Care sunt tendinţele la cumpărarea de carte?
Corina: În 2010 s-au vândut cu 25 % mai puţine cărţi decât în 2009 şi cu 50% mai puţine decât în 2008. Cred că aceste cifre vorbesc de la sine despre faptul că vânzarea de carte este în cădere liberă.
Ce motive credeţi că ar fi?
Corina: Cred că diminuarea veniturilor populaţiei şi, în primul rând ale bugetarilor, care înseamnă un segment important în cumpărătorii de carte, ar fi cel mai serios motiv. Apoi…Internetul, care, după mintea mea, oferă informaţie dar nu cultură, însă tinerii, probabil din comoditate, îl folosesc şi renunţă la citit; nu s-au alocat fonduri pentru biblioteci şi pentru achiziţie de carte la cadrele didactice; şi, nu în ultimul rând, e-book-ul (cartea electronică).
Totuşi, ce carte se caută şi cine mai sunt cititorii ce vin în librărie?
Corina: Se vinde multă carte de paranormal, ezoterism, carte practică şi de hobby, literatură premiată. Cumpără carte mai mult cei de peste 40 de ani şi, tot din păcate, mai puţini tineri.
Ce faceţi la Librăria Corina pentru a veni în întâmpinarea cititorilor?
Corina: Au rămas la loc de cinste tradiţionalele lansări de carte. Între ultimele evenimente de acest gen aş aminti lansarea volumului „Codul lui Oreste”, în prezenţa autorului, Oreste Teodorescu, la care a fost foarte multe lume…
Ştiu că aţi avut şi o idee deosebită pentru a vinde cărţi…
Corina: Probabil vă referiţi la acele „Cadouri de carte”… Erau un fel de cărţi postale (ilustrate) cu valoare, care puteau fi oferite cadou, la diferite prilejuri, iar cel care le primea urma să vină în librărie şi să îşi aleagă ce doreşte în limita sumei respective. Am vrut să nu fie în dificultate cel care doreşte să ofere o carte şi nu ştie exact ce ar putea să aleagă ca să-i placă celui ce o primeşte. Interesant este însă că în librărie s-au întors mai puţine din câte am vândut, semn că sunt şi din aceia care nu mai apreciază cartea nici dacă e primită cadou.
De o bună vreme organizaţi „Seara de lectură” pentru a prezenta noi apariţii editoriale; cum este apreciată?
Corina: Am iniţiat „Serile de lectură” în vara anului trecut pentru a le face „cunoştinţă” cu noile cărţi prin intermediul unei voci cu rezonanţă, cea a cunoscutului actor Ovidiu Ghiniţă. Aş aminti printre cele mai reuşite, „serile” când actorul Ghiniţă a citit din „Ana-Maria şi îngerii” de Radu Albulescu, „America fără etaje” de Ilf şi Petrov, „Micul Prinţ” de Saint Exupery, „Aventurile lui Habarnam” de Nikolai Nosov, „Peter Pan” de J.M. Barrie, „Mary Poppins” de L.P. Travers…Şi aş menţiona că publicul cel mai numeros a fost la lecturile din cărţi pentru copii.
Care credeţi că va fi viitorul cărţii?
Corina: Multă lume vorbeşte despre moartea cărţii pe suport de hârtie. Eu însă nu cred că o să dispară pentru că mai sunt dintre aceia care vor să simtă cartea, s-o miroase, s-o atingă. Dar, probabil, aşa cum am spus la început, perioada de criză, lipsa banilor îi obligă pe oameni să aleagă între ce să pună pe masă şi carte şi opţiunea este, firesc, în defavoarea hranei spirituale. Sper că atunci când oamenii o vor duce mai bine se vor întoarce în librării. Mai sper că vor exista şi programe la nivel naţional, de Guvern, în sprijinul cărţii, când vor conştientiza că un popor nu poate exista fără cultură.
Carte de vizită
Corina Moldovan
• Născută la 23 aprilie 1963, la Arad
• Absolventă a Liceului Pedagogic „D. Ţichindeal”
• Licenţiată a Facultăţii de Filologie, Univ. Timişoara
• Manager la Librăria Corina
Lansare cu Principele Radu
Principele Radu al României va lansa marţi, 25 ianuarie, ora 14, la Librăria Corina (str. Mihai Eminescu, nr. 2-4) volumul de publicistică „Provizoratul istoric”, apărut anul trecut la editura Polirom. Cartea cuprinde articole, eseuri, declaraţii şi conferinţe din anii 2007-2010.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!