Senatorul și medicul Adrian Wiener explică situația actuală din Arad a epidemiei COVID-19, dar și implicarea politicului și administrației în combaterea bolii.
Jurnal arădean: Domnule senator, ați preluat conducerea medicală a spitalului aflat în prima linie a luptei cu Covid-19, în județul Arad. Ce ați făcut dumneavoastră, pentru a ameliora situația de acolo?
Adrian Wiener: Ne-am adaptat rapid la tipul special de asistență medicală acordată unor pacienți cu o boală foarte contagioasă. Trebuie dată o atenție deosebită măsurilor de protecție a cadrelor medicale și a pacienților. Vorbesc de modul în care sunt utilizate echipamentele, de urmarea procedurilor și a circuitelor din spital. Sunt măsuri aparent banale, de rutină, dar totodată esențiale. Am insistat pentru respectarea lor cu strictețe.
Am observat că există și o componentă de anxietate intensă a pacientului care ajunge să aibă un test pozitiv pentru o boală demonizată, despre care știm încă puține lucruri. Pentru aceasta, am ameliorat felul în care se comunică cu pacienții sau cu aparținătorii acestora, calitatea îngrijirii medicale. Saloanele nu mai sunt închise.
Trebuie să înțelegem că pacienții interacționează cu un personal medical în echipamente de protecție; nu există comunicarea uzuală între medic și pacient, lipsind mimica sau gesturile firești, fața fiind acoperită. Sigur că trebuie compensat prin tonalitatea vocii și empatia transmisă prin cuvinte. Poate părea puțin lucru, însă pentru pacienți este important.
JA: În plan medical, apar diverse soluții, în încercarea de a învinge boala. Sunt ele adaptate la Arad?
Adrian Wiener: Suntem în fața unei boli noi, care exista de 4 luni, despre care învățăm cu toții câte ceva în fiecare zi. E un proces de adecvare permanentă în fața unei realități parcă mișcătoare, impredictibilă. Există scheme de tratament pe care le-am elaborat local pe baza studiilor și experienței colegilor din alte țări. Spre exemplu tratamentul anticoagulant cu heparină sau administrarea de medicație protectivă vascular.
Bineînțeles că trebuie să formalizăm protocoalele de investigații și tratament în dinamică, deocamdată empiric, pe baza datelor fragmentare care le avem la acest moment. Nu este ușor, însă facem eforturi pentru a da pacienților din Arad acces la cele mai noi soluții.
Din păcate, Ministerul Sănătății nu și-a asumat rolul de a furniza ameliorări periodice ale schemei de tratament pentru pacienții cu COVID-19. Așteptăm un răspuns mai bun al factorului politic național, pentru că orice întârziere poate costa suferință și chiar vieți.
JA: Ce credeți că mai trebuie îmbunătățit?
Adrian Wiener: Există o frenezie a „administrației defensive”, a birocrației sufocante care consumă mare parte din timpul și energia cadrelor medicale. Anexe justificative, raportări zilnice, unele chiar la fiecare 2 ore, codificări și statistici permanente, introducerea de date complexe în diverse baze de date – obligații birocratice care uneori vin din urmă pentru toți pacienții chiar și cei externați de săptămâni de zile.
Aici trebuie făcute niște schimbări, pentru a ridica povara aceasta de pe umerii cadrelor medicale. Avem nevoie de informatizare, de simplificarea unor porceduri, pentru ca cei calificați să asigure asistența medicală să aibă timpul și energia să o facă.
JA: În ceea ce privește administrația, se va schimba ceva?
Adrian Wiener: Lupta cu COVID -19 este o experiență intensă care sper că va schimba societatea românească; ne va determina pe toți să nu mai tolerăm impostura sau hoția. Ne va face să fim poate mai implicați social și să cerem imperativ debirocratizarea, digitalizarea, profesionalizarea administrației și a sistemului public de sănătate. Avem nevoie de investiții corecte și prioritizări responsabile din partea decidenților. Dacă nu schimbăm nimic, în urma crizei pe care o traversăm acum, vom fi pierduți.
JA: Ce veți face în viitorul imediat?
Adrian Wiener: Pentru mine, lupta politică va continua. Am intrat în politică pentru că am considerat că e nevoie de schimbarea actualei clase politice captivă unor politruci, cu reflexe de prădător. O clasă politică incapabilă de a furniza substanță marelui proiect România. Zeci de ani de așteptări, de promisiuni deșarte, zeci de ani în care semianalfabeți și demagogi au călcat în picioare speranțele a generații întregi.
Cred că pentru a atinge masa critică în care schimbarea rămâne singura opțiune, e nevoie de umanizarea politicii; e nevoie de profesionalizarea clasei politice; e nevoie de a lua politica și zona de decidență din mâna politicienilor de profesie care deservesc clientela de partid.
Cred că determinarea și perseverența sunt calități esențiale pentru proiectul de modernizare a României. De aceea sunt decis să continui lupta politică și să candidez pentru un nou mandat. Nu mai e timp și nu mai e loc de așteptare.
România trebuie să se schimbe acum, administrația trebuie dată profesioniștilor. Nu mi-e rușine de nimic din ceea ce am făcut și mai am de făcut în acest mandat și nu mi-e rușine de proiectul politic pe care am să-l propun arădenilor pentru următorul mandat.
Citat: Avem nevoie de investiții corecte și prioritizări responsabile din partea decidenților Adrian Wiener
Trimite articolul
XCa bine zice dl senator, dar ministerele nu trebuie conduse de profesionisti? Nu stiu , intreb si eu asa ca tot omu, …………………. ca politicieni avea doar Ceasca pe la unele ministere unul ca de ex. Postelnicu , sau Bobu ori Lina Ciobanu etc
Și nu numai administrația. Băgătorii de seamă încurcă lucrurile!
Și nu numai administrația. Băgătorii de seamă și specialiștii contrafăcuți încurcă chiar și situațiile simple!
Cu tot respectul D-le Doctor,sunt putini in tara asta!….sau cel putin nu sunt lasati sa-si faca “meseria”.
De ce se publica partitul eu asta nu înțeleg???????????????
-
Ce ești așa iritat? Cei cu atâtea semne de întrebare?
Dacă era de la partidul tău iubit sigur nu ai fi obiectat…