JURNA ARĂDEAN: Ca adjunct al inspectorului şef, pe probleme de ordine publică, vă rog să ne spuneţi ce noutăţi aduce reorganizarea poliţiei în mediul rural?
IOAN HADJIA: În judeţul Arad fostele posturi de poliţie au fost restructurate, fiind înfiinţate secţii de poliţie rurală. Acestea au fost organizate în funcţie de numărul de locuitori al comunelor, situaţia operativă existentă, căile de comunicare şi de suprafaţă administrativă, astfel încât să asigure posibilitatea de a interveni operativ la evenimente.
Câte secţii de poliţie rurală sunt în judeţul nostru şi cum sunt ele organizate?
HADJIA: În prezent avem 10 secţii de poliţie rurală, 3 posturi de poliţie comunală la Vladimirescu, Şiria şi Vinga, şi 2 posturi de poliţie pe vechea structură la Secusigiu şi Macea. Preconizăm că, după darea în folosinţă a podului peste râul Mureş, între Secisigiu şi Pecica, vom „lipi” postul de poliţie Secusigiu la secţia de poliţie rurală Pecica. La o secţie de poliţie sunt arondate între 5 şi 10 comune. În fiecare comună la vechiul sediu a rămas un poliţist care îşi desfăşoară activitatea între orele 08,00 şi 16,00. Celelalte 16 ore sunt asigurate de patrulele de la secţiile de poliţie rurală – câte una sau două patrule pe secţie. Practic, posturile de poliţie nu au fost desfiinţate, aici existând un lucrător, la care localnicii se pot adresa cu problemele pe care le au. Deşi, la această oră, secţiile de poliţie rurală necesită suplimentări de efective, am fost informaţi că structurile de poliţie rurală vor fi completate cu absolvenţi din şcolile de agenţi şi cu agenţi de la poliţia de frontieră, în urma reorganizării acesteia.
Am înţeles că în acest an depistările de material lemnos sunt în creştere. De ce se întâmplă acest lucru?
HADJIA: De la începutul anului până în prezent, poliţiştii din structurile de ordine publică a IPJ Arad au organizat mai multe acţiuni împreună cu reprezentanţii Inspectoratului Teritorial Regim Silvic şi Vânătoare Arad pentru identificarea şi depistarea persoanelor care taie, fură, transportă şi comercializează ilegal material lemnos.
Pe lângă aceste activităţi planificate, aşa cum spuneam anterior, ca urmare a reorganizării poliţiei rurale, în teren, pe raza fiecărei secţii de poliţie, se află permament cel puţin un echipaj de poliţie care controlează transporturile de material lemnos sau intervin la sesizările privind tăierile ilegale. În urma acestor activităţi, efectuate în această perioadă, poliţiştii au întocmit 87 de dosare penale pentru diferite infracţiuni la regimul silvic şi au aplicat 424 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.283.500 de lei, totodată fiind confiscaţi 1.768,6 metri cubi de material lemnos care a fost predat ocoalelor silvice pentru valorificare.
Pe lângă sezonul rece, apropierea sărbătorilor de iarnă prilejuieşte creşterea numărului de infracţiuni silvice. În această perioadă, ca o particularitate, se înmulţesc tăierile ilegale, furturile şi traficul de brazi şi molizi. Din punct de vedere poliţienesc, prevenirea se poate realiza prin suplimentarea numărului de patrule în teren, în special pe timpul nopţii şi prin fermitatea măsurilor luate faţă de cei care taie ilegal pădurea, chiar şi faţă de cei care deţin în proprietate pădurea şi o taie fără a avea aprobare. Ca urmare, se vor intensifica cotroalele în zonele expuse tăierilor ilegale, pe şosele şi în pieţe.
Care sunt principalele cauze care determină furturile de material lemnos şi cum este posibil să se fure „ca-n codru ”?
HADJIA: În urma unor analize efectuate împreună cu reprezentanţii Inspectoratului Teritorial Regim Silvic şi Vânătoare Arad, s-a concluzionat că printre principalele cauze care determină furturile de material lemnos şi tăierile ilegale ar fi dorinţa de obţinere imediată de venituri ilegale sau necuvenite a unor persoane care încearcă să obţină bani uşor având această îndeletnicire; nivelul scăzut al veniturilor locuitorilor din zonele identificate cu tăieri abuzive şi lipsa unor alternative, fapt ce a determinat alegerea ca sursă de venituri, exploatarea şi valorificarea ilegală a lemnului.
Factorii identificaţi că au influenţat tăierile ilegale sunt: neasigurarea corespunzătoare a pazei fondului forestier, lipsa lemnului în zonele deficitare în păduri faţă de nevoile de aprovizionare cu lemn ale comunităţilor locale, „exportul de lemn” – aproape zilnic poliţiştii depistează şi opresc transporturi ilegale de lemne, la ieşirea din ţară, şi implicarea abuzivă a proprietarului în administrarea structurilor silvice private.
Pentru că răspundeţi şi de Serviciul Rutier, care sunt probleme principale ale judeţului Arad din punct de vedere al circulaţiei rutiere?
HADJIA: Principalele probleme, în municipiul Arad şi localităţile din judeţ, le reprezintă consumul de alcool – conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice, traversarea pietonilor prin locuri nepermise şi nerespectarea culorii roşii a semaforului. În urma unei analize efectuate privind accidentele de circulaţie rutieră comise în primele 10 luni ale anului, având ca şi cauză conducerea sub influenţa alcoolului, au fost înregistrate 56 de accidente rutiere, din care cele mai multe în zilele de sâmbăta şi duminică. Ca atare, în ultimele 2 luni am organizat în fiecare weekend acţiuni atât în municipiul Arad, cât şi în judeţ, în imediata apropiere a discotecilor şi barurilor, şi de fiecare dată au fost identificaţi între 8 şi 12 conducători auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice.
Aceste acţiuni se desfăşoară cu efective mărite, scopul fiind descurajarea acestui fenomen ce reprezintă una din cauzele generatoare de accidente rutiere. Am constatat că utilizarea aparatelor etilotest, prin efectuarea unui număr mare de testări, chiar dacă testul este negativ, are ca rezultat prevenirea comiterii de astfel de fapte şi conştientizarea conducătorilor auto asupra metodelor şi mijloacelor de depistare – majoritatea celor testaţi fiind la prima experienţă de acest gen.
De asemenea, vreau să vă spun că, în ultimele 9 luni, urmare a activităţilor de constatare efectuate fie determinate de producerea unor evenimente rutiere, fie a constatărilor directe în teren, lucrătorii de poliţie rutieră au reţinut şi introdus în arest 12 conducători auto. Încercăm să fim mai exigenţi şi fermi în aplicarea legii pentru a descuraja atitudinea unor conducători auto de desconsiderare a legii, pentru a reduce numărul de evenimente rutiere şi implicit a victimelor, creând o mai mare siguranţă participanţilor la trafic. În final, vreau să asigur toţi locuitorii judeţului Arad, şi nu numai pe aceştia, că poliţiştii din cadrul IPJ Arad vor depune toate eforturile astfel încât să le asigurăm un climat de siguranţă şi ordine şi să beneficieze de sărbători liniştite.
Citiți principiile noastre de moderare aici!