JURNAL ARĂDEAN. Domnule Bibarţ, aţi fost desemnat candidat al Alianţei România Dreaptă pentru Camera Deputaţilor, în Colegiul 4 Arad. Care au fost argumentele nominalizării dumneavoastră?
CĂLIN BIBARŢ. Pornind de la studii, vârstaşi experienţa dobândită în administraţie de-a lungul anilor, am reprezentat o variantă pentru Parlament. Am primit girul colegilor mei pentru candidatură şi, în urma negocierilor cu partenerii noştri, am fost desemnat să reprezint Alianţa România Dreaptă la alegerile parlamentare în Colegiul 4, Nord-Vest, pentru Camera Deputaţilor.
Cât priveşte argumentele propriu-zise, experienţa acumulată în perioada în care am fost prefect al judeţului m-a făcut să cunosc problemele comunităţilor locale, implicit ale oraşelor şi comunelor din colegiul 4. Nu în ultimul rând, sunt ataşat sufleteşte de această zonă: m-am născut la Ineu, acum 41 de ani, iar cei „şapte ani de acasă” i-am dobândit la Cermei şi Apateu, de unde sunt bunicii şi părinţii mei. Am copilărit în această zonă, sunt un om de-al locului şi cred că pot reprezenta mai bine această zonă decât alţi candidaţi care vin în vizită pe la noi odată la patru ani.
Îl aveţi pe Mihăiţă Calimente ca principal contracandidat pentru acest colegiu. Ce strategie electorală veţi adopta?
CĂLIN BIBARŢ. Nu am nimic de împărţit cu domnul Calimente, cu persoana acestuia. Dar, dacă vorbim de activitatea sa ca parlamentar, aici sunt foarte multe de spus. Nu doresc să intru în jocuri politice murdare, cu atacuri şi calomnii, dar consider că după trei mandate de parlamentar, în care două la putere şi unul parţial la putere, oricine, indiferent cum s-ar numi, dacă a avut ceva de demonstrat ca parlamentar şi om politic a putut să demonstreze şi nu cred că mai are nevoie de încă un mandat pentru a demonstra ceva. În fond, cetăţenii merită să aibă un parlamentar care să se zbată pentru comunitate, un om dintre ei, un om care reprezintă prezentul şi viitorul.
Anticipaţi o campanie murdară?
CĂLIN BIBARŢ. Cred că avem o problemă de percepţie privind campaniile electorale. Candidaţii, în general, caută să se anihileze reciproc, dezbaterile se poartă împotriva, fie împotriva contracandidatului, fie a formaţiunii politice. Foarte puţine dispute sunt pentru, foarte puţine discuţii pertinente în care comunitateaşi cetăţeanul să fie beneficiarul. Sper într-o campanie civilizată pentru că circ avem destul zilnic.
Ce proiecte aveţi pentru Colegiul 4?
CĂLIN BIBARŢ. Aş dori, în primul rând, să avem o abordare unitară a întregii zone. Sunt decalaje între localităţi cu acelaşi potenţial economic. Deşi cele două oraşe Ineu şi Chişineu–Criş au avut şi perioade de dezvoltare, cred că mai este mult de făcut pe acest palier. Zona rurală are un foarte mare potenţial agricol, insuficient valorificat până în prezent şi aici vorbim de politici agricole care trebuie reglementate prin acte normative. Nu trebuie neglijată nici vecinătatea cu Ungaria şi posibilităţile de colaborare pe proiectele transfrontaliere.
În final, ce mesaj le transmiteţi cetăţenilor din Colegiul 4?
CĂLIN BIBARŢ. Întodeauna alegerile sunt un moment important al nostru şi al comunităţii noastre: în decembrie ne decidem reprezentanţii în Parlamentul României, care vor trebui să nu uite pe cine reprezintă acolo şi pentru ce sunt acolo. Am încredere în puterea de analiză a oamenilor, că vor şti să aleagă între cei care sunt arădeni şi cei veniţi pe aici, între cei care reprezintă prezentul şi viitorul, şi cei care se raportează doar la trecut şi încearcă să-şi mai găsească încă o dată un loc călduţ pentru următorii patru ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!