Directorul Poliției Locale Arad, Adrian Toma vorbește despre schimbările majore din instituția pe care o conduce.
Arad. Am dorit să oferim un răspuns miilor de arădeni care în ultimii ani ne-au spus că străzile orașului nostru sunt sub asediul oamenilor străzii, al boschetarilor, dar și că poliția locală nu este prezentă pe străzi și că angajații ei stau prin birouri, că noaptea le este frică să se plimbe prin Zona Stației CFR, prin Boul Roșu, Piața Avram Iancu, Fortuna etc. Am discutat pe acest subiect cu directorul Polițeii Locale Arad care ne explică ce a făcut până acum și ce planuri are pentru viitor. Am aflat că s-a început o campanie unitară pentru a stopa fenomenul cerșetoriei și a prezenței oamenilor străzii în municipiu. Că banii proveniți din cerșit vor fi confiscați, că proprietarii clădirilor abandonate vor fi forțați să își curețe și securizeze proprietățile. Dar și că în perioada următoare vor fi anagajați polițiștii locali la Serviciul de Ordine și Liniște Publică și la Serviciul Circulație pe Drumurile Publice etc.
JA – De câțiva ani, numărul oamenilor străzii și al cerșetorilor a crescut alarmant, iar arădenii au început să își facă griji. Explicați ce se schimbă la nivelul Poliției Locale Arad în legatură directă cu această îngrijorare a cetățenilor și în cât timp?
Adrian Toma – Faptul că dedicăm o locație a Poliției Locale Arad, cea din Micălaca, exclusiv pentru procesarea acestui fenomen ar trebui să vorbească de la sine. Logistica pe care o vom aduce aici, colaboratorii din alte instituții și chiar organizații care au expertiza în domeniu vor permite, fără alocarea de resurse suplimentare plătite din buzunarul arădeanului, un lucru important, pe care îl urmărim sistematic, o utilizare mai extensivă a resurselor umane pe care le avem pentru acest scop. De asemenea, veți constata în maxim două săptămâni că vom utiliza inclusiv mijloace de transport dedicate preluării și gestionării în siguranță și în condiții de confort a persoanelor care uneori au calitatea de victimă, alteori calitatea de contravenient, persoane pe care în mare parte arădenii i-au sesizat pe domeniul public.
Veți vedea o mai intensă activitate a poliției locale în preluarea acestor persoane, nu doar îndepărtarea lor pentru a putea reveni 5 sau 10 minute mai târziu.
În ultimele luni de zile, am lucrat tocmai la acest aspect, să putem să soluționăm această problemă logistică. În ceea ce privește resursa umană, aceasta este dependentă de legislația în baza căreia funcționează Poliția Locală.
JA – Pentru prima dată, biserica, DAS-ul și Primăria Muncipiului Arad prin Poliția Locală și-au dat mâna pentru a rezolva problema stringentă din oraș…
A existat o unitate și anterior și cu alte instituții. Noi colaborăm foarte bine și cu IPJ-ul, DGASPC-ul, cu cei de la DSP, dar și cu cei de la spital și ambulanță în chestiuni care țin de competența lor. Mai degrabă, structurăm totul într-o procedură care va fi adusă inclusiv la cunoștința publicului în cursul lunii septembrie, în așa fel încât noi, ca senzori care preluăm aceste persoane de pe teren, să putem să transmitem informația cât mai rapid la cei care pot interveni.
JA – Vedem de bun augur pentru reușita acțiunii polițiștilor locali implicarea bisericii și aici ne referim în special la oamenii străzii care nu sunt din municipiul Arad și care, prin ajutorul preoților din județele, orașele și localitățile din țară, pot fi trimiși la casele lor, la familiile lor.
Așa este. E un lucru care ne preocupă în condițiile în care prin Direcția venituri nu putem să mergem până la ultima consecință. Mai exact, până la condiționarea în instanță pentru prestarea muncii în folosul comunității (transformarea sancțiunilor) carenu se poate aplica decât persoanelor care au domiciliul în municipiul Arad. Pentru a gestiona problema de la sursă, este adevărat: preoții ne pot ajuta. Majoritatea celor ce se află în acestă situație nu sunt din municipiul Arad și un astfel de sprijin din partea unor entități cu acoperire la nivel național și care are personal exact în zonele din care provin aceste victime este un lucru excelent, până la urmă.
JA – Cu aceste măsuri, puțin mai aspre față de cele inițiate până acum, putem spune că va crește siguranța cetățeanului pe străzile din orașul Arad? Vom putea vedea asta în următoarea lună de zile?
Noi sperăm să determinăm o schimbare de comportament a persoanelor care se află în această situație. Nu vă ascund faptul că unele dintre elementele acestei strategii vor produce efecte în mai mult de două luni de zile. De exemplu, avem în vedere să eliminăm locațiile din centrul orașului pe care oamenii străzii le folosesc pentru a locui. Unele dintre ele sunt deținute de cetățeni români sau străini plecați din țară de ani de zile. Mulți dintre ei nici nu au știut că au primit zeci de amenzi pentru că oamenii străzii le-au invadat spațiile. În măsura în care proprietarii vor putea fi condiționați de noi să își igienizeze și securizeze proprietățile, înseamnă că distanța pe care aceste persoane o parcurg până în zonele centrale ale orașului pentru a putea să execute activități de natură contravențională va crește. Ne vom axa pe componenta zonei centrale și ne vom duce tot mai mult spre periferie pentru a face tot mai dificilă activitatea contravențională din acest spectru la care ne referim.
JA – Să vorbim puțin de siguranța cetățeanului, în speță de zonele deja cunoscute ca rău famate precum Stația CFR Arad, Boul Roșu, Fortuna, zonele adiacente piețelor și bisericilor. Să vorbim de siguranța arădenilor care ies pe stradă după ora 22.00, de exemplu.
Primim zilnic sesizări de această natură. Echipajele noastre se deplasează zilnic la aceste sesizări. În situațiile în care i-am găsit, i-am pus să facă curățenie, i-am preluat de acolo. În momentul în care vom prelua o persoană care are o conduită de natură contravențională, îl vom duce în această locație și vom desfășura toate elementele care sunt de competența noastră. În desfășurarea acestei activități s-ar putea să obținem elemente care evidențiază aspecte relevante din punct de vedere penal, sanitar, social. Omul respectiv s-ar putea să povestească de un copil aflat în nevoie, de un copil răpit, de un copil determinat să cerșească, despre situații mult mai grave decât cele pe care el le-a săvârșit. Automat, noi vom pune la punct un sistem de comunicații cu IPJ și cu alte entități din MAI care să permită atât transmiterea datelor securizate, cât și comunicarea în scris a aspectelor care cad sub incidența Poliției Locale Arad.
JA – Ce informații le puteți comunica arădenilor de natură să îi facă să se simtă mai în siguranță?
Noi intervenim sistematic. Această preluare ar trebui să producă efecte pentru că este vorba de o întreagă procedură pentru a putea intervieva aceste persoane la sediul Poliției Locale din Micălaca. Vorbim de preluarea din stradă, aducerea lor la sediu și oferirea de condiții minime (masă, ajutor medical și sfaturi). Un alt lucru cert este că intenționăm să creștem cu un procent de 20%, dacă nu mai mult, numărul polițiștilor locali din municipiul Arad. În perioada următoare vom desfășura concursul de angajare pentru polițiștii locali la Serviciul de Ordine și Liniște Publică și la Serviciul Circulație pe Drumurile Publice, două servicii unde arădenii au semnalat cele mai multe probleme. De asemenea, continuăm procesul început în urmă cu doi ani de zile prin care unele funcții de birou au fost transformate în funcții cu atribuții de teren. Cred că la sfârșitul acestui proces, care nu ar trebui să dureze mai mult de patru luni de zile, până în februarie anul viitor, să avem mai mult de trei sferturi din Poliția Locală din muncipiul Arad în uniformă pe stradă. Pe scurt, cu execepția directorului general și a câtorva colaboratori și consilieri juridici, toată lumea se va afla zilnic pe teren. Trebuie să fim cât mai prezenți pe stradă.
JA – Îi încurajați în continuare pe arădeni să apeleze de fiecare dată când constată nereguli ori nu se simt în siguranță la numărul 0257 – 939?
Îi rog pe arădeni să folosească toate instrumentele de comunicare cu noi, inclusiv pentru aspectele care nu sunt de urgență. Intenționăm să transformăm dispeceratul Poliției Locale Arad într-un „Stat Major” care să gestioneze echipajele din teren pentru situațiile de alarmă roșie. Îi asigurăm pe această cale pe arădeni și îi încurajăm să ne anunțe orice nereguli care țin de competența noastră.
Trimite articolul
XSunteti niste caprari, o potera ilegala , vanatori de babe ce-si duc amarul de trai din vanzarea patrunjelului , AFARA din sistem !!! Sunteti ca o boala…
Cand o sa vedem ca se iau masuri pentru scoaterea traficului greu din oras , mai putem vorbi.
Pana cand ne distrugem masinile pentru o mana de oameni care din tupeu si nesimtire nu folosesc variantele ocolitoare ci prefera sa sfideze un oras intreg , bineinteles cu ajutorul celor care ar trebui sa ne protejeze de ei .
Da Adi cu zbicu pe ei ! Ca pana acuma doar au frecat menta . Bv !
Sincer , nu vreau sa supar pe nimeni dar eu nu vad rostul acestei ”politii locale” E parerea mea si am dreptul la ea in calitate de cetatean si de contribuabil.E suficient IPJ cu serviciile sale cu politia municipiului a oraselor din judet si a posturilor de politie din mediul rural, de altfel toti
sunt oameni f bine pregatiti in domeniul lor de activitate.
Cine poate sa ne spuna ce buget anual are politia locala? Am o presimtire ca ne-ar cadea fata tuturor . Intrebare prosteasca: Oare o firma privata ar face treaba mai buna cu 1/4 hai 1/2 din acest buget? Stiu raspunsul, nu va obositi.
Pe langa ca avem institutii dublate, deci politia locala fac si pe jandarmii si pe politistii de la rutiera si pe langa asta, mai trebuie inca o adunatura sa se ocupe de parcari… adica Recons. Va dati seama ce s-ar putea face cu banii astia? In parcuri, unul nu vezi. Toate bancile sunt vandalizate, mizerie, boschetari. Dar las ca-i bine. Macar e spart bulevardul…
fa stat major la tine acasa , securistule!!
tot la comanda politica actionezi, nu scapi orasul de aurolaci si boschetari!!
succes !!!
ooo! te-ai relocat la politia locala? sau esti in misiune sub acoperire? 🙂 cum va mutati voi din loc in loc! sau ai iesit cumva in pensia speciala .mai mai…..primaru e si el din categoria asta insa el e …. spray .sunteti si voi ncesari doar ca papati cam multe fonduri …..operative
Da, dacă salariul ar fi impozitat cu 90 % la pensionarul asistat social ar sta acasa….
cati dintre politistii locali au bac-ul?
O noua gaselnita a Primariei Arad, aceea de a umfla organigrama si asa stufoasa a Politiei Locale Arad, cu 20%, sub pretextul, necesitati eradicari fenomenului cersetoriei si vagabondajului.Va dam un sfat domnilor Politisti locali, mai coborati, din masinile pretentioase achizitionate de Primarie,pe bani cetatenilor din municipiu,mai circulati pe jos boschetari sunt ascunsi in tufe,aveti grija de locuintele, masinile si celelalte bunuri ale Aradenilor, din taxele lor va castigati existenta ,problema cea mai mare sunt furturile, dupa aceea boschetari,sprijiniti IPJ-ul Arad, in prevenirea furturilor, talhariilor etc.In mod sincer nu vad in aceasta asa zisa actiune decat o tentativa de a impovara si mai mult bugetul local si de a creste taxele si asa astronomice ale Aradenilor,
Am citit articolul care zic eu ca este inspirat legat de problemele cetatenesti,am citit si comentariile unde parerile sunt impartite,e firesc si normal sa fie asa…politia locala are multe lacune si mai e mult de lucru pentru aducerea ei pe linia de plutire datorita elementelor negative ,corupte mostenite de la fostul” parinte spiritual”al politiei locale Arad Falcă si care au fost obligate sa actioneze in conformitate cu dorintele nu cu un minim respect fata de Legile Statului, ei nu i-aș acuzae nici unul di tre fosti directori generali ai acestor politii adica pe Viorica Graur sau pe Barna Florian,cel de al doilea avand o scurta perioada de guvernare,nu stiu din care motiv,nu ma indoiesc ca ambi au avut bune intentii,dar au avut mâinile legate iar coruptia din cadrul institutiei fiind foarte mare,din randul subalternilor vreau sa zic,motiv pentru care nu s-a rezolvat nici o data povestea genocidului fumului gunoi,cauciucuri si alte mizerii de pe strada Marului,acum incercandu-se cu pasi mici,timizi stoparea lui,dar pentru inceput sau atentionat numai micii incendiatori,domestici care mai dă foc in gospodarii,iar cei mari care incendiaza non stop gunoi ,cauciucuri etc in acea zona gazeaza orasul in continuare,sunt arhi cunoscuti de acesti politisti locali,dar fenomenul nu inceteaza desi ei poate raporteaza,ca nu mai e foc in zona,dar locuitorii carierului Alfa care vede “izvoarele fumurilor”nocturne cunosc adevarul,nu pot sa ma pronunț asupra d-lui Adrian Toma cel mai nou venit la conducere,desi nu e chiar nou,orcum nu ma indoiesc de bunele sale intentii,dar nu putem spera la minuni din moment ce cei mai multi provin din vechea garda a gardienilor publici,câtiva sau pensionat ,au mai si plecat dar restul sunt mosteniti, asa ca haideti sa nu mai aruncam cu sageti otravite in actualul sef si sa-i dăm o sansa pentru ca nu toti “securisti”sunt cu intentii rele ,criminale si apoi as vrea sa va văd pe dvs. cei ce militati impotriva cum v-ati descurca cu astfel de elemente corupte ,boala grea…lasate mostenire,eu zic ca este de laudat si de apreciat ca se incearca ceva nou. Succes…deplin ,va doresc tuturor.