Jurnal arădean: Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a organizat, pe parcursul întregului an, 2008, un amplu program de manifestări ştiinţifice şi culturale dedicate celor 90 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Cum apreciaţi acest demers?
Baruţu T. Arghezi: Iniţiativele d-lui rector, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, în acest spaţiu cultural academic, constituie o înaltă lecţie de cinstire a valorilor consfinţite de evenimentele marilor momente istorice ale unităţii naţionale, în care Vasile Goldiş ocupă un loc central. Iniţiativele d-lui rector, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, în acest spaţiu cultural academic, constituie o înaltă lecţie de cinstire a valorilor consfinţite de evenimentele marilor momente istorice ale unităţii naţionale, în care Vasile Goldiş ocupă un loc central.
Jurnal arădean: Ce înseamnă ţara pentru dvs.? Ce înseamnă ţara pentru dvs.?
Baruţu T. Arghezi: Ţara este un simbol şi o realitate justificată. Trecutul mai înseamnă istorie şi respect, dar şi valorificarea unei culturi bine stabilite şi definitive. Lumea trebuie să afle adevărurile româneşti, pentru a recunoaşte în ea o parte din evoluţiile ei generale. Ţara este un simbol şi o realitate justificată. Trecutul mai înseamnă istorie şi respect, dar şi valorificarea unei culturi bine stabilite şi definitive. Lumea trebuie să afle adevărurile româneşti, pentru a recunoaşte în ea o parte din evoluţiile ei generale.
Jurnal arădean: Dar, Aradul ? Dar, Aradul ?
Baruţu T. Arghezi: Aradul pentru mine este un eveniment direct şi universal. Deşi mai are încă de realizat o serie de proiecte care să-i facă cunoscute valorile ştiinţifice şi culturale. Ar trebui investit mai mult pentru cunoaşterea personalităţilor arădene care au intrat în istorie, cât şi pentru continuatorii de azi. Aradul pentru mine este un eveniment direct şi universal. Deşi mai are încă de realizat o serie de proiecte care să-i facă cunoscute valorile ştiinţifice şi culturale. Ar trebui investit mai mult pentru cunoaşterea personalităţilor arădene care au intrat în istorie, cât şi pentru continuatorii de azi.
Jurnal arădean: Internetul a lansat o nouă filosofie a vieţii: globalizarea (sau mondializarea). În ce măsură este afectat sentimentul naţional ? Internetul a lansat o nouă filosofie a vieţii: globalizarea (sau mondializarea). În ce măsură este afectat sentimentul naţional ?
Baruţu T. Arghezi: Printr-o bună cunoaştere a valorilor concrete româneşti, în multiple domenii, România se poate integra armonios în exigenţele civilizaţiei europene. Printr-o bună cunoaştere a valorilor concrete româneşti, în multiple domenii, România se poate integra armonios în exigenţele civilizaţiei europene.
Jurnal arădean: În eseul „ O pagină de istorie” publicat de dvs. în volumul „Înaintea uitării” comentaţi un manuscris aparţinând lui Tudor Arghezi. La ce se referă acest manuscris? În eseul „ O pagină de istorie” publicat de dvs. în volumul „Înaintea uitării” comentaţi un manuscris aparţinând lui Tudor Arghezi. La ce se referă acest manuscris?
Baruţu T. Arghezi: „O pagină de istorie” este o nouă mărturie de scriitor: este un manuscris original, cu referire la anii războiului şi ai epocii următoare, notat în creion, al lui T. Arghezi, privind viaţa şi scrisul, dovedind încă o dată revolta lui împotriva asupritorilor scriitorilor cinstiţi, dar prigoniţi datorită neconformismului lor faţă de puterea politică instalată în diverse epoci. „O pagină de istorie” este o nouă mărturie de scriitor: este un manuscris original, cu referire la anii războiului şi ai epocii următoare, notat în creion, al lui T. Arghezi, privind viaţa şi scrisul, dovedind încă o dată revolta lui împotriva asupritorilor scriitorilor cinstiţi, dar prigoniţi datorită neconformismului lor faţă de puterea politică instalată în diverse epoci.
Jurnal arădean: La ce cărţi semnate de Baruţu T. Arghezi ţineţi mai mult ? La ce cărţi semnate de Baruţu T. Arghezi ţineţi mai mult ?
Baruţu T. Arghezi: Fiecare carte poartă destinul autorului ei. Uneori, detaliile vorbesc mai puternic decât chiar subiectul principal. Am să vă spun câteva titluri din cărţile mele: Paşi prin lume; Dincolo de zare; Înaintea uitării; Note şi comentarii … şi Pomul vieţii, în colaborare cu soţia mea, Doina Melania Arghezi – carte apărută în Elveţia, la Lausanne la cumpăna dintre două milenii (1999). O carte plină de simboluri ale vieţii. Fiecare carte poartă destinul autorului ei. Uneori, detaliile vorbesc mai puternic decât chiar subiectul principal. Am să vă spun câteva titluri din cărţile mele: Paşi prin lume; Dincolo de zare; Înaintea uitării; Note şi comentarii … şi Pomul vieţii, în colaborare cu soţia mea, Doina Melania Arghezi – carte apărută în Elveţia, la Lausanne la cumpăna dintre două milenii (1999). O carte plină de simboluri ale vieţii.
Jurnal arădean:Vă rog să adresaţi, în încheierea convorbirii noastre, un mesaj cititorilor Dvs.
Baruţu T. Arghezi: Doresc să le transmit tuturor cititorilor, dar mai ales tinerilor, să mângâie pagina cărţilor, să-şi umple sufletul de bogăţii şi imagini create de condei şi hărnicia celor care tipăresc textele. Fiecare filă parcursă îmbogăţeşte mintea şi sufletul. Dacă crucea este simbolul braţelor deschise spre infinit, primind întreaga omenire la pieptul ei, Bradul de Crăciun este Pomul vieţii pentru copiii noştri. Doresc să le transmit tuturor cititorilor, dar mai ales tinerilor, să mângâie pagina cărţilor, să-şi umple sufletul de bogăţii şi imagini create de condei şi hărnicia celor care tipăresc textele. Fiecare filă parcursă îmbogăţeşte mintea şi sufletul. Dacă crucea este simbolul braţelor deschise spre infinit, primind întreaga omenire la pieptul ei, Bradul de Crăciun este Pomul vieţii pentru copiii noştri.
Carte de vizită
Baruţu T. Arghezi • S-a născut la 28 decembrie 1925, fiul lui Paraschiva şi Tudor Argherzi • A obţinut bacalaureatul la Liceul „Sf. Sava” • Este eliminat de la studiile universitare fiind „fiul lui Arghezi”, considerat poet al „putrefacţiei poeziei” • Reţinut politic la Jilava (1948-1949) • Absolvent al Institutului de Cultură Fizică, profesând activităţi sportive • Debut literar discret, în 1939 • Colaborator, redactor, publicist, îmbrăţişând şi muzele artei fotografice. • Din 1974 se stabileşte la Lausanne, împreună cu soţia Doina Melania Argherzi • După 1989 are o susţinută activitate literară cu editări în România • Este membru al U.S.R. • Obţine premiul literar „Poesiades” al Institutului Academic din Paris, în 1999. • În prezent domiciliază şi în Arad, fiind un apropiat colaborator al U.V.V.G., căreia i-a donat un important fond de carte şi manuscrise argheziene.
V.M.
Trimite articolul
Xcam cu ecou….
Daca am gasi pomul vetii si toata lume am manca din el am avea cu toti viata vejnica la Dumnezeu ii este mila de noi. adica omul nu va mai muri va fi mereu tanar, nu se va mai putea inmulti vom fi toti frati si surori. cu plant de la inger se poate face toata lume la pele alb ca zapada vom fi toti frumosi omul mic va mai creste in sus omul mare in jos. chear si ochii nostri se pot schimba deodata. toate comorile lasate de oameni aici se va imparti fiecaruia om. adica Motart toata lumea va stii notele muzicale.ect. (odata am vazut un om la televizor el punea mana in mijlocul carti si stia tot ce era scris in carte) noi cu toti o sa putem zbura. rugativa cu lacrimi in ochii si cereti de la dumnezeu viata vejnica.
pomul vetii este un par si dumnezeu vrea sa dea la toti oameni de pa pamant sa manance din acel pom .acel pom par se afla in Irak intro mlastina unde nici un om de pa pamant nu a puns piciorul pe acel pamant dumnezeu spune nici in om nu se gandeste la acel pom. in biblie spune chear la inceput si la sfarsit ap.2/7. poporul maya vorbeste de pom sfant in anul 2012 . si eu vorbesc tot de acelas pom in povestea tinerete fara batranete la fel se vorbeste tot de mere si pere si in olanda ezste o zicala este mare diferanta dintre merfe si pere . olandezi aun lat serios mesajul meu si a dat la paus in italia numai floei galbene. asa sa terminat cutramurul in Italia faptul ca au crezut ce eu le-am spus.multa intelepciune