Domnule conferenţiar, cum ne-aţi putea descrie sesiunea ştiinţifică internaţională „Concepte actuale în obstetrică şi ginecologie”, pe care aţi organizat-o şi prezidat-o, care s-a desfăşurat în cadrul „Zilelor Academice Arădene” organizate de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”?
GHEORGHE FURĂU: Sâmbătă, 19 mai, Aula Magna a Campusului Universitar „Vasile Goldiş” Arad a fost gazda unui moment ştiinţific de mare valoare reprezentat de Workshopul „Concepte actuale în obstetrică şi ginecologie” prezidat alături de Prof dr Gyorgy Bartfai. S-au adus în faţa comunităţii medicale arădene o serie de teme de actualitate din specialitatea obstetrică-ginecologie prin intermediul prezentărilor de înaltă ţinută academică susţinute de profesori cu renume din străinătate şi din ţară, întrebările şi discuţiile purtate reprezentând o oportunitate şi pentru schimbul de idei între specialişti în domeniu, dar şi baza unei fructuoase colaborări ulterioare.
Ce teme s-au abordat şi care au fost provocările în ceea ce priveşte temele de obstetrică şi ginecologie?
FURĂU:Temele abordate au fost variate şi au cuprins subiecte care generează controverse în lumea obstetricală: operaţia cezariană, managementul naşterii premature, sau tehnici de reproducere umană asistată, dar şi teme de actualitate ginecologică: contracepţia în rândul adolescenţilor, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală şi folosirea unor biomarkeri noi pentru depistarea tumorilor solide. Prezentările au fost susţinute de nume de referinţă din domeniu: Prof. Gyorgy Bartfai – profesor al Universităţii de Medicină din Szeged (Ungaria) şi preşedintele Fundaţiei medicale Egon and Ann Diczfalusy, Prof Hans – Joachim Muhs, profesor al Universităţii din Munster (Germania), Prof Raffaele Ferraro – Universitatea di Sassari (Italia), Dr Tibor Novak – Universitatea de Medicină din Szeged (Ungaria), Conf. Petru Chitulea – Oradea (România) şi Conf. Gheorghe Furău – Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad (România).
Ne puteţi spune mai multe despre ceea ce s-a prezentat şi ce prezentare consideraţi dumneavoastră că a fost cea mai bine documentată?
FURĂU: Cu multă bucurie am să vă răspund că nu s-au putut întocmi clasamente pentru prezentări. Toate prezentările susţinute au fost apreciate şi aplaudate de audienţă, şi pe bună dreptate. Remarc, de asemenea, iniţiativa lăudabilă a conducerii Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” de a acorda fiecărui invitat o plachetă care să marcheze evenimentul şi să arate aprecierea pentru efortul dumnealor.
Astfel, Prof Gyorgy Bartfai, care pe lângă titlurile amininte este şi un membru eminent al boardului Societăţii Europene de Contracepţie, a trecut în revistă metodele actuale de contracepţie şi particularităţile contracepţiei în rândul adolescenţilor. S-a insistat asupra cadrului legal de prescriere şi asupra necesităţii informării corecte a tinerilor, dar şi a părinţilor acestora.
Prof Hans Joachim Muhs, şeful Clinicii de Obstetrică, Ginecologie şi Senologie Clemens din Munster (Germania) a prezentat noile principii şi tehnici în managementul cancerului de sân, dar şi rezultatele cercetărilor desfăşurate în clinica pe care o conduce pentru descoperirea şi aplicarea unor biomarkeri noi care să permită depistarea tumorilor maligne solide în stadii incipiente. De asemenea el a apreciat modul de dezvoltare a laboratorului de cercetare al UVVG şi s-a arătat deschis pentru o colaborare ştiinţifică în acest domeniu. Prof. Raffaele Ferrara, profesor asociat la Universitatea Sassari din Napoli (Italia) a prezentat aspecte teoretice şi protocoale în domeniul reproducerii umane asistate. Dr Novak Tibor (şeful compartimentului de Obstetrică Patologică al Clinicii de Obstetrică-Ginecologie din Szeged) a adus o serie de elemente grafice care au făcut ca prezentarea sa despre managementul prematurului să fie foarte bine primită de către audienţă.
Conf Petru Chitulea (şeful secţiei de Ginecologie a Maternităţii din Oradea) a abordat un subiect controversat atât în comunitatea medicală, cât şi în mass-media, operaţia cezariană. Prezentarea sa, una de înaltă ţinută academică, dar în acelaşi timp deosebit de amuzantă, a generat numeroase discuţii legate de indicele actual de aprox 50% al operaţiei cezariene atât în clinicile din vestul României, cât şi în ţările reprezentate de speakeri. În final, Dr. Cristian Furău a prezentat principalele caracteristici ale bolilor cu transmitere sexuală în contextul rezultatelor şi concluziilor mai multor studii ale Direcţiei de Sănătate Publică Arad. S-a insistat asupra managementului infecţiei HIV/SIDA, discutându-se apoi despre similitudinile şi diferenţele de management în ţările de provenienţă ale invitaţilor.
Cum au fost primite prezentările de către audienţă?
FURĂU: Subliniez că în condiţiile în care la aceiaşi oră se mai desfăşurau multiple alte secţiuni ale „Zilelor Academice Arădene”, în sală au fost prezente pe parcursul celor 4 ore ale workshopului aprox 80-100 de persoane, fapt remarcat şi apreciat şi de către invitaţii din străinătate. De asemenea, poate unul dintre cele mai îmbucurătoare aspecte a fost reprezentat de participarea activă a publicului, care a pus întrebări relevante lectorilor iscând astfel discuţii ştiinţifice de înaltă ţinută.
Cum apreciaţi posibilităţile de colaborare cu partenerii din străinătate?
FURĂU: La sfârşitul prezentărilor speakerii au fost invitaţi de către doamna Rector, Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, la o întâlnire într-un cadru informal, unde s-au discutat posibilităţile de dezvoltare a unor programe ştiinţifice comune şi s-au pus bazele unei fructuoase colaborări. Probabil prima ocazie cu adevărat importantă de colaborare va fi cu ocazia celui de-al VI-lea Simpozion Anual Ştiinţific al Fundaţiei Egon and Ann Diczfalusy pe care Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” va avea onoarea să îl organizeze în toamna acestui an.
Care au fost cuvintele de rămas bun ale invitaţilor?
FURĂU:Concluzia invitaţilor din străinatate a fost că Aradul se poate considera un centru academic important şi că au fost bucuroşi să participe la cea de-a XXII-a ediţie a „Zilelor Academice Arădene”. Cu toţi au afirmat că acest eveniment a fost doar primul dintr-o lungă serie ce va urma şi că vor reveni cu plăcere de fiecare dată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!