Ana Maria Dragoș susține că atât instituția pe care o conduce, cât și Consiliul Județean, în ansamblu, susțin categoric candidatura Municipiului Arad la titlul de capitală culturală
europeană. Autoritățile județene așteaptă însă un plan concret din partea municipalității.
JA. Se vorbește tot mai mult, în ultima vreme, despre participarea Aradului la competiția pentru dobândirea titlului de Capitală Culturală Europeană, în anul 2021. Cum se poziționează Centrul Cultural Județean Arad în cadrul acestei competiții?
Ana Maria Dragoş. Pentru a răspunde la această întrebare, sunt necesare câteva precizări. Politicile culturale adoptate la nivelul Consiliului Județean Arad au în vedere progresul cultural al oamenilor. Urmărim astfel ridicarea calității vieții cetățenilor de pe tot cuprinsul județului, inclusiv a celor din municipiul Arad. Municipiul este situat tot în județul Arad, nu-i așa? Proiectele noastre au avut succes, în ultimii ani, pentru că am știut să colaborăm cu alte instituții publice sau private de cultură și de învățământ. Repet: ceea ce ne-a asigurat succesul a fost colaborarea inter-instituțională și interdisciplinară.
JA. Dar, care poate fi rolul Centrului Cultural în acest proiect?
A.M.D. Centrul Cultural Județean Arad este o instituție culturală publică aflată în subordinea Consiliului Județean Arad. Sprijinim, financiar și logistic, multe proiecte și în diverse forme, în conformitate cu strategiile și obiectivele adoptate de conducerea instituției județene. În esență, promovăm orice inițiativă culturală, valabilă, menită să satisfacă nevoile arădenilor. Candidatura Aradului în cadrul competiției pentru dobândirea titlului de Capitală Culturală Europeană, în anul 2021, este un proiect de anvergură, inițiat de municipalitate. Cadrul său de organizare și desfășurare a luat forma Asociației ”Arad, Capitală Culturală Europeană 2021”. În calitatea sa de membru al acestei asociații, Consiliul Județean Arad sprijină categoric candidatura. Cât despre rolul nostru în cadrul proiectului, vom ține seama de obiectivele sale strategice, obiective care trebuie să fie clare pentru fiecare participant. Suntem, deci, deschiși, contribuim deja cu fonduri și dorim să ne implicăm.
JA. În ce formă s-a implicat, până în prezent, Centrul Cultural Județean în acest proiect?
A.M.D. Îmi place să cred că toate proiectele derulate sub egida Centrului Cultural Județean Arad contribuie, implicit, la creșterea șanselor Aradului de a deveni, în 2021, Capitală Culturală Europeană. Nu am primit, până în prezent, din partea municipalității arădene nici un indiciu clar despre ce se așteaptă de la noi. Vreau să exemplific, însă, în mod concret, felul în care deja ne implicăm noi. Voi aminti cel mai recent demers al domnului președinte Nicolae Ioțcu. Pe 10 aprilie, directorul executiv al Asociației ”Arad, Capitală Culturală Europeană 2021”, domnul Andrei Ando, a participat la o întâlnire, organizată în orașul spaniol Valladolid, la care au fost prezenţi reprezentanți ai autorităților locale sau regionale (județene, în cazul nostru), cei mai importanți factori de decizie din orașele rețelei Proiectului European CreArt. Este un proiect în valoare de 100.000 euro, derulat în cadrul Programului Cultural și câștigat de Centrul Cultural Județean Arad în 2012. Invitația la această întâlnire a fost adresată domnului președinte al Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioțcu, la începutul lunii martie. Acesta l-a mandatat, la vremea aceea, pe directorul executiv al Asociației ”Arad, Capitală Culturală Europeană 2021”, domnul Andrei Ando. Putea să delege un membru al Comisiei pentru cultură din cadrul Consiliului Județean sau pe mine, în calitate de Director al Centrului Cultural Județean Arad, instituția care a câștigat acest proiect. Conducerea județeană a făcut acest lucru pentru a facilita reprezentantului Asociației ”Arad, Capitală Culturală Europeană 2021” crearea de noi contacte și rețele culturale cu alte importante orașe europene, contacte necesare candidaturii Aradului la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Așa am înțeles să ne implicăm noi în acest proiect, neavând încă nici un reper concret sau un obiectiv anume trasat de către autoritatea locală coordonatoare a proiectului. Bineînțeles că, în momentul în care vom fi solicitați în mod concret, în măsura în care această solicitare corespunde obiectivelor noastre instituționale, vom fi deschiși la colaborare.
JA.Credeți în succesul acestui proiect?
A.M.D. Cred că Aradul merită să devină Capitală Culturală Europeană. Îl îndreptățește atât istoria și tradiția sa, cât și moștenirea, zestrea multiculturalității, pe care înaintașii arădeni au lăsat-o spre a fi corect gestionată de contemporanii noștri. În același timp, trebuie să spun că un asemenea proiect presupune un efort foarte mare de sprijinire a culturii arădene. Nu ne putem prezenta oricum la această competiție. Între a fi sau a nu fi Capitală Culturală Europeană, în 2021, eu cred în șansa Aradului de a fi, cu amendamentul că, pentru a avea succes trebuie să știm exact ce avem de făcut și să ne conjugăm eforturile, spre bine arădenilor.
„Cred că Aradul merită să devină Capitală Culturală Europeană”
Citiți principiile noastre de moderare aici!