JURNAL ARĂDEAN: Domnule director, ați ajuns „vedetă națională”. 100.000 de euro, care sunt bani mulți oriunde în lume, nu doar în România, nu vi se pare un cadou exagerat pentru pensionare?
TEODOR ȚIGAN: Am aflat și eu că dinspre Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor s-ar fi vehiculat ideea că aș fi „fruntaș pe țară”, încasând 100.000 de euro la pensionare. În realitate suma este cu mult mai mică, nu este ceva care mă vizează doar pe mine, este o prevedere în contractul colectiv de muncă și, în aceste condiții, mi s-ar părea un lucru de bun simț ca aceia care au lansat acest zvon să rectifice afirmația, pentru că nu este vorba doar despre imaginea mea, ci mai ales despre imaginea unei instituții de prestigiu național, cum este Romsilva.
J.A.: Despre ce sumă este vorba?
T.Ț.: Dacă socotesc în euro, în jurul a 56.000, dar repet în urma unei prevederi a contractului colectiv de muncă.
J.A.: Ministrul Fechet a afirmat că dorește restructurarea regiei prin desființarea direcțiilor silvice, publicând ca argument și o listă cu situația financiară a direcțiilor silvice din țară, listă în cadrul căreia nici Aradul nu stă prea bine.
T.Ț.: Da, am văzut și eu declarațiile domnului ministru. Ce uită însă dânsul să menționeze este faptul că în anul 2024 aproape 50% din amenajamentele ocoalelor silvice au fost blocate la nivelul ministerului mediului, ceea ce a făcut ca acestea să nu-și poată exploata și vinde cota aprobată de masă lemnoasă, iar acest lucru a dus în mod evident la situația ca foarte multe direcții silvice să închidă anul 2024 în pierdere. Ori, să-mi fie cu iertare, a face o reformă pornind de la aceste cifre este o mare greșeală, una greu de reparat ulterior.
J.A.: S-a mai afirmat în presă și că actualul director general al Regiei Romsilva încasează un salariu lunar de 44.000 de lei.
T.Ț.: Din păcate și în această informație, ca și în cazul altor sume care s-au vehiculat în mod tendențios pe piața media, există dezinformare. Directorul general al Romsilva încasează în realitate puțin peste jumătate din această sumă. Iar, dacă ne uităm comparativ la salariile managerilor marilor companii de stat sau private, salariul de aproximativ 5.000 de euro pe care directorul general de la noi îl primește este chiar printre cele mai mici.
J.A.: În 2020 și 2021 ați fost directorul general al Regiei. Vă mai amintiți care au fost cifrele cu care s-au încheiat anii financiari respectivi? Fiindcă am văzut că anul 2024 Romsilva l-a încheiat cu un profit de 40 de milioane de lei, adică aproximativ 8 milioane de euro.
T.Ț.: Evident că îmi amintesc și vă pot spune că în acei ani, mai ales în anul 2021, având aceeași structură organizatorică și același număr de angajați, Regia a avut un profit anual care s-a situat între 90 și 100 de milioane de euro, din care 90% au fost vărsați în bugetul consolidat al statului.
J.A.: Și ce s-a schimbat de atunci?
T.Ț.: Răspunsul poate să pară simplu, dar el ascunde o realitate complexă care constă în apariția de la an la an a unor modificări legislative care au dus la blocarea din punct de vedere economic a RNP – Romsilva.
J.A.: În aceste condiții, este sau nu necesară restructurarea Regiei?
T.Ț.: Cu siguranță că da, însă pornind de la potențialul real al pădurilor românești și de la valoroasă resursă umană pe care Romsilva o are, în niciun caz nu se poate face o restructurarea cu rezultat pozitiv interpretând voit eronat tot felul de cifre și pseudorealități, mai ales conștienți fiind că acestea propagă informații false și generează din păcate multă patimă și discuții neprincipiale în societatea românească.
J.A.: Considerați că este vorba de un atac la adresa Romsilva?
T.Ț.: Sigur că da. Doresc foarte mult să se pună capăt denigrării personalului silvic activ, a pensionarilor silvici și, în general, denigrarea RNP Romsilva. Vă pot spune că în ultimii doi ani au circulat zvonuri cum că pădurile de stat ale României, în suprafață de 3,130 milioane de hectare sunt pregătite să fie scoase la vânzare sub diferite forme și pretexte. Cui folosesc, totuși, asemenea informații vehiculate fără a exista o minimă conștiență a consecințelor? Eu sper, totuși, să fie doar zvonuri și să nu se întâmple la fel cum s-a întâmplat cu alte resurse strategice ale țării noastre (gazul, energia electrică etc).
J.A.: Credeți că se ascunde ceva în spatele acestor “dezvăluiri”?
T.Ț.: Mizez pe faptul că organele competente ale statului vor veghea să nu se întâmple ca ultima resursă strategică a României cu capital integral de stat să devină o resursă de afacere externă și străină de interesele țării.
Citește și:
Direcţia Silvică Arad, în pericol de desfiinţare
Fechet: Bonusurile acordate la Romsilva sunt într-un cuantum ce nu poate fi explicat nimănui care muncește în țara asta
Romsilva îi apără pe Teodor Ţigan şi pe ceilalţi beneficiari de bonusuri
Arădeanul Teodor Ţigan, pensionarul care a şocat România cu bonusul de 100.000 de euro