J.A.: Cum se vede politica de astăzi prin ochiul experimentat al unui om care a făcut cu adevărat politică, la cel mai înalt nivel?
C.T.I.: Conceptul de politică s-a diluat. Acest lucru s-a întâmplat nu din cauza factorilor externi, criză economică, socială, intervenția DNA etc. ci din cauza încălcării principiilor care unesc oamenii pentru un bine general. Cuvântul dat, urmarea unor pași prestabiliți și acceptați de majoritatea membrilor unei echipe, construirea și dezvoltarea partidelor pe bază de armonie, colegialitate, respect, toate acestea par a fi dispărut din peisajul politic, indiferent de partid. Protestele din Piața Victoriei au transmis un mesaj clar, lipsit de echivoc. Modul pașnic în care s-au derulat ne arată că românii nu mai au încredere nici în corectitudinea și nici în capacitatea unui partid de a guverna țara. Dar, dacă până acum a fost doar neîncrederea și o atitudine pasivă față de ce se întâmplă în țară, în ultimii ani românii au arătat că ei știu ce vor de la instituțiile statului și de la partide politice.
J.A.: Cum apreciați activitatea Guvernului Grindeanu?
C.T.I.: Acest Guvern a fost instalat în urma unui vot popular suficient de consistent pentru a-și impune agenda politică prezentată în campania electorală. Gândurile ascunse ale domnului Dragnea ne-au arătat că acest Guvern are o agendă dublă. Dincolo de promisiunile făcute pentru bunăstarea românilor, prin măsurile luate se observă încercarea de a scoate basma curată oameni cu probleme penale. Se pare că românii au devenit mult mai sensibili la faptele de corupție ale politicienilor și din cauza Ordonanței 13, Guvernul Grindeanu a intrat foarte rapid în etapa de erodare. Din păcate opoziția nu a reușit să capitalizeze aceste greșeli.
Un prim pas ar fi eliminarea din vocabularul membrilor PNL cuvintele “noi” și “voi”.
J.A.: PNL a intrat în procesul alegerilor interne de jos în sus. Ce credeți că ar trebui să facă pentru a redobândi tot electoratul de dreapta?
C.T.I.: PNL se află momentan într-o situație delicată în urma obținerii unui procent nesatisfăcător la ultimele alegeri parlamentare și de aici putem trage multe concluzii. Sper ca din greșelile făcute să fi învățat ceva pentru a nu le repeta. Un prim pas ar fi eliminarea din vocabularul membrilor PNL cuvintele “noi” și “voi”. Consider că trebuie să trecem peste aceste bariere, iar în noua structură de conducere să regăsim oameni cu adevărat valoroși, fără să fie încadrați în apartenența la o echipă sau alta, din trecut sau din prezent. Pot spune că această competiție este necesară pentru binele Partidului Național. Dar poate fi nocivă, dacă ea va fi doar de formă. Consider că partidul trebuie să găsească resursă internă pentru un viitor președinte.
J.A.: Și PNL Arad se pregătește de alegeri. Ce părere aveți despre candidaturile exprimate, dumneavoastră veți candida?
C.T.I.: Cred că lucrurile se pot schimba după aceste alegeri dacă factorii de decizie actuali vor înțelege că au adus multă erodare filialei și că este cazul să facă un pas lateral pentru binele PNL Arad. Dacă privim cu atenție mandatul actualei echipe de conducere putem observa cu ochiul liber că deciziile luate de ei au dus la deteriorarea relației între colegi, iar proastele rezultate nu s-au lăsat prea mult așteptate. Dacă nu înțelegem aceste lucruri riscăm ca din cea mai puternică filială PNL să devenim o filială de pluton. Vor fi ședințe în colegii și la unele dintre ele voi participa. Ca deputat, senator și ministru nu m-am dezis de munca politică reală pentru organizația națională și cea județeană. Ba mai mult, mi-am exprimat în nenumărate rânduri îngrijorarea față de cei care au preluat frâiele partidului și regretul față de armonia pierdută din echipă. Sper totuși că lucrurile vor fi corectate de către baza partidului chemată la votul intern.
Citiți principiile noastre de moderare aici!