Domnule Crişan, pentru un primar al unei comune cu mai multe sate aparţinătoare este mult mai greu să împace pe toată lumea. Cum reuşiţi?
Ioan Crişan. Niciodată nu poţi să mulţumeşti pe toată lumea, chiar dacă eşti primar cu o singură localitate în administrare. Poţi, în schimb, să nu faci rabat de la principii, de la corectitudine, iar dacă unii nu au dreptate trebuie să ai răbdare, să le explici că nu poţi să le faci pe plac dacă interesul lor este contrar interesului celor mai mulţi, al comunei, în general. Vă dau un exemplu: La ora actuală se lucrează la 800 de metri de trotuare moderne, cu rigole de scurgere a apei pluviale umplute cu sorturi de balast ,resturi de ciur. Acestea nu se cimentează cu timpul, ci lasă apa să se scurgă în pământ, care la o adâncime de 1,5-2 metri este foarte nisipos. Am mai aplicat metoda în centru şi este foarte eficientă, funcţionează de 10 ani. Nu lăsăm rigolă exterioară, pentru că atunci când s-a construit Combinatul chimic strada a fost supraînălţată şi este cu circa un metru mai înaltă decât trotuarul. Ceva deosebit, ce nu s-a mai făcut până acum, noi suportăm costurile pentru construirea tuturor intrărilor în fiecare gospodărie. Am avut discuţii cu cetăţenii, le-am explicat cum procedăm şi de ce este bine aşa. Cei mai mulţi au înţeles, dar unii au obiectat că la ei, care au intrare în garaje direct din stradă, lăţimea intrării trebuie să fie dublă. Pentru a nu avea discuţii cu ceilalţi şi pentru a respecta proiectul- lucru obligatoriu- nu am aprobat, dar după recepţia finalizării şi retragerea constructorului le vom da aprobare celor în cauză să-şi lăţească intrările pe cheltuială proprie, cu respectarea regulilor de urbanism. Iată, este un exemplu privind imposibilitatea satisfacerii tuturor doleanţelor.
Din câte am auzit, au fost nemulţumiri legate de faptul că, pentru a construi acel trotuar, au fost tăiaţi nişte pomi.
Ioan Crişan. Într-adevăr, au fost tăiaţi nişte pruni bătrâni, scorburoşi şi o salcie foarte bătrână. Înţeleg latura sentimentală, parcă îţi vine greu să accepţi dispariţia unei sălcii sau a unor pomi la umbra cărora ai copilărit. Acesta este, însă, preţul modernizării, la urma urmei, nicio naştere nu se face fără dureri. Vreau să precizez, însă, că pe lângă rigole vor fi plantaţi arbori de tuia, care vor asigura necesarul de spaţii verzi, chiar mai bine şi mai uniform decât bătrâna salcie sau prunii scorburoşi.
Aceasta este la nivelul centrului de comună. La nivel general, cum reuşiţi să-i mulţumiţi pe locuitorii satelor aparţinătoare?
Ioan Crişan. Prin evitarea oricărei discriminări. Ca primar trebuie să conştientizezi faptul că dezvoltarea comunei trebuie să fie uniformă în toate localităţile componente. Este ca şi organismul uman, care degeaba are inima sănătoasă dacă alte organe vitale sunt bolnave. Spre exemplu, să vorbim astăzi despre Horia, despre cele mai recente investiţii. Am făcut trei staţii de autobuz, în aşa fel încât urcarea şi coborârea din vehicule să se facă înafara şoselei, pentru siguranţa călătorilor.Apoi, până la asfaltarea tuturor străzilor din cartierul nou, prevăzută pentru 2017, vom definitiva asfaltarea ultimei străzi din Horia, pe fonduri europene. Fondurile au fost accesate cu destinaţia asfaltare străzi în cartierul nou al localităţii Vladimirescu şi 50% din cartierul nou Horia. Aşteptăm să semnăm contractul de finanţare şi să organizăm licitaţia. Să sperăm că nu vor fi contestaţii, care să ne întârzie.
Pe alt palier, ne-a preocupat permanent promovarea sportului, respectiv fotbalului, la Horia. Echipa are un teren adecvat, fiind, mai ales primăvara, mai practicabil decât cel din Vladimirescu. Fiind un teren mai permeabil, este mai uşor de întreţinut, lucru de care se ocupă un angajat al Primăriei. Condiţiile pentru sportivi, mă refer la vestiare, sală pentru oaspeţi şi celelalte, sunt la nivel de Liga a II-a. Ca să închei, revin la infrastructură: construim un drum la marginea satului, pentru ca accesul la cimitir să fie mai simplu. Una peste alta, pentru următorul mandat am dorinţa ca Horia să aibă reţea de canalizare completă. Avem un mare avantaj în faptul că străzile sunt foarte largi, canalizarea putându-se face înafara carosabilului, nu pe mijlocul străzii.
Pe linie politică, în ce măsură vă bazaţi pe voturile celor din Horia?
Ioan Crişan. În aceeaşi măsură în care şi ei se bazează pe alegerea unui primar pentru care culoarea politică nu contează, în balanţă cu administrarea comunei, în aşa fel încât fiecare mandat, fiecare an din fiecare mandat, să însemne paşi înainte în procesul de dezvoltare şi modernizare.
„O comună cu mai multe sate este ca şi organismul uman, trebuie să aibă toate organele sănătoase” Ioan Crişan
Citiți principiile noastre de moderare aici!