JA. Domnule preşedinte, aţi finalizat în timp record bugetul instituţiei pe anul 2016…
Adrian Ţolea. Într-adevăr, am căutat să finalizăm cât mai devreme bugetul pentru a demara cât mai repede proiectele de investiţii. A fost un buget votat la începutul anului, caz rar în istoria Consiliului Judeţean. De asemenea, bugetul a fost votat aproape în unanimitate, cu o singură abţinere, ceea ce arată că a fost un buget echilibrat, aprobat şi de consilierii din Opoziţie.
JA. Care ar fi axele principale pe care aţi construit bugetul?
A.Ţ. Ca în fiecare an, alocăm fonduri atât pentru investiţii, cât şi pentru funcţionare. Aş accentua în special pe investiţii, care înseamnă motorul fiecărei societăţi. Aici, capitole principale sunt infrastructura şi sănătatea.
JA. O permanentă problemă o reprezintă drumurile judeţului…
A.Ţ. Este un domeniu care necesită investiţii majore, mult peste posibilităţile financiare ale Consiliului Judeţean. De aceea căutăm şi alte soluţii, atragerea unor fonduri europene sau guvernamentale. Totuşi, din bugetul nostru, am alocat sume importante, care se adaugă altor fondurilor atrase. Pentru drumurile judeţene avem peste 52 de milioane de lei. Din aceştia, 14 milioane de lei sunt din fonduri proprii, 13.350.000 lei dintr-un credit, iar 10 milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării, bani pentru Arad-Felnac. Acesta este fondul de investiţii pentru drumuri, la care am mai alocat 15 milioane de lei, din fonduri proprii, pentru reparaţii şi întreţinere.
La aceste sume se vor adăuga cele provenite din fondurile europene, cu prioritate absolută drumul Arad-Şiria-Pâncota-Buteni, de 61 de km, ce se doreşte finanţat prin POR (Planul Operaţional Regional). În momentul în care ghidurile de implementare vor fi publicate de Ministerul Dezvoltării, vom demara toate procedurile pentru a începe lucrările.
Din fonduri proprii, avem următoarele proiecte: Sântana-Zimand (11 km), Nădlac-Pereg (6 km), Dorobanţi-Macea (rest de 3 km), Zimand Cuz-Şofronea (începere lucrări), Tauţ-Camna (primul lot), Olari-Sânmartin (cu începere din Şimand), Firiteaz-limită jud. TM), iar din împrumut drumurile Pâncota-Seleuş (5,5 km), respectiv Neudorf-limită jud. TM (6,5 km).
JA. Şi Sănătatea are nevoie de investiţii…
A.Ţ. Acest domeniu reprezintă o permanentă preocupare. Indiferent de vârstă, ocupaţie sau condiţie socială, pentru fiecare dintre noi sănătatea este cea mai importantă. În ultimii ani s-au făcut paşi extrem de importanţi în sănătate, dar mai avem încă foarte multe de făcut.
Anul trecut am întocmit o strategie în domeniul Sănătăţii, care ne arată ce trebuie să facem, unde să acţionăm. Sunt convins că judeţul Arad va beneficia de sume importante pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. De asemenea, în cadrul Programului Transfrontalier România – Ungaria 2014-2020, ne-am manifestat intenţiile ca prioritate pentru noi să fie domeniul Sănătăţii.
Bineînţeles, în acest timp investim şi din fonduri proprii. Noul spital TBC este aproape de inaugurare. Imobilul este finalizat în întregime, suntem în procedură de achiziţie a mobilierului, a paturilor, a saltelelor, a dulapurilor, a tot ceea ce este necesar. Totodată, avem deja un aparat nou de radiologie, dar şi un aparat PCR (aparat pentru diagnosticarea precoce a moleculelor TBC).
În măsura fondurilor disponibile, investim şi în celelalte secţii, inclusiv la Pediatrie, un subiect mediatizat în mai multe rânduri. Astfel, la Pediatrie II, se schimbă tâmplăria şi se lucrează la modernizarea grupurilor sanitare. Am alocat deja 80.000 de lei din fondurile CJA. La neuropsihiatrie infantilă şi Pediatrie I se modernizează, igienizează şi se modifică circuitele medicale, lucrări efectuate cu sprijinul unor sponsorizări şi donaţii. Am dat aceste exemple pentru a arăta că avem o preocupare continuă pentru modernizarea sistemului sanitar.
JA. Legat de subiecte mediatizate şi de activitatea Consiliului Judeţean, cum comentaţi situaţia de la Compania de Apă?
A.Ţ. Schimbarea propusă de noi, trecerea de la un sistem unitar la un sistem dualist poate asigura un management mai performant pentru Compania de Apă. În ultimii ani, Compania a înregistrat rezultate proaste în gestionarea celor peste 100 milioane de euro. Nici calitatea lucrărilor pe care le execută în oraş şi în judeţ nu este una mulţumitoare. În acest sens, în data de 22 decembrie 2015, am propus în plenul Consiliului Judeţean Arad trecerea la un sistem dualist. Această modificare presupune un management mai bun, printr-un consiliu de supraveghere şi un directorat cu atribuţii specifice. Cred că pentru interesul arădenilor această schimbare este una bună. Trebuie să avem o companie cu servicii de o calitate superioară.
Astfel, în 22 februarie reprezentanţii noştri vor vota aşa cum au fost mandataţi de votul dat în plenul Consiliului Judeţean din data de 22 decembrie.
JA. În concluzie, care va fi activitatea Consiliului Judeţean şi a dumneavoastră personal, în 2016?
A.Ţ. Îmi voi respecta principiile ca şi până acum şi voi conduce activitatea Consiliului Judeţean cu un singur scop: interesul arădenilor. Suntem în an electoral şi sunt conştient că, în acest an, Consiliul Judeţean trebuie să fie o instituţie echilibrată, care să administreze priorităţile judeţului în funcţie de cerinţele cetăţenilor.
„În 22 februarie reprezentanţii noştri vor vota aşa cum au fost mandataţi de votul dat în plenul Consiliului Judeţean în 22 decembrie”
Citiți principiile noastre de moderare aici!