Jurnal arădean: Domnule Wiener, la finalul anului trecut ați fost (re)ales în Parlamentul României, de această dată în calitate de deputat și într-o nouă conjunctură politică. Ce este diferit, până acum, în acest nou mandat?
ADRIAN WIENER: USR-PLUS este acum la guvernare. Avem aleși locali. Suntem parte activă a vieții politice din România și putem schimba felul în care este administrată și guvernată România. Avem chiar datoria aceasta; am început să schimbăm felul în care structurile de stat funcționează și se raportează la cetățean. Vom continua să aducem pe agenda publică teme importante, ignorate timp de 30 de ani – transparență, responsabilitate, meritocrație. Până la urmă este vorba de normalitate în exercițiul funcției publice. Spre exemplu, încă așteptăm un răspuns de la PNL Arad, la 6 luni de la alegerile locale, privind oferta de parteneriat pe plan local. Sigur că pentru dânșii poate fi un disconfort politic să negocieze obiective și să partajeze ulterior responsabilitățile, dar adaptabilitatea fără compromisuri în politică cred că e cea mai solidă abilitate. Înțelegerile subterane sau manipularea mediatică cred că sunt instrumente politice de care arădenii s-au săturat. Sper încă la o decizie matură și angajantă – un parteneriat pentru Arad.
JA. Care sunt obiectivele dumneavoastră în noul mandat?
A.W.: Suntem într-o coaliție de dreapta care are câteva imperative clare în mandatul acestei guvernări: gestionarea pandemiei și a campaniei de vaccinare, reforma statului – a tuturor domeniilor sectoriale – și relansarea economică. Responsabilitățile noastre, la fel așteptările oamenilor, sunt uriașe. USR-PLUS are ministere foarte grele – Transporturi, Economie, Sănătate, Justiție. O altă mare responsabilitate este structura de absorbție a fondurilor europene din noul exercițiu financiar 2021-2027, fie că vorbim de Programul Național de Redresare și Reziliență, fie de celelalte programe operaționale. Este responsabilitatea guvernării ca România să profite la maxim de această șansă uriașă de relansare economică, de dezvoltare cu adevărat durabilă a țării noastre. Vorbim de tranziție digitală, de marea infrastructură de transport, de construcția de spitale sau tranziție verde.
Personal, am obiective clare mai ales în reforma sistemului public de sănătate, în dezvoltarea versantului de prevenție. De la 1 aprilie va intra în vigoare legea pe care am inițiat-o privind limitarea adaosului de acizi trans industriali în alimentele românilor. E un mare pas spre civilitate alimentară, un pas care va salva multe vieți, dar avem multe alte lucruri de făcut privitor la prevenție, depistarea precoce, accesul la sistemul de sănătate și calitatea actului medical.
J.A.: Suntem încă în pandemie. Ce credeți că s-a schimbat în societate față de anul trecut?
A.W.: Ne aflăm, din păcate, într-o perioadă foarte grea, o perioadă care ne împovărează pe toți. Suntem în plină exacerbare a pandemiei – suntem la debutul valului 3, este evident acest lucru. Numărul de cazuri crește zilnic, iar sistemul de sănătate și așa deficitar și disfuncțional își atinge limitele. Personalul medical este demonizat pe alocuri, decredibilizat constant, goliți de umanitate, de dreptul la propria imagine; practic, pentru unii, cadrele medicale au devenit exponenții și depozitarii întregului rău scos la suprafață de această catastrofă pandemică, adevăratul inamic din acest război. Sigur că această neîncredere, cultivată chiar, erodează constant capacitatea de interacțiune firească dintre medic și pacient – componentă organică a actului medical.
Pe de altă parte, oamenii sunt obosiți de povara temerilor, permanent expuși bombardamentului de știri și informări, uneori contradictorii. Riscul este perceput de mulți dintre noi din ce în ce mai îndepărtat și impersonal. Din păcate, anxietățile sociale, frustrările oamenilor, suferința prin care trecem- ca societate în ansamblu sau ca indivizi- sunt exploatate fără scrupule de diverși politicieni iresponsabili și cinici.
Suntem și în plină campanie de vaccinare, o campanie care, în ciuda faptului că ia avânt are și sincope. Cel mai recent caz – anularea abuzivă și nejustificată a programării la vaccinare a unora dintre profesorii arădeni. Sigur că astfel de situații sunt de natură să decredibilizeze arhitectura intrinsec etică a acestui proces de vaccinare.
Cu toate acestea, vaccinarea rămâne cu siguranță principala armă a luptei cu această pandemie. Fiecare dintre noi, umăr la umăr, putem să recuperăm lumea așa cum o știam.
J.A.: Ce mesaj doriți să transmiteți arădenilor?
A.W.: Cred că cel mai important lucru este să ne păstrăm încrederea. Să găsim permanent resurse de optimism pentru viitor. Cu siguranță vom trece peste această grea încercare. Cred că reacțiile umorale, ura pe care unii încearcă să reașeze noul firesc al societății românești ne arată cât de aproape putem fi să pierdem cu toții acest război. Speranța mea este că vom trece găsind totodată rezerve nebănuite de umanitate, de empatie; construind.
Trimite articolul
XMai pregateste si asta alte tunuri…
vai de noi cu asa sistem de sanatate unde mor oamenii sedati si legati de paturi de maini si de picioare mai ceva ca la Jilava dupa cum spun bunicii nostri
Povesti din romanul 😂Sacul cu strunfi _ editura usr Arad
Am obiective clare în reforma sistemului public de sănătate”….. zise mercenarul sistemului ticalosit …
E pana la urma doctor sau nu e doctor? doctor sau medic nu e tot una…
Urlătorii, nu au cum să aibă obiective clare, ei sunt doar o adunătură de retardați , știu doar să urle.
Sincer, sunt dezamagit de “reforma” dr.Wiener…..de la dansul special ma asteptam la mult mai mult! Sau nu vrea sa supere sefu’ si parteiul?!
Domnule senator, printre prioritățile astea clare nu ar fi rău să se transparentizeze dar în mod real, unde se scurg banii din sistemul de sănătate. Miliarde de euro plătite de români și veșnic auzim placa ”nu mai avem fonduri”. Pe ce se duc aceste fonduri ? Foarte mulți cetățeni care plătesc lună de lună mii de lei către CAS iar când au nevoie, 1 din 1000 poate, dacă nu ai bani sau nu ești dispus să plătești cash poți să crăpi că pe nimeni nu interesează. Analize medicale, examene tomograf, CT, medicamente compensate nu mai găsești pe bilet de trimitere de la medic decât peste 2-3 luni sau mai încolo, acesta este răspunsul de fiecare dată. Dar dacă ești dispus să plătești cash și imediat, ți se poate face un CT și în ziua următoare. Este o adevărată bătaie de joc și o adevărată mafie care își bate joc de cetățeni. Păi până peste 3 luni când te programează, prin CAS la un CT poți să dai ortul popii și nu toată lumea are bani să plătească cash ca să fie rezolvat ”mâine” și nu peste 3 luni Sunt probleme reale. Nu este posibil ca pe bani cash să se poată face ”mâine” iar pe asigurarea pe care ai plătit-o toată viața, doar după 3 luni. Ar fi multe de spus și de analizat. Poate veți ține cont și de astea printre prioritățile dvs.
wiener manager la spital: el a facut tot ce a putut, dar nu au fost bani suficienti.
Alt manager la spital: managerul este incompetent, zice wiener.
kkt,ai fost director la spital si n-ai facut nimic,de ce ai face acum?ai devenit politruc!