Ţiţirigă este de părere că PSD-iştii arădeni nu fac nimic pentru Arad pentru că la Guvern nu-i ascultă nimeni.
D-le viceprimar, peste un an vi se încheie mandatul. Veţi candida pe lista de consilieri municipali a PNL, în ideea de a câştiga un nou mandat, sau vă veţi reorienta?
Cătălin Ţiţirigă. Este prematur să vorbim despre liste. Termenul pentru fixarea candidaturilor partidului este a doua jumătate a lunii decembrie. Evident că voi candida, însă nu ştiu încă pe care listă a PNL, asta va decide partidul. Până atunci, voi continua să-mi fac treaba cât mai bine, atât pe plan administrativ, cât şi politic, aşa cum se cuvine să o facă orice membru al unui partid mare cum este PNL. Mai ales, că la Arad acest nou partid este mult mai puternic decât în majoritatea judeţelor.
Cu ce aţi contribuit la creşterea puterii acestui partid, mai exact, ce „zestre” aţi adus de la PP-DD Arad?
Ţiţirigă. Nu vreau să insist pe acest subiect, am spus la vremea respectivă care au fost motivele şi împrejurările care au dus la trecerea noastră la noul PNL. Repet doar esenţialul: PP-DD s-a născut ca partid de centru-dreapta, însă, din păcate, conducerea centrală a trecut cu arme şi bagaje, fără să ne consulte, în tabăra PSD. Drept urmare, eu şi alţii ca mine am preferat să ne înscriem în noul partid de dreapta, mai ales că acesta promovează multe dintre ideile PP-DD, cum ar fi o profundă şi reală reformă fiscală, dublarea alocaţiilor pentru copii şi multe altele.
Bine, dar tocmai asta face, acum, PSD, o face practic, nu teoretic.
Ţiţirigă. La ora când noi am trecut la noul PNL, Guvernul PSD nici măcar nu vorbea despre aceste măsuri. Le-au luat abia după ce PNL a creat o uriaşă presiune publică, însă, din păcate, totul se face după ureche, strict în interes electoral, fără contramăsuri care să acopere golurile economico-financiare create. Va fi un hiatus pe care guvernarea liberală instaurantă după alegerile parlamentare din 2016, sau, sper eu, mai devreme, va trebui să-l rezolve. Instrumentele există, sunt cuprinse în programul de guvernare al PNL şi în programul de ţară al preşedintelui Iohannis.
Ne-am îndepărtat de subiect, adică „zestrea” pe care aţi adus-o de la fostul PP-DD Arad
Ţiţirigă. Foarte pe scurt : viceprimar, vicepreşedinte CJA, un consilier judeţean, 40 de consilieri locali şi peste 2.000 de membri. Ceea ce vreau să se înţeleagă este faptul că nu mai suntem foşti PP-DD-işti, după cum nu mai există foşti PDL-işti sau foşti vechi PNL-işti. Toţi avem acelaşi statut, membri PNL Arad. Când merg în judeţ, în cadrul activităţii de partid, discut cu toţi membrii PNL din localităţile judeţului, indiferent de la care partid provin. Nu mai vorbesc despre problemele administrative din municipiu, unde sunt viceprimar şi discut cu orice cetăţean, indiferent că este sau nu este afiliat politic. Şi pe un palier şi pe celălalt, am o activitate care îmi permite foarte puţin timp liber. Dar şi atunci, în timpul liber, invariabil, sunt abordat de cetăţeni şi, vrând-nevrând, ajung să discut probleme politice şi cetăţeneşti.
Revenind la actul administrativ, încă înainte de a vă integra în noul PNL, aţi susţinut, prin voturi în CLM şi CJA, puterea locală a PDL, în detrimentul puterii centrale. Reprezentanţii acesteia spun că Aradul are ghinionul de a nu avea putere locală de aceeaşi culoare politică precum puterea centrală, iar din această cauză nu progresează şi nu se dezvoltă.
Ţiţirigă. Reprezentanţii puterii centrale în Arad nu au nici un cuvânt la Bucureşti, nimeni nu îi ascultă atunci când cer ceva pentru Arad. De fapt, nici nu cred că îndrăznesc să ceară, pe ei nu-i interesează Aradul şi arădenii, ci doar să-şi păstreze funcţiile pe plan local, care le asigură prezenţa pe liste. Obedienţa totală faţă de şefii de la Bucureşti este cuvânt de ordine la toate partidele politice de la putere. Dacă Guvernul nu vrea să se realizeze cele două pasaje de la Arad, ei caută scuze, aruncând vina pe puterea locală, care este în opoziţie, în loc să-şi unească eforturile pentru ca acestea să se facă. Îşi ascund incapacitatea de a face ceva pentru comunitate sub masca apartenenţei la opoziţia locală. Vă garantez că dacă Aradul ar fi condus de către PSD, la nivelul CJA şi CLM, tot nu s-ar face nimic, pentru că toţi ar sta ca ghioceii la comanda conducerii centrale a PSD, care le-ar porunci ca judeţele performante, cum ar fi Aradul, să fie contributor la dezvoltarea altor judeţe, pe sistemul luăm de la cei ce muncesc să dăm la cei care nu fac nimic. Atunci chiar nu ar avea scuză, dar acum au la îndemână scuza că nu deţin puterea locală. Este un exemplu strălucit de perversiune politică, să arunci asupra altcuiva vina pe care o ai tu.
Ca încheiere, dumneavoastră, ca şi viceprimar, dar şi ca simplu ales, sunteţi mulţumit de modul în care s-a rezolvat problema orarului teraselor?
Ţiţirigă. Mă bucur că aţi pus această întrebare. Nici nu ştiţi, nici dumneavoastră, nici arădenii, câte runde de negocieri a trebuit să moderăm noi, cei din Primărie, cu toate părţile interesate. Decizia finală a fost că terasele rămân deschise până la orele 24,00 în zilele luni, marţi, miercuri, joi şi duminică, iar vineri şi sâmbătă, până la ora 01. Cu posibilitatea prelungirii programului în zilele de sărbătoare, religioasă sau nu, cum ar fi Paştele sau Zilele Aradului. Am reuşit să armonizăm interesele tuturor celor implicaţi în ecuaţie. Sigur, este un exemplu simplist, dar foarte edificator: un cetăţean care este membru al unei asociaţii de locatari nu doreşte ca la parter să funcţioneze barul până la ore târzii, dar, în acelaşi timp, pretinde ca el să se poată distra cât vrea la parterul altui bloc!Iar eu, ca viceprimar, ce să-i spun că e bine? Aşa că, cel puţin în ceea ce mă priveşte, am fost mereu adeptul majorităţii democratice, al dialogului între toate părţile interesate. Voi rămâne la fel, iar majoritatea va decide care va fi viitorul politic şi administrativ al lui Cătălin Ţiţirigă.
„Partidul va decide pe ce listă voi candida la alegerile locale de anul viitor” Cătălin Ţiţirigă
Citiți principiile noastre de moderare aici!