Jurnal arădean. Domnule director, ne confruntăm cu valul doi al pandemiei, numărul cazurilor este din ce în ce mai mare. La ce trebuie să ne așteptăm în perioada care urmează, la nivelul județului Arad?
Horea Timiș. Lucrurile vor evolua în funcție de conduita populației. O persoană devine pozitivă în momentul în care nu se respectă ceea ce autoritățile spun de 10 luni încoace: purtarea măștii, distanțarea fizică și igiena. Aglomerările urbane favorizează proliferarea virusului, care se transmite atât pe cale aerogenă, cât și prin contact, după ultimele studii. Practic toate măsurile care se iau sunt restrictive ca și circulație, se limitează cât mai mult interacțiunea persoanelor. Eu am preluat Aradul pe locul doi după București, am avut un moment zero, apoi au fost două-trei săptămâni de incertitudine legislativă în care nu am mai putut să controlăm pozitivii, am reușit să ne menținem în media națională, având în vedere că Aradul nu este nici Covasna, nici Harghita. Este un județ de graniță, un județ mult mai dezvoltat decât majoritatea județelor, fapt ce influențează foarte mult comparația, este un județ care testează, are cinci puncte de graniță și are o zonă industrială dezvoltată. Ca atare, noi ne comparăm cu județe-vârfuri, din punct de vedere al cazurilor Covid, cu cele industrializate. Eu nu mă compar cu Carașul, de exemplu. Ne comparăm cu Oradea, Clujul, Timișoara și noi acolo vrem să fim (sub). Ca atare, prin măsurile pe care le-am impus, am reușit deocamdată să nu mai urcăm în nefericitul top 3. Noi sperăm că vom menține acest trend, facem tot posibilul. Măsurile sunt nepopulare, epuizarea oamenilor este maximă, atât în sistemul de sănătate, cât și în instituție. Lumea e supărată pe mine, dăm amenzi, închidem, nu sunt cel mai iubit dintre pământeni la ora actuală, dar sunt decizii clinice. La baza deciziilor administrative sunt decizii clinice.
JA. Ce putem spune că s-a îmbunătățit în comparație cu primul val al pandemiei și unde mai avem de lucrat?
H.T. Am învățat multe. Primul val al pandemiei ne-a prins nepregătiți. Ne-a prins fără să știm cu ce ne confruntăm, spitalele nu aveau stocuri, nici măști, nici dezinfectanți, nu aveau circuite, direcția nu avea personal suficient, nici acuma nu avem, dar totuși am făcut un pas. La ora actuală nu mai cad spitalele, cum cădeau în primăvară. Este loc de mai mult. În toată această perioadă, se fac foarte multe greșeli, de care suntem conștienți. Din cauza volumului mare de lucru, a fluxului de pacienți este absurd să credem că totul este perfect. Personalul direcției, de exemplu, este demotivat, epuizat, lucrează ore suplimentare, dar și acestea sunt limitate ca număr, astfel că de multe ori se face voluntariat.
JA Ce probleme întâmpinați cel mai adesea în managementul pandemiei de coronavirus?
H.T. În primul rând, avem de-a face cu un haos birocratic, care ne afectează cel mai mult. Noi trebuie să intervenim azi, dar ne trebuie hârtii, aprobare, referat, alocare buget, omul more până scoatem o hârtie conform legii. Iar dacă n-o scoți conform legii, ai probleme. Asta ar trebui să se schimbe în România: haosul birocratic, cu toate că este cunoscut faptul că DSP Arad nu prea a ținut cont de partea legislativă, noi știm că am făcut lucruri care nu erau reglementate de legislație, suntem cunoscuți că nu am ținut cont de legislația țării, dar în același timp avem partea de decizie clinică, fără care nu mergeam spre zero. Este o bătălie între decizia clinică și birocrația legislativă, practic.
JA. Cum vor arăta sărbătorile de iarnă în acest an? Vom putea să le petrecem alături de cei dragi, vom putea să ne vizităm părinții, rudele?
H.T. Nu foarte multă lume va merge cu colindul, asta cu siguranță. Până la urmă, în familie se vor întâmpla aceste sărbători, nu în cadru extins, iar familia restrânsă – mamă, tată și copil – va forma baza. Practic, anul acesta vom sărbători mult mai în familie decât până acum. Totul se poate întâmpla cu respectarea măsurilor. Noi impunem măsuri pentru că societatea nu e pregătită să le respecte, dar dacă 14 zile societatea ar respecta totul perfect, nu am mai avea COVID. Este un proces de educație, iar noi avem azi foarte multă lume care nu crede în COVID, fiindcă afară-i soare, mașinile circulă normal, dar după porțile spitalului, acolo se moare, e o luptă zilnică, colegii stau în combinezoane opt ore. În timp ce unii duc o viață normală, sistemul medical e la pământ, iar în fluxul acesta apar greșeli, de care noi suntem conștienți.
JA Există într-adevăr o reticență a oamenilor față de comunicările oficiale, nu sunt puțini cei care încă mai cred în conspirații…
H.T. Da, pentru că nu se vede ce se întâmplă în sistem, ca atare oamenii nu cred. Și chestia asta în care ne informăm din social media este foarte păcătoasă. La noi dacă cineva scrie pe Facebook că la Moise Nicoară sunt 100 de copii infectați și DSP-ul ascunde lucrul acesta pe motiv că nu știu cine de-aici are copilul acolo, are 100 de distribuiri. Așa că noi ne luptam și cu aceste lucruri. Pe de altă parte, trebuie să ne uităm și de unde plecăm: dacă ne referim la sistemul românesc de sănătate, conform statisticii care se face în fiecare an, EUROSTAT ne plasează, de 15 ani, pe ultimul loc din Europa. Prima dată să vedem unde suntem în comparație cu alții. Matematic, suntem ultimul sistem din Europa. Ca atare, ce pretenții poți să ai? Vrei să fie ca-n Germania, care e pe locul al doilea, sau Olanda și tu ești ultimul sistem! Ai o mașină care-i toată coaptă și tu visezi la performanța unui Mercedes. Astea-s resursele, asta-i situația în care suntem!
De aceea avem cel mai ridicat grad de mortalitate pe COVID, de aceea avem una dintre cele mai rapide rate de infectare, de aceea avem locul 1 la boli cardio-vasculare, locul 1 la atacuri cerebrale, suntem o țară de top din coada clasamentului, și așa sunt și rezultatele. Nu o să se întâmple nimic de mâine, dar e nevoie de oameni care să facă o strategie, să gestioneze situația asta. Toate datele arată că noi ne zbatem să ajungem de pe ultimul loc, pe penultimul. Că ne place, că nu ne place, acolo suntem. Avem și o foarte mare disparitate a populației, adică diferența dintre bogați și săraci e foarte mare și accesul la servicii medicale se face în funcție de resurse: cei cu bani au acces la servicii medicale, cei fără bani nu au acces. Același lucru se întâmplă și la nivel cultural: există o societate educată, cu un grad ridicat de cultură și marea majoritate care are încă probleme. Nu populația educată este majoritară și asta este, de asemenea, o problemă de sănătate publică națională.
JA. Ce vă reproșați în gestionarea pandemiei, care sunt aspectele care ar trebui schimbate, pentru ca sistemul să fie mai eficient ?
H.T. Sub nici o formă nu pot reglementa partea birocratică: am făcut adrese la minister, la INSP, am vrut să schimb lucruri, unele s-au putut, dar îmi dau seama că rezistența sistemului este extraordinară. Este aproape imposibil să schimbi ceva în interiorul sistemului. Rezistența sistemului medical arădean este la fel, foarte mare. La fel se întâmplă și la nivel instituțional; eu dacă am toți angajații cu același salariu, dar unul lucrează mai mult decât ceilalți, eu nu am cum să-l motivez. Normal, ar trebui să vii cu echipă și să ai un contract de management la nivel de instituție. Normal ar fi ca, la preluarea instituției, să fac contract cu Ministerul Sănătății: mi-ai dat instituția, eu o conduc și vin cu rezultate astea la sfârșit. Tot ce a trecut peste noi, n-am prea știut să gestionăm și nu învățăm din ele. E o problemă de leadership până la urmă. Și este tot mai acută necesitatea depolitizării sistemului, pentru că este nevoie de specialiști.
JA. Cum comentați descinderile parchetului la sediul DSP?
H.T. Oamenii își fac datoria, analizează, calculează, suntem deschiși. Și ei sunt o instituție, își fac și ei treaba și încearcă să reglementeze lucrurile, dacă acestea sunt scăpate de sub control. Exact cum suntem noi o instituție de control și mergem la alții și atitudinea celor care ne văd e reticentă, așa și viceversa. Așteptăm să vedem ce s-a întâmplat, dacă există sau nu o problemă, încă nu știm nimic și nici nu ne pronunțăm.
JA Ca o concluzie, ….
H.T. Dacă lucrurile nu se întâmplă la nivel de comunitate – există acea noțiune de bine comun – pandemia aceasta n-o rezolvă nici medicii din spitale, nici Domșa, nici DSP-ul. Pandemia asta o rezolvă oamenii, degeaba presiunea e pe instituții. Ține de cum te comporți tu, ce înțelegi tu din toată nebunia asta. Degeaba criticăm instituții, asta nu rezolvă problema. Ca să ținem lucrurile sub control, trebuie respectate cele trei măsuri. Asta ar trebui să ajungă la cei care citesc cu adevărat, nu doar titluri. Este până la urmă și o luptă de cultură.
„Pandemia asta o rezolvă oamenii, degeaba presiunea e pe instituții. Degeaba criticăm instituții, asta nu rezolvă problema”
Trimite articolul
X“La noi dacă cineva scrie pe Facebook că la Moise Nicoară sunt 100 de copii infectați și DSP-ul ascunde lucrul acesta pe motiv că nu știu cine de-aici are copilul acolo, are 100 de distribuiri. ”
Horică tată, dacă nu comunici oficial defalcat pe localități și unde sunt focare oamenii cred in ceea ce distribuie unu altu.
Ia comunică tu împreună cu minunea cu servietă corect, asa cum comunică celelalte județe vecine și vei vedea ca vor dispărea presupunerile ca sunt X cazuri pe te miri unde.
Multe spuse…,dar nu a zis mai nimic ! O intrebare ,pentru domnul sef ; cate aparate pentrut testarea Covid ,omologate, functioneaza si sunt folosite pe teritoriul judetului ?
-
nici unul macar omologat ca la carte… toate dau rateuri…
Daca iei un test de “covrig” de la un fruct… si ii dai nume de barbat sau femeie, si ala are covid… 🙂 🙂
Un interviu din care nu am aflat NIMIC, intrebari puse aiurea, răspunsuri in care se bate câmpii, nimic concret.
“Vorbim discutii”!La asta se rezuma,asa cum ne-a obisnuit deja,interviurile domnului director,caruia tare-i place in centrul atentiei!
-
Atat au de mult au de lucru incat au timp sa-si faca pagina de facebook!
Interviu f lung,interlocutor ff slab!
Daca e vorba de cultura,apăi uitati-va in curtea proprie unde cucoanele de la intrare(angajate DSP) nu poarta masca,la fel cum nu poarta nici mascăriciul de la CCJA prezent permanent la dvs in institutie.
De la cap se impute pestele!
un vagabond cu interese economice majore
Intrebarile puse au fost de genul celor puse presedintelui,inodor si incolor,tern si fara nici un fel de raspuns concret.Totusi,ar mai fi de adaugat ca de cind dl.dr.este la DSP,o oarecare imbunatatire a activitatii s-a observat.Probabil ca isi da silinta,dar nu are cu cine…Si atunci,titlul ar fi o batalie intre decizie,birocratie si multa incompetenta la mai toate nivelurile…
Nu este nicio surpriză pentru că DSP-urile sunt, de fapt, niște sinecuri politice, controlate politic. Și, atunci, nu avem niciun fel de evidență reală, niciun fel de statistică reală.(Medicul Camelia Roiu)
birocrația care ne omoară se poate rezolva numai in Parlament – institutia cu drept a crea modfica si sterge legi.
dar stai asa ca e interzis sa zici de parlament pentru ca PSD + ALDE + Ponta sunt marii granguri acolo, numai de presedinte guvern si grupul de comunicare starategica ai voie. Ce-mi place dubla masura a postacilor PSD 🤮🤮🤮
bunaoara, parlamentarilor nostri le-a luat 3 saptamani sa discute proiectul legii carantinarii propus de Arafat si ministerul sanatatii. da Doamne fereste sa spui ceva de lenesii tarii – PSD si partidele sateliti – ca o sa curga injuraturile mai ceva ca Muresu :)))
-
Chapeau Bas! corect!!!
PSD nici ei nu fac legi dar nici nu lasa Guvernul sa dea ordonante. le place haosul si au luptat ani la rand sa produca dezordine in Romania. Talharii se simt cel mai bine cand e haos in tara si PSD-istii nu se dezmint
-
Doi hastagi spalati pe creier … aveti dreptate “PSD e de vina”, asta e noul refren
-
mda macar eu am invatat noul refren, evoluez, dar tu ai ramas tot la ala vechi cu “hastagi spalati pe creier”. esti de inteles de la o varsta nu mai poti evolua, de la Darwin zicere. partea buna este ca scapam de tine curand
-
daca trecand de la un slogan la altul pt tine e evolutie atunci evolueaza pana ti se arde neuronu, sa nu-mi spui ca “m..e PSD” nu mai e valabil ca nu te cred in schimb “hashtag spalat pe creier” nu e refren, e realitate deci nu pot trece la alta
-
pe acelasi rationament “PSD e de vina” e realitate 😁
PS neuronii mei sunt avansati nu ca a tau ce se arde cand tre sa schimbi fraza. De fapt, tu nu schimbi refrenu ca tii frica sa nu ti se arda neuronu, ai spus bine 😂😂😂
-
-
-
EUROINS ? cred ca ati vrut sa spuneti Eurostat institutul european de statistica
Uitati-va cum sta la poza, se face ca scrie ceva in agenda!!! Mare e gradina Ta si in anno domini 2020…
Voi astia carora vi se pare foarte lung interviul/articolul, nu va mai da-ti cu parerea ca omu’ n-a zis nimic, din moment ce va e greu si trebuie sa va chinuiti sa cititi. Si apoi va mai mirati ca nu pricepeti, ce a zis?
-
👍😂
analfabeti functionali 😂😂😂 — de fapt votantii PSD 😁 -
Tu ce ai inteles Victor?
-
nu ai reusit sa intelegi peste “Vorbim discutii”! dupa a doua citire? nu vei intelege ce iti explica victor, cititul te depaseste
-
Asa este,ma depaseste!In anul 1987,cand eu am terminat facultatea,nu prea se facea”scoala”ca si azi!Ce sa-i faci?
-
-
mda, am mai spus-o aici: sistemul medical de azi este ceea ce au investit politicienii in ultimii 3 4 5 ani. adica psd.
ce bine era azi daca luptau pentru spitale asa cum au luptat impotriva justitiei sa isi salveze hotii…
Alo Fifor Tripa si PSD, de spitalele regionale promise in 2016 se mai aude ceva??
Pfff, toti afirmați despre peeeseeedeee vrute și nevrute. Vin și va întreb, acest pdl=pnl este cumva un partid nou care nu a fost și el ani buni în cardasie cu peeseedee, nu s a complăcut în situația creată de cei cărora le spuneti ” ciumă rosie “, atunci nu au fost ” ciudați ” acum sunt? Poate ma luminați voi.
P.S nu sunt peeseed ist.
-
ganditorule tu traiesti in trecut, ramai acolo. Noi acum ne confruntam cu virusul chinezesc si prabusirea sistemului medical. PSD a promis in campanie investitii mari de tot ptr sanatate, dar azi la moment de cumpanire si incercare nu se vede nimic. Toate spitalele colapseaza.
Iti amintesti ce a promis PSD in campania din 2016? sau ai uitat? eu nu am uitat iar acum compar rezultatele cu promisiunile, nu cu ALTE partide!!!
Asta e dovada ca iti lipseste sistemul de valori, la tine totul este relativ la altul… educatie comunista sadea (si eu am primit-o la vremea respectiva, dar am reusit sa o resping cu ajutorul cercului meu social)Ti-e clar de ce acuz PSD? ma inreb a meritat efortul sa iti scriu sau ramai cu relativizarea si comparatia partidelor?
-
Nu comparăm partide, e vb despre oameni aici si nici unul din ei nu e mai presus și nu se gândește la omul de rand ci doar la el. Dacă au văzut că din 2016 nu s a făcut nimic de ce nu au luat atitudine? De ce in 9 luni nu se vede nici o îmbunătățire la sis medical? Bani au fost împrumutați cât să plătească și nepoții noștri, intrebarea este unde s au dus acești bani. Ai o gândire selectivă, doar ce iti convine. Trăiești cu impresia ca ceea ce se face se face pt noi? Nah, never.
-
noa vasazica ai uitat ce ai scris in comentariul anterior??? “peeeseeedeee pdl=pnl ” ciumă rosie “” astea nu sunt referiri la partide… asa spui tu… dar ce sunt???
compari partide, acum ai schimbat subiectul la oameni si imprumuturi, la grija fata de cetatean… Muti discutiile doar la ce iti convine. mai corect spus suferi de exact ce ma acuzi : Ai o gândire selectivă, doar ce iti convine.pai de cand sunt la guvernare au luat atitudine dar presiunea ciumei este prea mare sa se vada ceva notabil. Desi sunt in minoritate in parlament, cu limitarile contextuale dar fac ceva.Iar o buna parte din banii imprumutati finanteaza autostrazile incepute. ca de la PSD nu mai am asteptari, 3 ani pierduti…
-
-
Un interviu interesant, cu unele detalii surprinzătoare. Esența: nu s-a investit (destul) (nici) în sănătate. De ce? După părerea mea datorită aceluiași fapt pe care-l reflectă și comentariile: lupte politice, duse la nesfârșit. Fără prea multe beneficii pentru oamenii de rând! Criza aceasta profundă dezvăluie ”rugina” din sistemul nostru politic, social, chiar cultural (cum de altfel a și zis interlocutorul)….
Cine sunt de vină? Păi nu-i avem pe aceiași oameni, plimbați mai pe la toate partidele? Aceasta este tragedia acestei țări: lipsa unor oameni de încredere, care să fie și devotați oamenilor, dar și profesioniști în meseria lor. Probabil este o naivitate să cred că așa ceva este posibil,…undeva…în lumea aceasta..Asta e!
Foarte corect… rezistența la schimbare a sistemului.