Jurnal arădean: Cum ai ajuns să studiezi la Madrid?
Ioana Susan: Am dat SAT-urile în timpul liceului. Apoi am accesat la diferite universităţi de peste hotare şi am hotărât să merg la Madrid deoarece era un „pas” mai mic decât în State (n.r. SUA), adică distanţa era mai accesibilă faţă de casă.
Jurnal arădean: Cum a fost întâlnirea cu Univesitatea „Saint Louis”?
Ioana
Susan: Am ajuns la Madrid în 2005, spre sfârşitul lunii august. Însă ştiam mai multe despre această universitate de la d-na prof. Vanda Stan care m-a ajutat, a fost îndrumătorul meu şi mi-a recomandat-o. Dar am cunoscut şi studenţi care mi-au vorbit de „Saint Louis”. Aşadar, la începerea facultăţii, nu a fost un şoc prea mare pentru mine.
Jurnal arădean: Care ar fi avantajele să studiezi la această univesitate?
Ioana Susan: Un avantaj foarte mare ar fi că funcţionează chiar în Madrid (nu la campusuri din exteriorul Capitalei), altul ar fi sistemul de învăţământ american (pentru că „Saint Louis” aparţine unei universităţi „mamă” din Missourri) şi faptul că aici învaţă studenţi din 65 de ţări. Ideea este că, fiind internaţională, interacţiunea cu alte culturi, cu alte mentalităţi, mi s-a părut, de la început, o experienţă nemaipomenită.
Jurnal arădean: Pentru ce specializare ai optat?
Ioana Susan: Eu sunt în anul IV la „International Bussines”, care este, de fapt, „Afaceri internaţionale”, şi unde studiez: economie, finanţe, marketing, management. Sunt în ultimul an de studiu, pe care o să-l termin în luna mai, şi o să muncesc, probabil, vreo doi ani după care o să aplic pentru un master sau chiar un doctorat.
Jurnal arădean: Unde crezi că vei munci?
Ioana Susan: Aş vrea să merg în Franţa pentru că vreau să-mi şlefuiesc un pic franceza, după care masterul sau doctoratul să-l fac în State.
Jurnal arădean: Ca absolventă a Universităţii „Saint Louis”, ce vei putea lucra în Franţa?
Ioana Susan: O să aplic ori la o bancă, ori la o companie multinaţională, unde aş putea munci ca analist sau consultant financiar.Jurnal arădean: Apropo de finanţe, cum te-ai descurcat cu banii pentru studii?Ioana Susan: Am şi o bursă (de 3.300 euro pe semestru), am şi muncit în facultate (organizări de excursii, asistenţă la admiteri şi finanţe), afară mai dădeam meditaţii de engleză şi mate, plus banii de acasă.
Jurnal arădean: Care ar fi avantajele faţă de ceea ce ştii din universităţile româneşti?
Ioana Susan: În primul rând că nu avem doar un examen (n.r. la o materie) la sfârşit de semestru ci două parţiale şi un final ceea ce te obligă să înveţi continuu; relaţia elev – profesor este mult mai apropiată (grupa este de maximum 25 de studenţi ceea ce permite dialogul); avem multe proiecte care au directă legătură cu practica; suntem prinşi în activităţi extracuriculare diverse (aş putea menţiona că am fost în Etiopia în voluntariat şi am predat engleza; am fost coordonator în activităţile cu studenţii noi; sunt responsabil cu un apartament în campus; semestrul viitor, datorită activităţii de până acum, voi fi asistenta rectorului).
Jurnal arădean: Vă mulţumim şi vă urăm succes pe viitor!
Ioana Susan: Şi eu mulţumesc tuturor care m-au ajutat şi sper să mă susţină şi de acum înainte.
Carte de vizită:
Ioana Susan
• Născută la 30 aprilie 1986, în Firiteaz
• Absolventă a Liceului „Vasile Goldiş” Arad
• Studentă anul IV la Universitatea „Saint Louis” Madrid.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!