Jurnal arădean: Bună ziua! Domnule senator, știm deja că ați contribuit decisiv la depășirea unui moment dificil pentru județul Arad. Care este sentimentul dumneavoastră acum?
Adrian Wiener: Vă salut! Legat de contribuția mea, vă asigur că mi-am făcut doar datoria de medic și de om. Mai apoi, încă suntem departe de a depăși cu adevărat criza medicală. Trebuie să respectăm în continuare măsurile de distanțare socială, să ne protejăm, pe noi și pe cei de lângă noi. Personal sunt precaut, avem în continuare un sistem medical fragil, iar riscul să crească numărul de îmbolnăviri se menține.
Faptul că am repus în parametri normali spitalul COVID din Grădiște evident că mă bucură. A fost un efort comun, pentru care țin să mulțumesc echipei medicale, societății civile. Oamenii s-au mobilizat și așa am trecut peste momentele cele mai dificile, ceea ce îmi dă satisfacție și totodată încredere.
JA: Aveți încredere că se va întâmpla ce anume?
A.W: Am încredere că efortul de a schimba lucrurile în România nu este zadarnic. Că vom reuși să avem un stat care își respectă cetățenii, care le oferă grija de care au nevoie. Că vom avea spitalele la care visăm, școlile și șoselele pe care ni le dorim.
Exact pentru acest lucru am decis la un moment dat să mă implic în politică. Pentru că vedeam cum lucrurile se degradează, cum cei care ne conduc sunt tot mai incapabili să gestioneze problemele comunității. Acum avem la conducere politicieni care nu știu sau nu mai știu ce este aceea o meserie, care nu mai trăiesc viața unui om de rând. Evident că nu au cum să vină cu soluții, ei fiind rupți de realitate. Acum trei ani și jumătate am fost ales senator și în același timp am continuat să practic meseria de medic, cu o fracțiune de normă, cât mi-a permis timpul. Am considerat că astfel voi fi un politician mai bun, că voi putea scrie legi în cunoștință de cauză, legi care să aducă binele în viața oamenilor. Iar acum, mai mult decât oricând, s-a văzut că a fost o decizie bună.
JA: Fără îndoială că a fost. Dar ce ajută mai mult, meseria sau politica?
A.W.: Ambele sunt folositoare dacă sunt practicate cu onestitate. La fel cum ambele dau rezultatele cele mai bune dacă au în spate vocația. Așa cum medicul trebuie să se gândească la binele pacientului, politicianul trebuie să urmărească binele cetățenilor. Politica are o influență covârșitoare în viața noastră, a tuturor.Un bun profesionist înțelege foarte bine conceptul de responsabilitate, absolut necesar unui politician. Ca medic, orice decizie poate duce la salvarea unei vieți sau dimpotrivă. Nu-mi pot permite să greșesc. În schimb, vedem astăzi o seamă de politicieni total iresponsabili, ale căror decizii sunt dezastruoase: bani risipiți, servicii publice de proastă calitate, sărăcie. Aceștia nu sunt preocupați de binele societății, ci de al propriei persoane, cel mult de al grupului din care fac parte.
Niciodată nu am pus pe primul loc interesul politic. Tocmai de aceea, nu am ezitat nicio clipă să îmi asum conducerea spitalului Covid. Aradul trecea printr-o situație de criză și nu o puteam depăși decât cu o conducere profesionistă. Poate că exact asta este lecția care trebuie învățată din această pandemie.
JA: Conducere profesionistă? Acesta este modelul USR?
A.W.: Desigur. USR a apărut ca urmare a implicării unor oameni care, la fel ca mine, au înțeles că nu mai putem aștepta ca lucrurile să se rezolve de la sine. De 30 de ani sperăm că România va deveni un stat modern și eficient și degeaba. Trebuie să punem mâna și să o facem chiar noi.
Și nu suntem deloc puțini. Sunt peste 25 de mii de membri ai USR în toată țara. Alături de noi sunt colegii de Alianță, cei din PLUS. Am câștigat deja încrederea câtorva milioane de români și suntem deciși să mergem mai departe. Pentru că se aseamănă foarte mult, cele două partide sunt acum angrenate într-un proces de contopire.
Noul partid care va rezulta din fuziunea USR și PLUS va oferi României exact acea guvernare profesionistă și responsabilă de care vorbeam. Personal, sunt implicat în elaborarea programului de guvernare din domeniul sănătății. Sunt multe lucruri de făcut, multe reforme de aplicat.
JA: Care sunt șansele de reușită?
A.W.: Sunt convins că vom reuși. Acum patru ani, prea puțini credeau că USR va intra în Parlament. Am făcut-o și am arătat românilor dedesubturile acestei instituții. Am reușit să blocăm un PSD disperat să scape de justiție. Acum un an, Alianța USR PLUS a fost foarte aproape de a ocupa locul secund la alegerile europarlamentare.
Mii dintre colegii din USR și PLUS au făcut și fac exact ceea ce am reușit eu la Arad: am demonstrat că dacă muncim și ne facem treaba bine, lucrurile funcționează. Am reușit la nivel micro, vom reuși și la nivel macro.
În acest timp, o parte din vechii politicieni s-au gândit la achiziții bănoase, profitând de situația de criză. Noi ne-am gândit la cei care ne-au ales, la cetățeni, la a-i proteja. Și am arătat că suntem în stare să aducem profesionalism și onestitate în administrație, că putem avea rezultate. Sperăm ca oamenii să aibă încredere în noi, cei care am demonstrat că putem salva România.
Aradul trecea printr-o situație de criză și nu o puteam depăși decât cu o conducere profesionistă – Adrian Wiener
Trimite articolul
Xcineva e in campanie electorala? e cam penibila treaba… dar noa…