Jurnal arădean: Ce simțiți dumneavoastră, ca om, ca medic, dar și ca politician, legat de criza pe care o traversăm?
ADRIAN WIENER: Cu toții vom găsi noi înțelesuri pentru cuvinte precum solidaritate, celălalt, speranță, căldură, respect, compasiune, sacrificiu. Poate vom rosti mai des mulțumesc sau îmi cer scuze, iartă-mă sau te iubesc. Toate limbile de pe pământ se vor fi îmbogățit cu noi semnatici după ce această epidemie va trece. Și va trece.
Criza va scoate la suprafață, în mod paradoxal, ceea ce e mai bun dar și ceea ce este mai rău în noi. Nu vom mai fi aceiași după. Ne vom privi altfel unii pe ceilalți. Pentru mulți cadențele vieții vor fi altele; unii ne vom schimba prioritățile. Vom prețui mai mult poate lucruri mărunte sau momente banale. Muzica poate va suna altfel.
Pentru unii și pe alocuri egoismul, perspectiva la persoana întâi, imediatul vor învinge. Vor fi oameni care nu vor contribui cu nimic la efortul colectiv de a opri această pandemie; oameni care se vor închide în propria suficiență, oameni care îi vor pune în pericol pe ceilalți nerespectând noile norme sociale sau unii chiar vor încerca să profite de pe urma temerilor și disperării semenilor lor.
JA: Care este direcția în care ne ducem? Ce va fi bine și ce va fi rău?
A.W.: După epidemia biologică mi-e teamă de o epidemie a populismului și demagogiei. Că vânzătorii de iluzii, conspiraționiștii și propovăduitorii apocalipsei sociale vor ieși din penumbra în care parazitează emoția colectivă. Va trebui să învățăm să ne ferim de aceștia, de capcanele pe care le întind.
Dar cred că majoritatea dintre noi vom constata că lucrurile care ne aseamănă sunt mult mai multe și mai profunde decât cele care ne deosebesc. Vom înțelege cât de mult depindem unii de alții. Că EU nu există decât în relație cu TU. Că de unii singuri, indiferent de principiile, valorile, etnia sau structura noastră structura etică nu putem opri virusul. Că doar ca societate putem eradica boli cumplite.
JA: Cum priviți fenomenul medicilor care demisionează, care se retrag?
A.W.: Sentimentul este unul bivalent. Pe de o parte nu pot fi solidar cu cei care fug, cu cei care abandonează. Mai ales că ne așteaptă momente dificile, în care aportul medicilor este neprețuit. Nu pot să fiu de acord cu astfel de practici, rolul medicului este să salveze vieți chiar și în condiții dificile.
Pe de altă parte, nu pot nici să ignor perspectiva personală a celor care recurg la asemenea gesturi. Sunt puși să lupte cu boala fără echipament, fără o minimă protecție. Le lipsesc medicamente, personalul este subdimensionat, protocoalele nu există sau nu sunt respectate. Își riscă propria sănătate sau viață, precum și ale celor apropiați, copii, părinți.
Cu toate ca gestul lor este unul extrem, pentru mine este cel mai greu să accept lipsa de responsabilitate a celor care trebuiau să ne pregătească pentru această epidemie. A managerilor care i-au lăsat pe medici și pe pacienți nepregătiți. A politicienilor care au angajat incompetenți în posturi de conducere. Ce au făcut medicii demisionari este incomparabil mai puțin grav decât ce au făcut politicienii. Este o consecință a acestui comportament.
JA: Ce se va schimba după ce va trece epidemia?
A.W.: Bineînțeles, la final va sosi momentul bilanțului. Va trebui să înțelegem că reforma statului, a sistemului public de sănătate, a administrației nu mai pot întârzia. Va trebui să debirocratizăm instituțiile, să refacem infrastructura din sănătate, să reașezăm economia și să distilăm clasa politică.
Probabil că o parte a măsurilor adoptate acum vor trebui menținute și după criză, în special cele legate de igienă: dispersoarele cu dezinfectant în magazine și spații publice, etc. Vom avea mai multă grijă să menținem distanțarea socială și să ne protejăm, ceea ce este un lucru bun, pentru că va reduce numărul de răceli, de viroze respiratorii, etc.
Mai apoi, această criză va frâna substanțial valul antivaccinist. În condițiile în care întreaga planetă așteaptă un vaccin împotriva COVID-19, sunt convins că tot mai puțini vor fi cei care să ignore necesitatea și beneficiile pe care omenirea le-a avut de pe urma vaccinării. Trebuie să înțelegem că imunizarea colectivă prin vaccinarea celor care nu au contraindicații este obligatorie, dacă dorim să evităm pierderile asociate unei asemenea pandemii.
JA: Cum vom reuși să facem toate astea, să schimbăm lucrurile?
A.W.: Trebuie să încetăm să ne mai mințim, să ne prefacem că lucrurile pot să meargă și așa. Statul trebuie să devină transparent, pentru a putea fi tras la răspundere de cetățeni. Trebuie să reacționeze la critici prin reforme. Trebuie să apeleze la profesioniști, să abandoneze diletanții. Abia atunci se va reface încrederea de care autoritățile au atâta nevoie.
Trebuie să debirocratizăm instituțiile, să refacem infrastructura din sănătate, să reașezăm economia – Adrian Wiener
Trimite articolul
XDomnule doctor
Si dumneavoastra sunteti politician deci sunteti in culpa si dumneavoastra si ceilalti medici din parlament
Cred ca ati fi putut merge sa le dati o mana de ajutor, asa era normal , daca ati facut acest lucru felicitari , daca nu suntei ca ei si trebuie sa taceti
Mihai
Trebuie să debirocratizăm instituțiile, să refacem infrastructura din sănătate, să reașezăm economia – Adrian Wiener
perfect domnu doctor,citi ani au trecut decind erai si mata director medical in spitalul judetean?ce ai facut dumneata din postura de director?aveam o ruda internata si mergeam zilnic cu mincare,se circula pe scarile spitalului umar la umar,apartinatori care duceau de mincare si materiale sanitare care nu se gaseau, ipocrizia dumitale este maxima,ia dumneata un halat si treci si fa voluntariat in spital atunci o sa ai respectul meu si al aradenilor pina atunci nu esti decit inca un demagog ca multi altii
Mai apoi, această criză va frâna substanțial valul antivaccinist. În condițiile în care întreaga planetă așteaptă un vaccin împotriva COVID-19, sunt convins că tot mai puțini vor fi cei care să ignore necesitatea și beneficiile pe care omenirea le-a avut de pe urma vaccinării. Trebuie să înțelegem că imunizarea colectivă prin vaccinarea celor care nu au contraindicații este obligatorie, dacă dorim să evităm pierderile asociate unei asemenea pandemii. sa fie oare asta scopul acestei pandemii?spaima trusturilor farma ca pierd o piata banoasa? ca lumea se trezeste si descopera ca- vaccinarea este eroarea madicala a secolului?-titlul uneia din cartile aparute si la noi,nu este scrisa de olivia ster, domnu doctor ia halatul si la munca, exemplul personal e cel mai bun argument ca nu esti un biet papagal politruc
Domnule doctor,la medicina Cluj standardele de admitere erau lprea severe ,în”91?
Dar la medicina Arad ,unde predați,studenții intra cu buletinul?
O fi și asta naspa?
Decît întreb!😁