost 413, mult mai puține.
În concluzie, anul 2024 a fost un an dinamic, de complexitate crescută dar la care, zic că am reușit să răspundem pozitiv. ITM Arad a fost și a rămas o instituție deschisă, la care atât părțile implicate în muncă cât și cele care vor să se implice în procesul muncii găsesc sprijin și soluții la problemele cu care se confruntă. Stăm la dispoziția cetățenilor, indiferent de ce parte a „baricadei” se află, și găsim împreună cele mai bune soluții pentru a pune în practică acel articol 8 alin 1 din Codul Muncii pe care l-am enunțat mai sus.