Jurnal arădean: Bună ziua, au trecut aproape 100 de zile de la data alegerilor locale, care este bilanțul echipei USR PLUS din CLM Arad?
Florin Stana: Chiar dacă alegerile au fost pe 27 septembrie, consiliul local a avut prima ședință de lucru abia pe 01 noiembrie. De atunci am participat la 10 ședințe ale consiliului, unde am avut la vot sute de proiecte de hotărâri, cu mii de pagini de documentație în spate. Am evaluat fiecare din acestea prin prisma interesului celor care ne-au votat, astfel că am avut destul de multe situații în care a trebuit să ne abținem sau să votăm chiar împotriva unor proiecte pe care le-am considerat necorespunzătoare. De fiecare dată am argumentat pozițiile noastre, solicitând executivului să amendeze proiectele și să îmbunătățească modul în care ele sunt elaborate.
JA: Le ce anume vă referiți, concret?
F.S.: Înainte de a face referire la situații concrete, trebuie spus că acum există o fractură între administrație și cetățeni. Lipsește în totalitate o consultare a celor din urmă, fie directă, fie prin intermediul reprezentanților aleși din CLM. Executivul elaborează proiecte care ajung la vot în Consiliul Local fără să încerce măcar să cunoască părerea arădenilor.
Recent, au fost aprobate PUZ-uri care vor permite ca un oraș de mărimea Sebișului să apară pe terenul fostului IMAR, împreună cu un magazin de bricolaj, un magazin de tip Selgros/Real și un centru comercial. Fără școală, grădiniță, dispensar, dacă acest proiect se va realiza, vom avea probleme majore de trafic pe calea Aurel Vlaicu. Este un prim exemplu de proiect care a fost dezvoltat și apoi supus la vot, fără o consultare temeinică.
Un alt proiect despre care arădenii nu au fost consultați este cel privitor la refacerea Bulevardului Revoluției. Numai ce s-a încheiat un an în care am circulat prin gropi, trotuarele au fost deseori impracticabile, iar noroiul și praful au fost omniprezente. Ne dorim un nou șantier în centrul orașului sau ar fi cazul să avem alte priorități, precum școlile sau un nou spital municipal? Nici de data aceasta cetățenii nu au fost întrebați.
Soluția propusă de noi este ca fiecare proiect de mare amploare sau chiar proiecte mai mici, cu impact zonal, să fie puse în dezbatere. Arădenii trebuie să își spună părerea, să comunice factorilor de decizie ce anume doresc pentru orașul sau cartierul lor. Astfel vom putea prioritiza cheltuielile, către proiectele cu adevărat importante și în variantele pe care locuitorii le consideră cele mai potrivite.
JA: Există în CLM Arad o majoritate? Care este raportul de forțe și cum merg voturile?
F.S.: Așa cum s-a derulat votul până acum, la proiectele unde au fost opinii divergente, s-au coalizat vechile partide. Pe de o parte au fost PSD, UDMR și PMP, în jurul PNL, iar pe de altă parte au fost consilierii USR PLUS.
Noi credem că majoritățile trebuie formate în jurul unor proiecte, care să parcurgă în prealabil dezbateri, consultări, ajustări, până când întrunesc condițiile necesare pentru a fi votate de o cât mai largă majoritate. Din păcate, acum nu se întâmplă așa. Nu se poate face administrație eficientă fără consultare și dialog. Chiar cu o majoritate formală sau doar conjuncturală, lipsa dezbaterii conduce la soluții „șchioape”, care ajung să rezolve anumite probleme în timp ce produc altele.
Din acest motiv, misiunea noastră este destul de dificilă. Dintre proiectele importante supuse votului în CLM, aproape toate au aspecte discutabile. Pe unele reușim să le corectăm prin amendamente, pe altele nu. Din păcate, unele au trecut de etapa în care mai pot fi modificate, așa cum este cazul PUZ-urilor. Nu ne plângem, știm că fiecare amendament și fiecare corecție pe care o reușim aduc ceva în plus orașului și locuitorilor săi.
JA: În Arad a rămas în discuție unul dintre viceprimari. Care este acum poziția USR PLUS?
F.S.: Am rămas consecvenți celor declarate imediat după 27 septembrie: ne asumăm să participăm la executiv și totodată ne dorim o partajare a acestuia în raport cu votul exprimat de arădeni, ceea ce ar fi însemnat ca ambii viceprimari să vină din afara PNL. Această variantă iese acum din discuție, deoarece PNL, cu ajutorul UDMR și al PMP, și-a desemnat deja unul dintre consilieri ca viceprimar.
Noi suntem foarte atenți la cerințele electoratului nostru, iar acestea sunt de a oferi o alternativă la vechile partide, la ceea ce s-a întâmplat în administrație până acum. Dacă totul ar fi funcționat bine, USR PLUS nu ar fi existat, noi nu eram în politică. Ei, această alternativă poate să însemne și participarea la guvernarea locală, însă numai cu respectarea acestor cerințe. Nu vom fi o anexă a guvernării locale și nu vom tranzacționa principii pentru funcții.
JA: Ce va face în continuare echipa consilierilor municipali ai USR PLUS?
F.S.: Noi am fost aleși de arădeni pe baza unui program. Acesta reprezintă acum un punct de plecare, de la care să conturăm cât mai exact, în viitorul apropiat, care sunt nevoile și prioritățile orașului. Este esențial să stabilim cu un cât mai larg consens unde trebuie să fie Aradul peste 5 sau 10 ani și mai ales cum putem ajunge acolo.
De exemplu, dorim să știm care este cea mai bună soluție pentru cetate și ștrand. Cum putem să le valorificăm astfel ca arădenii să beneficieze cât mai mult de pe urma lor? Dintre multiplele variante, care este cea care răspunde cel mai bine nevoilor noastre? Pentru aceasta, vom demara un proces de consultare publică, unde sperăm să participe cât mai mulți arădeni: simpli cetățeni, profesioniști, reprezentanți ai asociațiilor profesionale, ai altor ONG-uri, etc. Dorim să construim un plan de dezvoltare al orașului care să aibă sprijinul populației și totodată să fie validat de specialiștii din diversele domenii implicate.
Ulterior, vom veni cu proiecte concrete pentru ca această viziune, larg agreată, să poată să devină realitate. Va fi o muncă susținută, pe parcursul unei legislaturi unde datoria noastră este să dovedim că suntem deschiși către cetățeni și oraș. Administrație trebuie să evolueze și este responsabilitatea noastră să provocăm această schimbare.
JA: Un gând de final pentru locuitorii municipiului Arad?
F.S.: Le doresc un an nou în care să fie sănătoși și să se bucure de cei dragi, un an în care să se poată întoarce la normalitate.
Trimite articolul
XNU cred că e nevoie de o schimbare Neo-Fascistă, că sunt și asa destui idioți și dobitoci pnl-iști acolo.
-
Acest consilier crede si spera ca aradenii merg iarasi dupa fentele sorosistilor; adica ,la ei,totul este o consultare populara:ba “fara penali..” ba aceasta pretinsa consultare cu privire la strand si cetate..NIMIC CONCRET..FORME FARA FOND..am vazut cu totii cam ce mentalitate au: vor ,cu bulaiul lor sa schimbe pana si conducerea TVR , dupa doar niste pamflete ale celor de la Vacanta Mare..trist, foarte trist…iata ce mentalitate are acest bulai sorosist:
Daca ceilalti sorosisti nu erau de acord cu acest bulai, l-ar fi exclus de mult din partid…Dar se vede ca si ei au aceeasi parere referitor la aceasta BLASFEMIE !
Daca USRPlus vrea schimbarea pt. care au fost votati, atunci trebuie sa faca transpatente toate proiectele si investitiile primăriei, altfel sunt doar promisiuni neonorate.
Din păcate, deja USRPlus incepe sa se alinieze inteteselor din USL aka pezde-penelezde, noul ministru al justitiei, Stelian Ion, a uitat de promisiunile facute, ne arata kuru.
Veti schimba pe dracu”…..vor pleca niste hoti si veti veni voi, alti penalo-hotzomani!
-
Cu Ciolos,adica o tumoare in ”plus” de care nu era nevoie,sanse minime de modernizare!!!! Numiti 3-4 realizari ciolosiste REMARCABILE!!!! NIMIC!!!!!
Cu Ciolos,adica o tumoare in ”plus” de care nu era nevoie,sanse minime de modernizare!!!! Numiti 3-4 realizari ciolosiste REMARCABILE!!!! NIMIC!!!!!
Vorbe frumoase (șî incomode pt. unii, după cum văd…), dar o să vreau să văd lucruri concrete:
– nu opoziție, de dragul Opoziției, ci cu argumente serioase!;
– nu vot “de turmă”, de dragul votului și-a unei “bune-colaborărî transpartinice”, ci cu JUSTIFICĂRI PERTINENTE! (altele decât dorințele imbecile și nesimțite ale “jupânului” Falcă !!!!).