Cum ați privit alegerile prezidențiale înainte de primul tur, înainte de cel de a doilea și cum le priviți acum? Câtă detașare v-au oferit sondajele de opinie? S-a mai tras la nivel de Arad sau au fost, în fapt, pentru Arad, niște alegeri ușoare?
FALCĂ. Am privit recentele alegeri prezidențiale cu încredere și concentrare. Încrederea a fost insuflată de calibrul și calitățile candidatului nostru, domnul președinte Klaus Iohannis. Concentrarea a fost impusă de experiența scrutinurilor pe care le-am câștigat până acum aici, pe plan local, ca și la nivel național, fiind eu însumi parte a echipelor de campanie învingătoare. Știam că liberalii reprezintă o forță redutabilă, că suntem capabili să învingem la scor, dar mai știam și că această energie înnoitoare pentru România trebuie concentrată eficient, pentru ca schimbarea de regim să fie resimțită cu adevărat de către românii dezgustați de PSD. Un partid al minciunii și manipulării, care recurge la atacuri xenofobe, la înrobirea instituțiilor statului (iar exemplele foarte recente din Arad și Timișoara, cu oamenii PSD Căprar, Fifor, Tripa și Stoenescu, sunt nu doar grăitoare, ci și scandaloase), un partid care are de partea lui trusturi media care îi fac sluj, acesta e PSD-ul. Iar a privi detașat o campanie în care un astfel de partid îți este adversar, este o greșeală. Mai ales că în USR nu am avut un aliat în campanie, în lupta cu PSD. Așadar, nici vorbă de relaxare, nici în echipa națională, nici în cea locală a liberalilor.
Pe seama cui ar trebui pus scorul obținut la Arad de președintele României, Klaus Iohannis? Pe notorietatea şi imaginea bună de care se bucură primul om al statului? Pe faptul că Aradul a fost şi a rămas un oraş liberal? Pe greşelile şi imaginea proastă a fostului premier Viorica Dăncilă?
FALCĂ. Scorul excelent obținut la Arad de președintele nostru, Klaus Iohannis, e rezultatul adoptării și aplicării unei strategii politice fără fisură. O strategie pe care liberalii nu au urmat-o doar pe perioada campaniei ci, în mod coerent și inventiv, cu foarte multe luni înainte de campania la prezidențiale. Au existat câteva etape vizibile, cum ar fi succesul PNL la europarlamentare, votul covârșitor la referendumul pentru justiție, moțiunea de cenzură etc. Însă, pentru a avea aceste succese, noi, liberalii, împreună cu președintele Iohannis, am rămas permanent concentrați pe felul în care comunicăm și acționăm instituțional. Cred că e evident pentru tot mai mulți cetățeni că PNL a parcurs excelent un proces de profesionalizare politică. Românii au văzut că, dacă Viorica Dăncilă a fost al treilea și cel mai slab premier PSD, dacă preocuparea unor Teodorovici și Vâlcov e doar risipa banului public, dacă niște Tudorei Toader și Iordache funționează doar pentru a sabota justiția, un Fifor gafează numind scutul antirachetă de la Deveselu rachete ofensive, noi, la PNL, am rămas fideli principiilor noastre și am propus o alternativă credibilă. Iar această alternativă e vizibilă în orașele și județele administrate de liberali, așa cum este Aradul, Oradea, Cluj-Napoca, Timișoara, Alba Iulia, Deva, în care e urmată calea dezvoltării indiferent de piedicile puse de fostul guvern PSD. Ca să trag o concluzie: imaginea rușinoasă a PSD și a fostului premier Viorica Dăncilă nu ar fi fost suficiente pentru ca liberalii să câștige. Am câștigat pentru că voturile s-au îndreptat către alternativa credibilă, serioasă și care produce schimbare reală în comunitate, nu doar o declamă emoțional.
Cât de mult s-a implicat europarlamentarul Gheorghe Falcă în această campanie? Cum comentaţi scorul de la prezidenţiale al PSD Arad. Dar cel al USR?
FALCĂ. Fiind președintele PNL Arad și vicepreședinte național al liberalilor, m-am implicat 100%. În Arad, aveam de apărat o reputație, aceea de a fi organizația locală care contribuie decisiv la alegerea președintelui de dreapta al României. Aici, candidatul PSD la prezidențiale nu a avut niciodată nicio șansă, pentru că arădenii, oameni gospodari și independenți, sunt liberali în esența lor, chiar dacă nu poți aplica această etichetă partinică tuturor arădenilor. Iar scorul jalnic al PSD în Arad, care, în municipiu, a câștigat o singură secție de vot, la penitenciar, în primul tur, se explică exact prin acest ethos al oamenilor locului – aici prețuim munca, autonomia individuală, dreptatea. Ca adevărați liberali, știm că doar munca produce prosperitate personală și în comunitate, că dependența de stat e periculoasă și adesea ruinătoare. Și mai știm că legea trebuie să fie aceeași pentru toți. Arădenii afirmă toate acestea în mod implicit, prin chiar felul în care trăiesc, gospodărește, fără declarații sforăitoare. Iar aici am putea găsi și explicația scorului modest al USR. USR e un partid care a încercat să creeze, la nivel de comunicare, mai puțin prin fapte, emoția schimbării, cu accent pe problematica justiției. Dar USR a căzut mult între europarlamentare și prezidențiale. Asta pentru că oamenii au sesizat diferența între declarații și fapte, între discursul și biografia candidatului. Și au mai sesizat că, atunci când vine vorba de acțiune instituțională, eficientă, PNL și președintele Iohannis au mișcat cu adevărat lucrurile în direcția schimbării decisive. Noi ne-am asumat salvarea României, prin intrarea la guvernare în condiții dificile, nu USR – care a avut mai multe și foarte grave momente de șovăială.
Imediat după afişarea rezultatelor parţiale, liderii PNL Arad au ţinut o conferinţă în care bucuria a fost scurtă iar afirmațiile radicale. S-a afirmat din prima că vor începe imediat pregătirile pentru alegerile din vară. A abordat deja PNL Arad alegerile locale?
FALCĂ. Bineînțeles că pregătim deja alegerile locale. Nu am muncit atât de mult, optimizând scorul președintelui Iohannis, ca să nu continuăm acest demers dificil de a repune rapid în mișcare, pe direcția bună, țara aceasta împotmolită vremelnic de PSD. Administrația locală, primăriile și consiliile județene sunt resimțite de cetățeni ca influențându-le direct, în bine sau în rău, viața de zi cu zi. Românii au încredere că schimbarea nu se va opri și că toată această pecingine roșie, toți acești baroni locali ai PSD, toată corupția și ineficiența vor fi înlăturate la alegerile locale. Am declanșat, noi, liberalii, un proces politic de schimbare la europarlamentarele din mai, am parcurs cu succes prezidențialele, guvernăm corect și eficient, și vom continua însănătoșirea sistemului politic și administrativ cu localele și parlamentarele de la anul.
Dar, deși părea că lucrurile au fost bătute în cuie încă din toamna anului trecut, când PNL Arad și-a desemnat candidatul pentru funcția de primar, în persoana lui Sergiu Bîlcea, vicele de la judeţ, lucrurile par că nu stau nici pe departe așa, dacă ne uităm acum spre PNL Arad. Candidatul PNL la Primăria Arad este cel desemnat în iunie? Care este poziția președintelui PNL Gheorghe Falcă pe acest subiect?
FALCĂ. Poziția mea este cea a unui om serios, care conduce un partid la fel de serios. Domnul Bîlcea provine din mediul de afaceri, are un business de succes crescut în afara unei relații cu statul, o experiență de patru ani în Consiliul local și, în curând, patru ani de experiență în funcția de vicepreședinte la Consiliul Județean – funcție din care a gestionat marile investiții ale județului. Așadar domnul Sergiu Bîlcea a acumulat pe deplin competențele care îl recomandă cetățenilor municipiului Arad pentru funcția de primar. În lunile ianuarie-februarie, domnul Bîlcea își va prezenta echipa de consilieri cu care va candida, consilieri experți pe mai multe domenii, și programul politico-administrativ. Un program cu care va continua dezvoltarea Aradului, utilizând gospodărește cele 200 de milioane de euro lăsate în vistieria orașului la plecarea mea din funcția de primar și cu care va ataca radical trei teme stringente pentru oraș. Prima temă e legată de schimbarea imaginii centrului, vizând modernizarea a două piațete publice, reabilitarea unui număr consistent de fațade istorice. Pentru acest lucru, domnul Bîlcea a început deja o colaborare instituțională cu primarul din Oradea, Ilie Bolojan. A doua temă este pregătirea viitoarelor proiecte pe fonduri europene pentru exercițiul financiar 2021-2027 al Uniunii. A treia temă e cea a modernizării și eficientizării infrastructurii de termoficare. Și ca să închid mai clar răspunsul la întrebarea dumneavoastră, săptămâna trecută, în ședința Biroului permanent municipal, am adresat membrilor în mod foarte deschis întrebarea dacă mai dorește cineva să candideze la funcția de primar. Nu și-a anunțat nimeni această intenție, și țin să precizez că domnul Călin Bibarț a participat la această ședință.
Și, totuși, nu-i este frică preşedintelui Gheorghe Falcă, plecat mult timp la Bruxelles, că organizaţia îi scapă tot mai tare din mână şi că decizia (la care a contribuit, bănuim, mult) privind candidatul de primar va fi contestată? Se decide la nivel central candidatul local?
FALCĂ. Frică? Nu cred că e un cuvânt care să mă descrie, chiar deloc. N-aș fi avut parcursul politic pe care l-am avut, rezultatele ca primar, succesele electorale exemplare obținute, dacă aș fi fost un om temător ori măcar șovăielnic. Sunt un luptător, îmi asum riscuri calculate, adun în jurul meu oameni capabili și energici, formez echipe care produc rezultate. Sunt pragmatic, asta vine din formația de inginer, mă adaptez repede situațiilor concrete și iau decizii în consecință. Dar sunt și idealist, cred în principii și în valori, în idei doctrinare. De aici vine îndrăzneala politică, curajul de a purta bătălii. În paranteză fie spus, următoarea mea carte, care stă să apară la editura Curtea veche, se numește„Curajul de a prinde o stea căzătoare“. Cartea e chiar mărturia confruntărilor mele politice și doctrinare din anii recenți. Ani în care s-a spus că nu am cum să obțin al treilea, apoi al patrulea mandat de primar. Că nu am șanse să fiu ales europarlamentar. Că nu voi putea păstra același nivel de performanță politică al organizației locale. Și, iată-ne la final de 2019, întrebându-ne cine a avut dreptate. Spuneți că distanța dintre Bruxelles și Arad ar fi o problemă. Nu și când ai profesionalizat organizația locală, când ai instituit proceduri și ai creat de fapt un sistem corect și transparent de decizie. Iar distanța geografică nu mai înseamnă mare lucru în ziua de azi, ea e surmontată de viteza de deplasare și de varietatea mijloacelor de comunicare. Cât despre decizii care s-ar lua în altă parte decât în Arad: nu cred că acest lucru e posibil în cazul unei organizații atât de serioase și de performante cum e PNL – local și național.
Sunt pragmatic, asta vine din formația de inginer, mă adaptez repede situațiilor concrete și iau decizii în consecință. Dar sunt și idealist, cred în principii și în valori, în idei doctrinare”.
Trimite articolul
XPe individiul asta tupeul si nesimtirea il recomanda
Mai degraba expresia “tupeu” il poate descrie.
Frica nu, dar prostia da.
Nici o șansă cu al vostru Bîlcea Sergiu….. doktore!!!
ne-m bucurat ca am scapat de tine ca si de ciuma.
mai avem cateva tentacule ca balcea, cionca, bibart, g. pistru!!
Dar cuvintul MAFIE te descrie? Ce zici?
sa ne traiasca motul nostru neinfricat. cel mai bun primare care este si va fi. cand vine sa mai dam o tura cu bemeveul?
Trist pt arad putea sa fie un oras ok dar a ajuns o ruina!trist!
Dar mita, MITA , SPAGA este un cuvant care sa va descrie? E clar ca frica nu, doar e „oarba” DNA de atatia ani.
bai gunoiule , bibart va iesi ca independent si voi o sa dispareti unul cate unul. si pana la urma dna-ul nu va mai spune pas la nesfarsit.
De stadion nimic? De parcarea din Piata Avram Iancu, proiect prezentat de un deceniu, nimic? De haosul din oras, nimic?
Ce se mai aude cu cladirea primariei? O mai ia Prefectura?
Acest infect apare sistematuc cu cate un articol despre faptele lui de vitejie care au ruinat Aradul. Nu aveti despre ce scrie? Ne-am bucurat cand a disparut din primarie, nu suntem curiosi de faptele lui.
L-am trimis degeaba la Brusel. El pescuieste tot la Arad!
Tu vorbesti?? Pai aradonul sau glasul aradului ale cui sunt??
Angajarile la Compania de apa cum se fac ?? Nu in baza spagii?? Si cine sustine compania de apa canal??? Nu PNL ul ??? Rusine!!! Hotul striga hotul