Aşa cum aţi anticipat, în urmă cu o săptămână, a apărut şi numirea prefectului de Arad. Este o surpriză pentru dv. nominalizarea ?
CĂLIN BIBARŢ. Este bine că, în cele din urmă, s-a reuşit numirea unui prefect şi pentru judeţul Arad. După cum s-a putut observa, au fost mai multe nominalizări, au existat unele ezitări, unii dintre potenţialii prefecţi au anunţat că nu îşi doresc această funcţie. Nu doresc ca fost prefect să comentez numirea noului prefect. Prefectul, indiferent cum se numeşte el, este reprezentantul guvernului României, şi trebuie să se bucure de respectul nostru ca români. Fiecare, la început de mandat, porneşte cu aceste atribute, rămâne ca pe parcurs să confirme sau să infirme încrederea şi respectul arădenilor.
Care a fost motivul pentru care aţi absentat de la numirea prefectului de Arad?
BIBARŢ. Întotdeauna, indiferent de funcţia pe care am deţinut-o, am încercat să particip la toate acţiunile la care am fost invitat. De curând, invitat fiind, am participat la instalarea subprefectului. La fel de bucuros aş fi participat şi la învestirea prefectului, dar la această acţiune pur şi simplu nu am fost invitat. Astfel de momente sunt organizate până în cele mai mici amănunte, protocolul fiind foarte important la acest nivel. Am văzut că în alte judeţe, la astfel de momente, a participat şi vechea conducere şi cea nouă, dându-se astfel un semnal de normalitate instituţională, deoarece prefectura ca instituţie a dăinuit şi va dăinui peste ani, dincolo de oamenii care sunt trecători prin funcţii.
Dar am constatat că nu a fost invitat nici preşedintele Consiliului judeţean şi niciun primar ?!
BIBARŢ. Aici poate fi vorba de o viziune diferită a relaţiei cu administraţia locală. Eu am fost în timpul mandatului meu adeptul unei relaţii de colaborare cu administraţia locală şi nu a unei abordări de superioritate ca reprezentant al administraţiei centrale (guvern); cu atât mai mult cu cât prefectul este numit în această funcţie, iar primarii sunt oameni aleşi în mod direct de către arădeni, motiv în plus pentru a fi respectaţi. Am spus întotdeauna că prefectul, înainte de a fi reprezentantul administraţiei centrale (guvern), trebuie să fie în primul rând un bun arădean, iar acest lucru depinde doar de el.
În timpul mandatului dumneavoastră, accesul dintre Prefectură şi primărie era liber, acum am găsit uşa încuiată?!
BIBARŢ. Posibil să fie un semnal pentru relaţiile dintre instituţii, eu sper să fie doar o greşeală a portarului. Timpul va fi cel care ne va demonstra realitatea.
Ce anume aţi fi dorit să îi transmiteţi noului prefect, la instalare?
BIBARŢ. Să îmi exprim speranţa că va da dovadă de echilibru şi că va reuşi să menţină Prefectura Arad într-o bună relaţionare instituţională cu toate instituţiile statului român. Să nu uite să fie un bun arădean şi în primul rând un prefect al arădenilor.
Să aibe un mandat de succes, dar să nu uite ce spunea Titu Maiorescu: „Păzeşte-te a doua zi după succes”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!