JURNAL ARĂDEAN. Sunteți de opt ani primar al comunei Seleuș. Cum a fost această perioadă și ce proiecte importante ați pus în practică?
CRISTIAN BRANC. A fost o perioadă în care s-a muncit mult și s-au realizat proiecte serioase pentru oamenii din Seleuș. Am venit la primărie cu dorința de a face ceva pentru oameni, iar schimbările sunt vizibile. Pot spune că în această perioadă a fost un volum mare de muncă, depus de echipa mea din Primărie. Pe de altă parte, au existat rezultate notabile, pe care oricine le poate vedea cu ochiul liber. Comuna Seleuș s-a schimbat radical în acești opt ani, iar schimbarea de care vorbesc este una pozitivă.
Concret, despre ce proiecte vorbiți?
CRISTIAN BRANC. Au fost foarte multe. Voi trece în revistă doar câteva dintre acestea, pe care le consider mai importante. De departe cel mai important proiect a fost cel prin care am accesat 2,5 milioane de euro, fonduri europene, proiect ce a presupus asfaltarea drumului Iermeții, asfaltarea unor drumuri din comună, căminul cultural din Moroda și realizarea unui after-scool în Seleuș. Un alt proiect important a fost acela prin care am asfaltat peste opt kilometri de drumuri și cel prin care am finalizat aducțiunea de apă. De asemenea, modernizarea tuturor școlilor din comună a fost un proiect important, având în vedere faptul că peste 300 de copii învață în aceste unități.
Ce proiecte aveți în derulare și cât sunt ele de importante pentru oamenii din Seleuș?
CRISTIAN BRANC. Vreau să vă spun că din punctul meu de vedere toate proiectele sunt importante. Unele au o greutate mai mare, dar să știți că toate sunt făcute cu scopul de a ajuta oamenii din Seleuș, Iermata și Moroda. Revenind la proiecte, în derulare avem asfaltarea unor drumuri din comună, investiție ce se ridică la două milioane de euro. Un alt proiect este cel al noii grădinițe care se ridică în Seleuș și valorează 700.000 de lei. Acesta va fi finalizat în cursul lunii septembrie, iar copiii de grădiniță vor avea condiții mult mai bune pentru a-și desfășura activitatea. Un alt proiect este cel de ridicare a unei capele în Seleuș, proiect ce urmează a fi avizat de Consiliul Județean Arad. Cert este că la Seleuș se muncește, proiecte există, iar beneficiarii vor fi locuitorii.
Ce vă propuneți să faceți în perioada următoare? Ce obiective mai aveți de realizat?
CRISTIAN BRANC. Obiective am multe și îmi doresc să le pun în practică în anii care vor veni. Acestea vizează finalizarea asfaltărilor, astfel încât toată comuna să aibă drumuri de bună calitate. După ce se va finaliza proiectul aflat acum în lucru (n.r. de asfaltare) vom continua cu partea a doua, prin care vom finaliza asfaltarea în toate localitățile comunei noastre. De asemenea, extinderea rețelei de apă și introducerea canalizării în toată comuna Seleuș reprezintă un proiect de viitor. Proiectul A fost depus la Ministerul Dezvoltării și depășește ca valoare trei milioane de euro. Vor fi două magistrale și subtraversări, astfel că nu vor fi afectate trotuarele din fața caselor.
Un alt lucru important este cel prin care ne propunem ca în localitatea Moroda, în sediul vechii primării, să amenajăm un dispensar medical ultramodern și un punct de lucru pentru Primăria Seleuș, acolo unde oamenii vor veni să își obțină certificatele de producător, adeverințe, să plătească impozitele, etc.
De asemenea, școlile din Seleuș, Iermata și Moroda vor fi modernizate, printr-un proiect de peste 500.000 de euro. În acest fel, prin depunerea acestui proiect, am evitat desființarea școlii din localitatea Moroda.
Tot la capitolul educație, îmi propun ca din toamna acestui an să extindem programul after-scool pentru toată școala. Îmi propun să susținem din bugetul local acest demers, astfel încât nici un părinte să nu mai bage mâna în buzunar. Doresc să avem after-scool gratuit, și mă voi gândi la o soluție pentru a pune în practică acest lucru.
Există anumite probleme cu crescătorii de animale din comună?
CRISTIAN BRANC. Există unele probleme din pricina unor modificări legislative. Pășunea de aproximativ 1.300 de hectare este concesionată către Asociația Crescătorilor de Animale. Din subvenția primită de la APIA se întreținea pășunea, se plătea paza și se cosea, iar fânul era dat gratuit crescătorilor de animale. Acum nu se mai poate depune la APIA cererea pentru subvenție decât în mod individual. M-am sfătuit cu consilierii mei și am ajuns la concluzia că asociația va trebui să semneze un contract cu fiecare crescător pentru plata unei redevențe către Primăria Seleuș, deoarece în comună sunt 136 crescători de animale și aproximativ 3.000 de locuitori. Este normal ca toți cetățenii să beneficieze de avuția comunei. Pășunea fiind intabulată, va trebui plătită o redevență, conform legii, de 40 de euro pe hectar, urmând ca din diferența primită ca subvenție crescătorii de animale să întrețină pășunea în mod corespunzător.
Având în vedere această situație, îi invit pe crescătorii de animale la o discuție care va avea loc duminică, 10 aprilie, ora 14 la Căminul Cultural Seleuș.
În ceea ce privește politica, veți continua cu aceeași echipă de consilieri locali?
CRISTIAN BRANC. Echipa a rămas cu același spirit de echipă, pentru binele comunei Seleuș, dar viața merge înainte și, din păcate, unii din vechea echipă au ales alt drum în viață. În momentul de față cred că avem o echipă mult mai puternică decât în 2012. Important este ca seleușenii să vină alături de mine, așa cum au făcut-o de fiecare dată. Împreună suntem mai puternici și putem obține rezultate importante pentru comunitatea noastră.
Citiți principiile noastre de moderare aici!