Jurnal arădean: Cum aţi caracteriza pe scurt anul 2009?
Onisim Colta: Aş începe prin a preciza că gruparea artistică profesionistă arădeană este una dintre cele mai vizibile, mai active pe plan naţional, fapt recunoscut atât de critica de specialitate cât şi de colegii de breaslă din capitală şi din ţară. Având în vedere că nu avem un buget anual asigurat, ca alte instituţii profesioniste de cultură, activitatea noastră se bazează în cea mai mare măsură pe entuziasmul, pe voluntariatul unei mâini de oameni, cam aceeaşi de ani de zile: Dumitru Şerban, Onisim Colta, Ioan Kett Groza, Iosif Stroia, dintre cei cu părul mai alb, şi câţiva mai tineri, începând cu Anamaria Şerban, Cosmin Moldovan, Adrian Sandu, Giotto Doichiţă, Anca Sabău şi Laurian Popa.
Anul 2009 pot spune că a fost unul consistent, începând cu Salonul Anual de Artă 2008-2009 şi încheind cu Bienala Internaţională de Pictură, Sculptură, Grafică, meeting point – arad biennial 2009, cea mai amplă manifestarea euro-regională din acestă parte a continentului.
Se cuvine să subliniez că, pentru derularea proiectelor filialei noastre, determinante au fost, la nivelul finanţării, implicările Consiliului Local Municipal, ale PrimărieiArad şi ale Consiliului Judeţean prin Centrul Cultural JudeţeanArad.
Jurnal arădean: Care credeţi că au fost cele mai importante împliniri ale Filialei Arad a U.A.P.?
Onisim Colta: Desigur cel mai amplu proiect, coordonat de prof. univ. dr. Dumitru Şerban, sculptor dar şi preşedintele UAP din România şi sub conceptul curatorial al subsemnatului a fost şi rămâne Bienala Internaţională de la Arad, care se constituie şi în prima manifestare din sfera artelor vizuale cu care demarează, în 15 ianuarie 2010, succesiunea de evenimente de la Pécs-Capitală Culturală Europeană, expoziţia fiind apoi itinerată la Osujek-Croaţia, Pielsen-Cehia, Pöchlarn-Austria şi posibil şi la Atena-Grecia. Dar să nu uităm, în acestă serie a evenimentelor importante, cele două mari expoziţii organizate la paritate „Trei artişti arădeni la Pilsen” din septembrie-octombrie 2009 şi „Trei artişti cehi la Arad”, din aceeaşi perioadă. Apoi ediţia a IV-a a expoziţiei „Sculptura azi – 4 discursuri”, proiect coordonat de Anamaria Şerban şi Cosmin Moldovan.
Jurnal arădean: Ce artişti s-au remarcat în mod deosebit?
Onisim Colta: Îmi face plăcere să încep amintind aici expoziţia aniversară „Francisc Baranyai, 85 de ani de viaţă. 60 de ani de activitate artistică”. De mare impact a fost, la Galeria Municipală din Pilsen, expoziţia „Trei artişti arădeni la Pilsen”: Dumitru Şerban(sculptură), Onisim Colta (pictură, desen, obiect) şi Rudolf Kocsis (sculptură), cuprinzând peste 120 de lucrări.
Cred că s-ar cuveni să amintim aici şi de proiectele de lucrări monumentale semnate de Dumitru Şerban şi amplasate în spaţiile publice din oraşul de pe Bega.
Giotto Doichiţă şi Anca Sabău au organizat împreună o excelentă expoziţie în Canada iar Maria Balea una în India. Laurian Popa prin al său „Experiment sintetic G.” a reuşit un eveniment artistic de excepţie în spaţiul „ undengrund” al Casei Hirshl.
Asociaţia arădeană şi-a avut totodată premianţii săi în 2009: Cosmin Moldovan – Premiul „Ovidiu Maitec” pentru sculptură, Anamaria Şerban şi Laurian Popa – menţiuni speciale din partea juriului Bienalei Internaţionale de la Arad. Dumitru Şerban a obţinut Premiul de excelenţă din partea PrimărieiArad.
Jurnal arădean: Ce „speranţe artistice” vin din noul val?
Onisim Colta: Chiar în 2009 a fost primit în rândurile UAP din România, filiala Arad, un nou „ lot” de tineri absolvenţi arădeni ai Academiilor de Artă din Cluj, Oradea şi Timişoara. E vorba de tineri talentaţi dar care s-au şi pregătit foarte bine pentru această „probă” şi au avut recomandări consistente. Cât despre noul val, aş zice doar că sunt tineri, e adevărat, dar am impresia că la cei mai mulţi le lipseşte altruismul, dorinţa de implicare în viaţa grupării noastre. Doar 2-3 din „noul val” vin şi întreabă cu ce ne pot ajuta, în condiţiile în care, repet, această activitate de excepţie, pe care o vedeţi la Galeria Delta, presupune mult voluntariat.
Jurnal arădean: Ce proiecte aveţi pentru 2010?
Onisim Colta: Vrem, în primul rând, să menţinem un tonus calitativ şi motivaţional, cel puţin asemănător celui din 2009.
Pe termen scurt, respectiv în luna ianuarie şi început de februarie, Galeria va găzdui o expoziţie, reconfigurată desigur, cu lucrări expuse în cadrul Bienalei din 2009, care nu au putut pleca mai departe, din motive de spaţiu. Apoi în februarie ne-am propus să organizăm o expoziţie cu lucrări ale studenţilor din anii I şi II ai Facultăţii de Design din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu”, apoi Salonul Anual de ArtăArad 2009-2010. Urmează o expoziţie personală a pictorului arădean Nicolae Popa, succedată de expoziţia a doi artişti din Hamburg: Peter Ortmann şi Dieter Petersen.
Pe parcursul anului sperăm să derulăm mai multe proiectele artistice înaintate spre finanţare comisiei C.L.M. de pe lângă Primăria Arad.
Carte de vizită
Onisim Colta
• Născut în 1952, Baia Sprie, Maramureş
• Absolvent al Institutului de Arte Plasice „Ion Andreescu”, Cluj-Napoca, secţia pictură
• Organizează în calitate de pictor 31 de expoziţii personale dintre care 11 peste hotare.
• Din 1976 este scenograf la Teatrul Clasic „I Slavici”.
• Conf. univ. dr. la Universitatea „A. Vlaicu”, Facultatea de Design
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!