Domnule ministru, ce impresie v-au lăsat spitalele arădene pe care le-aţi vizitat?
CSEKE. Am fost în săptămânile ce s-au scurs de la investirea mea în funcţie în şapte judeţe şi am vizitat deja în jur de 15 de spitale şi centre de sănătate. Pot să vă spun că situaţia este asemănătoare în toate locurile: sunt spitale mai bine gospodărite şi sunt altele mai puţin bine întreţinute, şi acestea pot fi în chiar acelaşi oraş. Sunt unii manageri mai dedicaţi datoriei decât alţii, sunt primării care îşi asumă mai mult responsabilitatea pentru gospodărire. Sunt secţii ale aceluiaşi spital mai bine îngrijite, unele sunt renovate, altele mai aşteaptă fondurile sau doar începerea lucrărilor. Este la fel, de fapt, şi în judeţul Arad. Am găsit aici şi o situaţie mai specială: aveţi două spitale mari care se dezvoltă într-un fel în paralel, având aceleaşi secţii. La un moment dat va trebui luată o decizie privind dezvoltarea lor, pentru că nu-mi imaginez că pot fi susţinute două spitale cu aceleaşi specializări – dar aceasta va fi o decizie ce va putea fi luată de autorităţile locale şi judeţene, conformându-se nevoilor locale sau regionale.
Aţi afirmat că aţi avut o „întâlnire fructuoasă” cu cadrele medicale arădene. Ce nu ştiaţi şi aţi aflat de la ele?
CSEKE. După cum v-am mai spus, sunt într-un tur al ţării şi în fiecare locaţie ţin să mă întâlnesc cu reprezentanţii angajaţilor din sistemul medical. Eu nu sunt medic, sunt jurist, vin din afara sistemului medical şi aş putea spune că în fiecare judeţ am mai învăţat câte ceva despre viaţa celor care lucrează în sistem şi despre situaţiile cu care se confruntă. Ca să vă dau un exemplu din Arad: mi s-a atras atenţia asupra faptului că farmaciile de la spitale au personal foarte redus şi că această funcţie nu este una foarte populară. Vom analiza şi acest aspect.
De ani de zile, Spitalele Judeţean şi Municipal din Arad se chinuie să achiziţioneze câte un computer tomograf. Dacă la Municipal problema e ca şi rezolvată graţie unui proiect derulat cu Spitalul din Mako, Ungaria, la Judeţean nu a fost încă identificată sursa de finanţare. Cum vede Ministerul Sănătăţii rezolvarea acestei probleme?
CSEKE. Ministerul Sănătăţii are resurse limitate, mai ales în acest an de criză. Acest fapt se răsfrânge desigur şi asupra dotărilor cu echipamente de specialitate ale spitalelor. Cu toate acestea, sper să se rezolve în curând şi situaţia de la Spitalul Judeţean; mi s-a atras atenţia asupra acestei probleme şi în cadrul vizitei mele la Arad. Am afirmat de mai multe ori: în anul 2010 nu vor fi minuni în sistemul de sănătate din România, dar vom face tot posibilul să „mişcăm” sistemul, să avansăm spre acea situaţie dorită de noi toţi în care, într-adevăr, să avem serviciile pe care le merităm în anii 2000 în Uniunea Europeană.
Aţi participat la inaugurarea spitalului clinic privat „Genesys” din Arad. Cât de importante credeţi că sunt investiţiile private în domeniul medical?
CSEKE. Sistemul sanitar, împreună cu toate componentele sale, este un sistem dezvoltat în interesul cetăţeanului, el fiind în centrul acestui sistem, indiferent că vorbim de serviciile de stat sau cele private. Există unele domenii pe care sistemul sanitar de stat nu le poate acoperi. De exemplu, centrele de îngrijiri paleative pentru tratamentul complex al bolnavilor în fază terminală. În aceste domenii este binevenită prezenţa unităţilor private.
Ridicarea unui nou spital judeţean în Arad este un proiect de care se vorbeşte de câţiva ani. Ce va aduce nou 2010, în această privinţă?
CSEKE. Construcţia Spitalului Judeţean Arad este un plan asumat de o altă guvernare decât cea prezentă, în alte condiţii financiare decât cele prezente. În anul 2010 nu vom putea iniţia noi investiţii în sistem, eventual vom putea continua unele începute. Cu speranţa că vor fi identificate resursele financiare în anul 2010 pentru contractarea şi execuţia lucrării, proiectul rămâne în vizorul nostru.
Pe vremea vechii conduceri a Ministerului Sănătăţii, fabrica de seringi Sanevit Arad urma să facă parte din noua Companie Farmaceutică Română. Care e situaţia actuală?
CSEKE. Poate vă dezamăgesc, dar această intenţie a rămas la stadiul de idee, nu s-a ajuns nici măcar la dezvoltarea unui proiect. Vom analiza în perioada următoare situaţia acestei societăţi.
CARTE DE VIZITĂ
Cseke Attila-Zoltan s-a născut la 9 iunie 1973, în oraşul Marghita, judeţul Bihor. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Oradea (2000), are studii postuniversitare în Drept public şi un master în Drept privat. Este membru UDMR din 1997, în 2003 a devenit vicepreşedinte al UDMR Bihor, iar în 2007 a devenit vicepreşedinte al UDMR la nivel naţional. Între 2007-2008 a fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului (mandatul Tăriceanu). La alegerile parlamentare din 2008 a fost ales senator în Colegiul 1 Bihor. Din decembrie 2009 este ministrul Sănătăţii în Guvernul Boc.
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!