Jurnal arădean: Doamnă director, care sunt principalele modificări aduse de legea sistemului unitar de pensii?
Mihaela Vasil: Există mai multe modificări în această lege, prin care se încearcă rezolvarea problemelor majore ale actalului sistem de pensii publice. Această nouă lege conţine nişte măsuri care vor fi incluse în sistemul unitar de pensii publice. Şi anume: creşterea şi egalizarea vârstelor standard de pensionare pentru femei şi bărbaţi, creşterea vârstelor de pensionare pentru personalul din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, reevaluarea vârstelor standard de pensionare pentru cei care vor fi integraţi în sistemul public de pensii, creşterea valorii punctului de pensie cu nivelul de inflaţie şi cu 50% din creşterea reală a salariului mediu brut, recalcularea pensiilor stabilite prin legi speciale aflate în plată la data introducerii sistemului unitar de pensii publice, creşterea numărului de contribuabili cu cei care realizează venituri din profesii liberale, asociaţii familiale etc. care acum nu plătesc contribuţii, descurajarea numărului de pensionări anticipate parţiale şi descurajarea pensionărilor de invaliditate abuzive, nejustificate medical, finanţarea indemnizaţiei de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate de gradul I din bugetul de stat, nu din bugetul asigurărilor sociale de stat, cum este în prezent.
Jurnal arădean: Care sunt schimbările privind creşterea vârstei standard de pensionare?
Mihaela Vasil: Conform Legii 19, până în anul 2015, vârsta de pensionare pentru femei va fi de 60 de ani şi pentru bărbaţi de 65 de ani, cu stagiul complet de cotizare de 30 de ani – atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi – şi stagiul minim de cotizare de 15 ani – atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. În noua lege a pensiilor, până în 2030, atât bărbaţii, cât şi femeile vor ieşi la pensie la 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare va fi de 35 de ani până în 2030 pentru femei, şi 35 de ani până în 2015 pentru bărbaţi.
Jurnal arădean: Ce se va întâmpla cu pensiile speciale?
Mihaela Vasil: Toate pensiile care au fost atribuite prin diferite legi – în momentul de faţă sunt 80 de legi care reglementează pensiile în România – vor fi recalculate pe baza contributivităţii, la fel ca cele existente acum în bugetul asigurărilor sociale, pe Legea 19.
Jurnal arădean: Vor fi eliminate, astfel, pensiile de lux?
Mihaela Vasil: Există un termen de şase luni pentru recalcularea tuturor pensiilor în condiţiile Legii 19.
Jurnal arădean: Cum va fi descurajată pensionarea anticipată?
Mihaela Vasil: Dintre multiplele propuneri existente iniţial, a rămas doar cea referitoare la penalizare: nu se va plăti 30% penalizare, ci 45%. Şi anume, se va plăti 0,75% pentru fiecare lună de pensionare anticipată faţă de vârsta standard de pensionare. Anticiparea nu poate să depăşească 60 de luni – cum este şi acum -, deci penalizarea maximă devine 45%, faţă de 30% cât e în prezent.
Jurnal arădean: Ce măsuri sunt prevăzute pentru descurajarea pensionărilor de invaliditate abuzive, nejustificate medical?
Mihaela Vasil: Printre măsurile prevăzute în noua lege, se numără: *Înlocuirea documentului medical completat de medicul curant cu raportul medical de evaluare completat de medicul asigurărilor sociale. *Introducerea unor reglementări cu termene şi cu penalizări, referitoare la procedura de expertiză medicală. *Încheierea de convenţii între casele de pensii şi spitale/laboratoare pentru reverificarea dosarelor medicale la care există suspiciuni. *Acordarea gradului III de invaliditate în cazul persoanelor cu boli obişnuite sau accidente nelegate de muncă numai după împlinirea vârstei de 45 de ani; celelalte persoane din această categorie pot beneficia de recalificare şi reinserţie profesională.
Cifre
În judeţul Arad există aproximativ 120.000 de pensionari, din care aproape 40.000 în municipiu. 3.239 de persoane beneficiază de pensie parţială şi anticipată, 18.211 – de pensie de invaliditate şi 14.366 – de pensie de urmaş. Aproximativ 14.000 de arădeni beneficiază de pensia socială minim garantată. Numărul contribuabililor este de 131.127 (mai mare decât numărul pensionarilor).
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!