1. JURNAL ARĂDEAN. Domnule senator, conform unor informații neoficiale, pe 20 iunie, în parlament, va fi declanșată procedura de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, pentru că refuză să pună în aplicare decizia Curții Constituționale privind demiterea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Credeți că este un scenariu posibil?
Adrian Wiener. Eu cred că există o mare doză de disperare în zona PSD, astfel încât scenariul să fie unul probabil. Subiectul justiției este cel care, evident, acutizează lupta, încât orice este posibil.
2. Ar trebui, sau nu, să respecte președintele decizia Curții Constituționale?
Adrian Wiener. în opinia mea, toată lumea trebuie să respecte deciziile Curții Constituționale, dar, sigur, în principiu, stă la latitudinea președintelui ce va face. Noi am criticat decizia. Problema este că, cel puțin din punctul nostru de vedere, Curtea Constituțională a fost politizată, iar unele decizii reflectă acest partizanat politic. Curtea are dreptul să ia decizii cu caracter executoriu, conform Constituției, dar decizia în sine a fost o premieră, în sensul că nu s-a limitat la a constata existența unui conflict constituțional, cum a făcut până acum, ci a dictat cursul de acțiune, ceea ce nu a făcut niciodată.
3. Spuneți că este la latitudinea președintelui ce va fac. Adică, are dreptul să nu respecte o decizie executorie?
Adrian Wiener. Are dreptul să-și asume riscul, știind care sunt consecințele. Eu nu pot să spun ce să facă președintele, toată lumea ar trebui să respecte deciziile Curții. Asta nu înseamnă că nu trebuie criticate, în măsura în care ele sunt părtinitoare și injuste. Pe de altă parte, depinde ce va face coaliția, nu avem de unde să știm dacă va declanșa sau nu procedura de suspendare. În ceea ce ne privește, așteptăm să vedem ce se va întâmpla, iar la momentul oportun vom decide cum vom acționa.
4. Spuneați că în CCR există partizanat politic. Nu a existat întotdeauna?
Adrian Wiener. Să nu confundăm partizanatul cu algoritmul. Într-adevăr, întotdeauna componența CCR a respectat un algoritm politic, în privința reprezentanților din zona Președinției, din zona opoziției și puterii, dar asta nu înseamnă că deciziile pot să fie politice, ele trebuie să păstreze acuratețea și compatibilitatea cu Constituția, lucru care acum nu s-a mai întâmplat. S-a ajuns ca unele decizii să reflecte conflictele politice. În cazul de față, a fost o premieră, CCR și-a depășit atribuțiile, spunând exact ce să se facă. Trebuia doar să constate conflictul constituțional și cauza lui.
Nu știu ce va face președintele, nu știu dacă coaliția va declanșa procedura de suspendare. Repet, eu și partidul am criticat această decizie, dar nu ni se adresează nouă, nu putem nici s-o respectăm nici să nu o respectăm, că nu avem de-a face cu ea.
5. În cele din urmă, se justifică sau nu demararea procedurii de suspendare?
Adrian Wiener. În politică, până la urmă, se poate justifica orice într-o măsură sau alta. Problema este dacă este în interesul României și al statului de drept sau nu. Opinia mea este că suspendarea nu este în spiritul consolidării instituționale și statului de drept în România, ci dimpotrivă. Din păcate, Curtea Constituțională a ajuns un instrument care să regleze conturi politice, în condițiile în care lupta contra justiției este una punctuală și pe interese personale ale liderilor actualei coaliții de guvernare din România.
Procedura de suspendare
Potrivit art. 95 din Constituție, în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Legii Fundamentale, preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale.
Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă preşedintelui.
Citiți principiile noastre de moderare aici!